Nemzetközi foci

Lehet, hogy világklasszis, de mindenki gyűlöli

Keresve sem találnánk utáltabb szupersztárt a világon Mauro Icardinál. Pedig a 26 éves argentin csatár óriásléptekkel halad az Internél afelé, hogy klublegenda lehessen, de a szurkolók közül csak kevesen bánják, hogy elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot és többen már alig várják a napot, hogy végre elhagyja a csapatot.

Már nem Mauro Icardi az Inter csapatkapitánya
Mostantól Samir Handanovic viseli a karszalagot.

Az már hamar egyértelművé vált, hogy a bajnoki címhez most sem lesz sok köze az Internazionalénak, viszont az ősze viszonylag jól sikerült a csapatnak. Icardi 28 meccsen szerzett 13 góllal és 5 gólpasszal segítette együttesét. Aztán 2019 már nem indult fényesen, ráadásul egy februári tévéműsorba meghívást kapott Wanda Nara és tovább rontott a helyzeten. Ő a játékos felesége, egyben ügynöke, és olyan dolgokat mondott, hogy

  • az Inter a nyáron el akarta adni a csatárt a gyűlölt Juventusnak,
  • Icardi nincs jóban Ivan Perisiccsel, a horvát vb-ezüstérmest így elpasszolták volna a télen,
  • bírálta a vezetőedző, Luciano Spalletti döntéseit is,
  • és megjegyezte, hogy a klub nem áll ki Icardi mellett, a szerződés-hosszabbítási tárgyalások sem haladnak jól.

El lehet képzelni, hogy másnap milyen hangulat fogadta Icardit az Inter edzőközpontjában. Az Il Giornale arról írt, hogy Perisic és Icardi között heves vita volt, melynek egy pontján a horvát közölte a csapatkapitánnyal: szóljon rá a feleségére, hogy ne beszéljen róla többet nyilvánosan.

A 2010-es triplázás óta lejtmenetbe kapcsoló, majd évek óta a középszerben stagnáló Inter vezetőségének lépnie kellett valamit, ők pedig Spallettivel egyetértésben a sztárjátékosuk helyett a többieket választották. Elvették Icarditól a csapatkapitányi karszalagot, amit Samir Handanovicnak adtak, a támadó pedig úgy döntött, akkor nem utazik el bécsi Európa Liga-meccsre. Nem szokványos viselkedés ez egy vezértől, főleg nem egy olyan klubnál, ahol nem is olyan rég még Javier Zanetti karján feszített a szalag. Icardi nem játszik azóta, kihagyta a Rapid Wien elleni EL-mérkőzést és a Sampdoria elleni bajnokit is – Bécsben 1-0-ra, hazai pályán 2-1-re nyert az Inter.

Mauro Icardi és Wanda Nara a lelátón az Inter-Samp meccsen Fotó: Emilio Andreoli/Getty Images

Kiemelt téma ez azóta az olasz sajtóban és egyre többet tudunk meg arról, milyen vezér is valójában Mauro Icardi. Semmilyen. A Gazzetta dello Sport írta meg, hogy bár a születésnaposok megviccelésében élen jár az argentin, amúgy nem része a közösségnek. Az öltözőben csendben van, az étkezéseknél gyakorlatilag egyedül ücsörög az asztalnál, a többiektől távol, és nem is tűnik úgy, mint aki egy csapat élére akarna állni.

Az, hogy egy játékos jobb fizetést akar kiharcolni magának nem újdonság. Az már annál szokatlanabb, hogy a felesége-ügynöke olyan dolgokat mond ország-világ előtt, amelyek árthatnak a csapat mindennapjaiban, majd ilyen látványosan duzzog, hogy elveszik tőle a csapatkapitányi karszalagot. De még ezek is talán megbocsájthatóak lennének. A fő gond az, hogy nem ez Icardi első nagyobb vitát generáló ügye.

Miután három évet lehúzott a Barca akadémiáján, 2011-ben került a Samp utánpótlásába, rá egy évre bemutatkozott a felnőttek között is. Az első Serie A-szezonjában már látszott, mekkora tehetségről van szó, szerették is a szurkolók, 10 gólt szerzett 31 meccsen, volt 4 gólpassza is. Aztán amikor már Inter-játékosként játszott és gólt szerzett korábbi csapata ellen, akkor simán odaállt a Sampdoria-drukkerek elé és hergelte őket.

A legismertebb és legsúlyosabb állítás vele kapcsolatban viszont az, hogy elszerette korábbi barátja és mentora, Maxi López feleségét.

López a Sampdoriánál segítette honfitársa beilleszkedését, csakhogy közben a háta mögött a felesége összejött a fiatal csatárral. A már említett Wanda Naráról van szó, aki 2008 és 2013 között volt López felesége, három fiuk is született, mégis otthagyta a családját a hat évvel fiatalabb Icardiért. A páros azóta egybekelt és született két kislányuk.

Icardit a történtek miatt az argentinok nagy része gyűlöli, a legendás Diego Maradona, akinek még mindig adnak a véleményére, ott üti, ahol csak éri, minden egyes alkalommal megjegyzi, hogy szégyen, amit tett. A Samp is inkább túladott rajta. Mindez a válogatott karrierjére is kihat, nem szívesen látják a többiek, Lionel Messi sem, aki jóban van Maxi Lópezzel, márpedig így elég nehéz bekerülni a csapatba. 2013-ban debütált a felnőtt válogatottban, ahol a történtek nyomán mindössze nyolcszor lépett pályára eddig.

