Nemzetközi foci

Így és ekkor lehet a Liverpool a világ legjobb csapata

December 11-én rajtol a torna, a BL-győztes az elődöntőben száll be.

December 11-én kezdődik idén a hétcsapatos formátumban utolsó előtti alkalommal sorra kerülő klubvilágbajnokság Katarban. A nemzetközi szövetség (FIFA) pénteki bejelentése szerint a döntőt tíz nappal később rendezik meg.

A hét résztvevő közül eddig négy klub indulása biztos. Európát a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool képviseli, amely az elődöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe. Az angolokon kívül megszerezte már az indulási jogot a CONCACAF-térségből a mexikói CF Monterrey, valamint Óceániából az új-kaledóniai Hienghene Sport – írja az MTI.

Késsel támadtak a nyílt utcán Mesut Özilre
Csapattársa, Sead Kolasinac akciófilmekben látott jelenetek során lépett közbe.

A házigazdák részéről – a spanyol Xavi Hernández által irányított – al-Szadd SC indulása biztos, az viszont nem, hogy a katari a bajnokcsapat az első, vagy a második fordulóban lép-e pályára először. Ez annak a függvénye, hol végez a csapat az ázsiai BL-ben. Amennyiben az al-Szadd győztesként jut kvalifikációhoz, úgy a klub-vb-n azonnal az elődöntőbe jutásért küzdhet. Ha nem katari klub nyeri meg az ázsiai BL-t, akkor a bajnoki címvédőnek a torna házigazdájaként már az első fordulóban játszani kell a Hienghene Sporttal.

Az ázsiai kontinensbajnok mellett még az afrikai és a dél-amerikai résztvevő sem ismert.

A tornát jövőre utoljára rendezik meg a mostani formátummal, mielőtt 2021-ben – az európai klubokat tömörítő szövetség, az ECA bojkottal való fenyegetése ellenére – 24 együttesre bővítik a résztvevők számát. A FIFA márciusban jelentette be, hogy 2021-től 24 csapatosra akarja emelni a klubvilágbajnokság létszámát, melyet négyévente, a Konföderációs Kupa helyett rendeznének meg. A tornán a tervek szerint nyolc európai, hat dél-amerikai, három-három ázsiai, afrikai, valamint észak- és közép-amerikai, továbbá egy óceániai együttes venne részt.

Kiemelt kép: Fotó: AFP/OLI SCARFF

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik