Nemzetközi foci bajnokok ligája

Több mint ezermilliárdot költöttek átigazolásokra a BL- és EL-csapatok

Hihetetlen számokkal állt elő az UEFA.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) adatai szerint a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörének nyolcvan csapata rekordösszeget, csaknem négymilliárd eurót (1325 milliárd forintot) költött a nyáron átigazolásokra – összegzett az MTI.

A csütörtökön közzétett pénzügyi jelentésből kiderült: a BL-főtáblán érintett 32 klub 2.7 milliárd euróért vásárolt játékosokat, míg az EL-csoportkör 48 együttese – köztük a Ferencvárosi TC – 1.3 milliárd euróért.

A csapatok előnyben részesítették a fiatalabbakat: az összeg 64 százalékát 24 esztendős, illetve annál is fiatalabb labdarúgókra költötték, és csak hét százalékot a 28 év feletti futballistára. Posztonkénti bontásban a négymilliárd euróból 35-35 százalékot költöttek védőkre és csatárokra, 25 százalékot középpályásokra és 5 százalékot kapusokra.

A rekordösszegű költekezéstől nem sokkal maradnak el a játékosok eladásából származó bevételek sem, melyeket 3.72 milliárd euróra becsülnek. Ez elsősorban olyan országok csapatainál jelentkezik tényezőként – például Hollandiában, Portugáliában, Svájcban –, ahol a klub pénzügyi és szakmai modellje is részben arra épül, hogy fiatal tehetségeket olcsón megszereznek, majd pár év munkát követően, már nemzetközi szinten jegyzett labdarúgóként a nagy kluboknak adják őket tovább.

Kiemelt kép: Valery Hache/AFP