Nemzetközi foci

Trónfosztás, vagy a Juventus sorozatban kilencedszer?

Rajtol a Serie A: a torinóiak legnagyobb riválisa a Napoli és az Internazionale lehet.

Szombaton rajtol az olasz bajnokság 2019–2020-as szezonja, amelynek favoritja a legutóbbi nyolc kiírásban győztes Juventus, legnagyobb kihívója pedig a Napoli és az Internazionale lehet.

A torinói együttes az elmúlt időszakban egyhangúvá tette a Serie A küzdelmét, a papírforma szerint pedig az új idény végén is a Zebrák ünnepelhetnek majd még úgy is, hogy a csapat vezetőedzőt váltott a nyáron: az öt évig regnáló Massimiliano Allegri helyett Maurizio Sarri ül majd a kispadon.

A játékoskeretben is komoly mozgást hozott a nyár Torinóban, ám az inkább csak erősödött az előző idényhez képest, komolyabb távozó egyelőre alig volt a gárdánál. Sztárigazolásnak egyértelműen Matthijs de Ligt nevezhető, akit 85,5 millió euróért vásárolt meg a klubvezetés az Ajaxtól, amely tavasszal a 21 éves holland hátvéd vezérletével ejtette ki a Juventust a Bajnokok Ligájából.

Ronaldo beszólt az egész futballvilágnak
Szerinte értelmetlen az eszeveszett költekezés.

A középső védő mellett az Arsenaltól Aaron Ramsey, a Paris Saint-Germain-től Adrian Rabiot, az AS Romától Luca Pellegrini, a Sassuolótól pedig Merih Demiral érkezett, míg a Manchester Cityvel Danilóra cserélték a szintén jobbhátvéd Joao Cancelót és visszatért a gárdához a kapuslegenda, Gianluigi Buffon.

Cancelo mellett a legnagyobb név az olasz válogatott csatár Moise Kean a távozók listáján. A mindössze 19 éves támadó az Evertonhoz szerződött. A Juventus szombaton a szezon első meccsét vívja majd a Parmával, a Chelsea-vel Európa Liga-győztes Sarri viszont tüdőgyulladás miatt nem lesz ott a meccsen, amelyet nélküle is sikerrel kellene vennie az együttesnek.

Nagyobb problémát jelenthet majd, hogy a tréner a második fordulóban sem lesz még „bevethető”, amikor korábbi csapatával, a legutóbb ezüstérmes Napolival vív rangadót együttese.

A Napoli játékosállománya a Juventuséval ellentétben keveset változott az elmúlt hónapokban, Konsztantinosz Manolasz az AS Romától és Alex Meret az Udinesétől a két legnevesebb érkezője a gárdának, amelynek erőssége éppen az lehet, hogy összeérett Carlo Ancellotti irányítása alatt. A dél-olasz csapatnak nem lesz egyszerű dolga az első fordulóban, szombaton este ugyanis a Franck Ribéryvel erősítő Fiorentina vendégeként lép pályára.

Szakértők egyértelműen azt várják, hogy a nápolyiak mellett az Internazionale lesz majd versenyben a Juventusszal. Elsősorban azért, mert a Juvéval háromszoros olasz, a Chelsea-vel egyszeres angol bajnok, korábbi szövetségi kapitány Antonio Conte vette át az irányítást Milánóban.

Conte egybehangzó vélemények szerint képes lesz majd újra versenyképessé tenni a hosszú évek óta vergődő Intert, amellyel a Bajnokok Ligájában is bizonyíthat majd. A kék-feketék nem csupán a szakmai stábban erősödtek, a védelembe ugyanis Diego Godín, a támadósorba pedig Romelu Lukaku érkezett, de a Herthát elhagyó Valentino Lazarótól és a Sassuolótól eligazoló Matteo Politanótól is sokat várnak Milánóban. Az Inter az újonc Lecce ellen kezdi az idényt.

A nemzetközi kupaszereplést érő helyekért a Juvén, a Napolin és az Interen kívül az AC Milan, az AS Roma, a Fiorentina és a legutóbbi szezon meglepetéscsapata, a bronzérmes Atalanta lehet harcban.

Az olasz élvonalban ezúttal nem lesz magyar játékos, mivel három év után elhagyta Bolognát Nagy Ádám, míg Schäfer Andrást a másodosztályú Chievóhoz adta kölcsön a Genoa.

Serie A, 1. forduló

Szombat,
18.00: Parma–Juventus
20.45: Fiorentina–Napoli
Vasárnap,
18.00: Udinese–AC Milan
20.45: AS Roma–Genoa
20.45: Cagliari–Brescia
20.45: Sampdoria–Lazio
20.45: SPAL–Atalanta
20.45: Torino–Sassuolo
20.45: Hellas Verona–Bologna
Hétfő,
20.45: Internazionale–Lecce

Kiemelt kép: Marco Bertorello / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik