Nem akart harcolni a boszorkányüldözés ellen a Hamburg légiósa

A csalással vádolt Bakery Jatta ellen megszüntették az eljárást, a gambiai örökké hálás lesz klubjának.

A német hatóságok leállították a nyomozást, még a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) sportbírósága sem folytat eljárást Bakery Jatta ellen, aki először reagált az ellene felhozott vádakra

A 21 éves gambiai csatár 2015-ben menekültként érkezett Németországba, és Hamburgban kezdett el futballozni. Elmondása szerint sohasem futballozott, a német klubnál előbb a harmadosztályú második csapatnál kapott szerepet, majd játszhatott a Bundesliga első osztályában is, és jelenleg is alapembernek számít a Bundesliga II-ben.

Augusztusban azonban a Sport Bild leleplezőnek szánt cikket írt róla, azt állítva, hogy az igazi neve Bakery Daffeh, és néhány évvel idősebb annál, amit bevallott. Erre azért volt szüksége, hogy élvezze a fiatal bevándorlókat támogató német törvény előnyeit.

A hamis személyazonosság miatt előbb a Nürnberg, majd a Bochum és a Karlsruhe is megóvta a hamburgiak elleni bajnokiját, a német szövetség pedig vizsgálatot rendelt el.

Közben a Hamburger Abendblatt egyik újságírója elutazott az afrikai országba, hogy nyomozzon az ügyben, és megtalálta azt a személyt, akire hivatkozva a Bild kirobbantotta a botrányt. A korábban megnevezett tanú ugyanakkor cáfolta, hogy Jatta és Daffeh ugyanaz a személy lenne.

A szövetség szeptember elején befejezte a vizsgálatot, a három csapat is visszavonta óvását, Jatta azonban egészen mostanáig nem nyilatkozott az ügyben.

Sokan kérdezték tőlem, hogy nem akarok-e mondani vagy tenni valamit a hecckampány és a boszorkányüldözés ellen. Nem, nem akartam harcolni: Nem vagyok olyanok, mint azok az emberek

– írta Instagram-fiókjában.

„Négy évvel ezelőtt menekültem Németországba a családom nélkül. Ma elmondhatom, hogy olyan nagy és gondoskodó családom van, amilyenről nem is álmodtam. Ezért szeretnék köszönetet mondani az elnökségnek, a csapattársaimnak, az edzőimnek, a fantasztikus szurkolóknak” – írta.

„Ha lenne egy dolog, amit kívánhatnék mindazoknak, akik ártani akartak nekem, akkor azt kívánnám, érezzék azt a fájdalmat, amit nekem okoztak. Csak egyszer kellene megtapasztalniuk a szenvedést, amelyet átmentem. Amíg élek, sohasem fogom elfelejteni, hogy a klub és a csapat egész idő alatt mögöttem állt.”

Kiemelt fotó: Christian Charisius / dpa / AFP