Nemzetközi foci

Tömegpusztító fegyver lett a PSG-ből, csak nehogy visszafelé süljön el

A Neymar, Mbappé, Icardi, Cavani, Di María támadósor világszínvonalú, és olyan variációs lehetőség rejlik benne, amivel a Paris Saint-Germain végre szintet léphet. De kérdés, hogy egy újabb balhés játékos biztosan segít-e ebben.

A kissé hektikus átigazolási szezon végére még beesett egy bombaüzlet, a Paris Saint-Germain kölcsönvette az Inter balhés, de kétségtelenül kiváló támadóját, Mauro Icardit. Az argentin játékosnak nem volt maradása Milánóban, miután annyira elmérgesedett a helyzet közte és a klubja között, hogy beperelte az Internazionalét, és hiába várt arra is, hogy majd a Juventus kimenekíti, a torinói hajóról nem dobtak neki mentőövet.

Így jött képbe a PSG, amelynek kerete egyszerre lett még az eddiginél is jóval veszélyesebb, de ketyegő bomba, amely ki tudja, mikor robban fel, maga alá temetve az egész szezont.

Amikor tavaly májusban Thomas Tuchel leült a párizsi kispadra, akkor legalább annyian sajnálhatták, mint amennyien irigyelték. Persze ki ne akarna világsztárokkal dolgozni együtt hétről hétre, csakhogy a PSG nem az a hely, ahol móka és kacagás jellemzi a mindennapokat, mert a hazai triplázás – bajnokság, Francia Kupa, Ligakupa – alap elvárás, emellé pedig a Bajnokok Ligájában is virítani kellene. Na, ez az, ami nem sikerült, megint elvérzett a nyolcaddöntőben a párizsi csapat, közben a kupa és a Ligakupa is kicsúszott a kézből, így a simán besöpört bajnoki cím mellett maradt a magyarázkodás és a fogadkozás, na meg a cikkek, hogy Tuchelt és a stábját – benne Lőw Zsolttal – le kell cserélni. A német vezetőedző aztán maradt, a problémák azonban nem változtak.

A bajok elsődleges forrása a 2017-ben 222 millió euróért igazolt Neymar. Amióta a brazil betette a lábát a Parc des Princesbe, mást sem hallani, mint hogy mikor és hova fog majd eligazolni a PSG-ből. Erről szólt ez a nyár is, igazából egy kicsit biztosan mindenki fellélegzett, hogy bezárt a piac, és most legalább a télig csak minden másnap érkeznek hírek arról, hogy a Barcelona-Juventus-Real Madrid trióból épp melyik készül visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatot tenni.

Neymar a góljai és a gólpasszai mellett azért állandó beszédtémát szolgáltat és generál némi feszültséget is a csapaton belül: Edinson Cavanival volt már több látványos vitája, amit szívesen felkarolt a világsajtó. Ezeket a helyzeteket elég nehéz lehet kezelni, főleg, hogy közben az eredményeket is szállítani kell.

Ebbe a közegbe még betenni Mauro Icardit minimum rizikós vállalás – még ha csak kölcsönben is érkezett, azaz kisebb a felelősség, mintha végleg megvették volna.

A 26 éves Icardit talán nem kell nagyon bemutatni, és ha a pályán nyújtott játékára fókuszálunk csak, akkor bizonygatni sem, miért lett vele még erősebb a PSG. Már fiatalon Spanyolországba került, ahol a Barcelona akadémiáján éveket töltött el, majd a Sampdoriánál futott be az argentin támadó. Egy felnőtt szezon után vitte el az Inter 2013-ban, az évek során pedig a világ egyik legveszélyesebb tizenhatoson belüli játékosává nőtte ki magát, csak kevesen érkeznek úgy a labdára a kapu elé, mint ő. 219 mérkőzésen szerzett 124 góljához és 28 gólpasszához túl sokat nem kell hozzáfűzni.

Mauro Icardi és Wanda Nara Fotó: Tullio Puglia/Getty Images

Icardi esetében azonban nem lehet csak a pályán mutatott játékára koncentrálni. Ugyanis ő az,

  • aki csapatkapitányként már évekkel ezelőtt megutáltatta magát az Inter-táborral, amikor a könyvében hazugságokat írt, ennek tetejébe még meg is fenyegette a szurkolókat;
  • majd a karszalagot ugyan sikerült visszaszereznie, de miután az ügynöke, egyben felesége, Wanda Nara a tévében szállt bele páros lábbal a klubba és annak vezetésébe, megint megfosztották attól, amire válaszul nem utazott el egy Európa Liga-meccsre, és hónapokig nem is játszott.

Ebből is látszik, hogy Mauro Icardi nem a könnyen kezelhető játékosok táborát erősíti, a pályán kívüli dolgai miatt egyre többen utálják. Argentínában azért, mert Wanda Narát elszerette mentorától, Maxi Lópeztől, Olaszországban pedig – a fenti példák mellett – azért, mert az egész nyarat azzal töltötte, hogy az Intertől valahogyan a legutáltabb riválishoz, a Juventushoz kerüljön. Ennek lett a vége, hogy az új vezetőedző, Antonio Conte végleg lemondott róla, az edzésekre nem hívták, simán jegelték volna akár a szerződése 2022-es lejártáig. Emiatt a bánásmód miatt perelte be aztán másfél millió euróra a klubot.

Lehet, hogy világklasszis, de mindenki gyűlöli
Elszerette barátja feleségét, csapata szurkolói gyáva szarnak nevezték, majd megtagadta a játékot, miután elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot. Mauro Icardi még csak 26 éves, de már rengeteg botránya volt.

Az nem volt kérdés, hogy valamit kezdeni kell a helyzettel, és a PSG-s lehetőséggel még jól is járhat mindenki. A párizsiak kivásárlási opcióval rendelkeznek, azaz egy újabb sztárjátékosra vetették ki a hálójukat, az Inter pedig legalább egy évig csak a távolból figyeli, hogy a legbalhésabb játékosa mire megy egy másik bajnokságban, vagyis nem ellenük. Icardi pedig először életében trófeákat nyerhet. Win-win megoldásnak tűnik minden oldalról.

A Neymar, Kylian Mbappé, Mauro Icardi, Edinson Cavani, Angel Di María támadósor tényleg világszínvonalú, olyan minőség és variációs lehetőség rejlik benne, amivel a Paris Saint-Germain végre megugorhatja azt a szintlépést a Bajnokok Ligájában, amit korábban nem sikerült. Csakhogy ez a fegyver bármikor elsülhet visszafelé is, és akkor Icardi megszerzése csak egy újabb ballépés lesz a párizsi klub közelmúltjában.

Nyitókép: Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images

Olvasói sztorik