A játékos még locsolja a benzint a tűzre azzal, hogy rendszeresen olyan képeket posztol, melyeken Maxi López gyerekeivel látható. A két csatár azóta kétszer találkozott a pályán, López mindkétszer visszautasította a kézfogást, keresztülnézett Icardin.

Icardi és Maxi López egy 2014-es meccsen Fotó: Tullio M. Puglia/Getty Images

Az Inter-szurkolóknál sem most vágta el magát. Az előzmények ismeretében igazából az fura, hogy el lehetett tőle venni a csapatkapitányi karszalagot. 2016 októberében jelent meg egy önéletrajzi könyve, ebben mesélt el egy történetet, ami egy vereség utáni mezlevételről, majd vitáról szólt a drukkerekkel, ami után pár ultra állítólag felkereste őt az otthonánál. A visszaemlékezést Icardi azzal zárta le, hogy nem zavarja, ha betalálják őt az Inter-ultrák, mert majd hoz magával 100 argentin gengsztert és velük rendezteti le dolgot.

Szóval az Internazionale csapatkapitánya megfenyegette a milánói szurkolókat, akik a következő hazai mérkőzésen ezt üzenték a futballistának:

Nem vagy férfi… Nem vagy kapitány… Csak egy gyáva szar vagy.

A klub ekkor is döntéskényszerbe került, azt azért mégsem lehetett szó nélkül hagyni, hogy legjobb játékosuk épp nyíltan összeveszett a szurkolótáborral. Icardi pénzbírságot kapott és kivetették azt a részt a könyvből, valamint a játékos is finomítani próbált a szavain, de nem járt sikerrel, hazugnak nevezték.

„Gyáva szar vagy, nem csapatkapitány”
Mekkora kárt tud okozni egy önéletrajzi könyv? Elég nagyot.

A csapatkapitányi karszalagot viszont akkor még megtarthatta, de csak sikerült pár év alatt elérnie, hogy elvegyék tőle.

Innentől kezdve nehéz bármit is mondani azzal kapcsolatban, Olaszországban hova tud kifutni a karrierje. Alapvetően egy piszok jó csatárról beszélünk, akiben a kapu előtt megvan az a fajta gyilkos ösztön, ami csak kevesekben. 210 Inter-meccsén szerzett 122 góljához sem kell túl sok magyarázatot fűzni. 26 éves, de fiatal kora ellenére is már a kilencedik a klub örökranglistáján a találatokat tekintve, pont az a kaliber, akit bármelyik nagycsapat tárt karokkal fogadna.

Tehetsége alapján nem csak topklubnál lehetne ő a sztár, hanem az argentin válogatottban is, csak közben 26 éves korára már annyi botrány van mögötte, amihez másnak egy élet is kevés.

A legfrissebb hír szerint az Inter hírhedt sportigazgatója, a nem is olyan rég még a Juventusnál dolgozó Beppe Marrotta kész egy új, jobb fizetést biztosító szerződést ajánlani Icardinak. Más kérdés, hogy megoldja-e a helyzetet az, ha a csatár 8 millió eurót keres évente – Wanda Nara legalábbis ennyit szeretne kiharcolni férjének. Ha nem sikerül megegyezni, az Inter még viszonylag jól is kijöhet a buliból, mert bár 2021-ig szól a mostani egyezség, van egy 110 milliós, nem olasz csapatok számára lehívható kivásárlási opció Icardi szerződésében, ami a jelenlegi átigazolási összegeket elnézve még nem is olyan földtől elrugaszkodott. Igaz, egy sok rizikót magában hordozó futballistáért már nem biztos, hogy megéri kifizetni ekkora pénzt.

Bármi is lesz a vége az Interrel, az már csak Icardin múlik, hogyan emlékszünk majd rá évek múlva: egyike lesz a futballvilágot az ujjai köré csavaró argentin legendáknak, vagy csak egy újabb focista lesz, aki ugyan jól indult, de aztán kikopott a balhés játékosokat egyre kevésbé toleráló futballközegből.

A nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágók

Arsenal (angol)-BATE Boriszov (fehérorosz) 18.55 (az első mérkőzésen: 0-1)
Villarreal (spanyol)-Sporting Lisboa (portugál) 18.55 (1-0)
Zenit (orosz)-Fenerbahce (török) 18.55 (0-1)
Valencia (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 18.55 (2-0)
Eintracht Frankfurt (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 18.55 (2-2)
SSC Napoli (olasz)-Zürich (svájci) 18.55 (3-1)
Salzburg (osztrák)-FC Bruges (belga) 18.55 (1-2)
Dinamo Zagreb (horvát)-Plzen (cseh) 18.55 (1-2)
Benfica (portugál)-Galatasaray (török) 21.00 (2-1)
Dinamo Kijev (ukrán)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 21.00 (2-2)
Real Betis (spanyol)-Rennes (francia) 21.00 (3-3)
Chelsea (angol)-Malmö (svéd) 21.00 (2-1)
Bayer Leverkusen (német)-Krasznodar (orosz) 21.00 (0-0)
Genk (belga)-Slavia Praha (cseh) 21.00 (0-0)
Internazionale (olasz)-Rapid Wien (osztrák) 21.00 (1-0)


Szerdán játszották:

Sevilla (spanyol)-SS Lazio (olasz) 2-0 (0-1)
gól: Ben Yedder (20.), Sarabia (79.)
kiállítva: Vazquez (60.), illetve Marusic (71.)

Továbbjutott: a Sevilla, kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.

Nyitókép: Matteo Ciambelli/NurPhoto via Getty Images

Olvasói sztorik