Nemzetközi foci

Frank Lampard optimistán tűri a futballpofonokat

Már a júliusi első mérkőzésén is nevetség tárgyává vált Frank Lampard azzal, hogy az ír Bohemians elleni bemutatkozáskor mindössze 1-1-es döntetlent ért el a Chelsea menedzsereként, de ezt sikerült felülmúlnia a Premier League-debütálással.

A londoniak ugyan a játékban egyenrangú ellenfelei voltak a Manchester Unitednek, mégis súlyos, 4-0-s vereséggel távoztak az Old Traffordról. A történelmi statisztikák azonban igazán az elevenbe marnak, a BBC nem is fukarkodott ezekkel.

Így aztán tudni lehet, hogy 54 éve nem szenvedett ekkora vereséget a Chelsea az Old Traffordon: 1965. március 13-án ugyancsak 4-0-ra kapott ki, David Herd kétszer, Denis Law, illetve George Best egy-egy alkalommal volt eredményes. (Akadt ugyan egy 4-0-s FA-kupa-zakó is, de mivel az már a döntő volt, annak a meccsnek a Wembley adott otthont). De a londoniaknál debütáló menedzser is ritkán kap ekkora pofont, közel 41 éve fordult elő legutóbb ekkora égés: 1978 decemberében Danny Blanchflower futott bele egy 7-2-es KO-ba a Middlesbrough ellen.

Legutóbb hat éve kezdett ilyen borzalmasan új edző a PL-ben, 2013 októberében a Gustavo Poyet által irányított Sunderland 4-0-ra kapott ki a Swansea-től.

Mondjuk Lampard sem gyakran ért meg ilyen kínos 90 percet, számára játékosként egy 7-1-es MU elleni vereség volt a csúcs 2000 áprilisában, még a West Ham United színeiben.

Nagyon sok olyan elem volt a játékunkban, ami tetszett. Intenzívek voltunk a letámadásban, sok labdát visszaszereztünk, uraltuk a középpályát. A futballt megnyertük, de a gólokban alulmaradtunk

– nyilatkozta Lampard a mérkőzés után.

És valóban: a Chelsea többet birtokolta a labdát, több szöglete volt, többet próbálkozott kapura lövéssel és többször el is találta, mint ellenfele.

A kezdőcsapatban három saját nevelésű játékos, Mason Mount, Tammy Abraham és Andreas Christensen is helyet kapott, míg Fikayo Tomori a kispadon ült. Lampard szerint igazán tehetséges fiatal játékosokkal rendelkezik, de azzal, hogy új játékost nem igazolhatnak, és akadnak sérültek, folyamatosan kell építkezniük.

„Meg kell tanulnunk a kemény leckéket, és gyorsan ki kell javítani a hibáinkat” – tette hozzá.

A Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer elismerte, hogy csapata szerencsés volt, hogy megszerezte a vezetést az első félidőben.

Tudjuk, hogy még nem állunk készen, folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlődjünk, és megtaláljuk a saját stílusunkat. Még időre van szükségünk. Szerencsénk volt, hogy megszereztünk a vezetést, de aztán a második félidőben megnyugodtunk és sokkal magabiztosabbá váltunk

– nyilatkozta.

A negyedik manchesteri gólt szerző Daniel James közel állt a síráshoz, amikor betalált, kezeit az égre emelve ünnepelt. A 21 éves walesi játékos néhány nappal azelőtt veszítette el édesapját, hogy aláírta szerződését. „Minden nap hiányzik, és tudom, hogy most rám néz” – mondta könnyeivel küszködve.

Kiemelt fotó: Oli SCARFF / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik