Nemzetközi foci

Rejtély, miért hagyják Sadio Manét tizenegyest rúgni

A papírformának megfelelően Szenegál 1-0-ra legyőzte Ugandát pénteken az Egyiptomban zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

A győztes találatot az FC Liverpoollal az idén Bajnokok Ligája-győztes Sadio Mané szerezte, aki azonban második félidőben egy büntetőt is elvégezhetett, ám azt elpuskázta. A szenegáli támadó az utolsó csoportmérkőzésen is kihagyott egy büntetőt Kenya ellen, majd később akcióból duplázni tudott. Úgy fest, a tizenegyes nem az ő műfaja.

Szenegál ellenfele a következő körben meglepetésre Benin lesz, amely a 2018-as világbajnokságon szereplő Marokkót búcsúztatta. Érdekes módon ezen a mérkőzésen is a legnagyobb sztár hibázott büntetőt: benini vezetés után Marokkó egyenlített, majd a rendes játékidő hajrájában a győzelem kiharcolására is volt esélye, ám Hakim Zijes kapufára lőtte a büntetőjét.

A hosszabbításban megfogyatkozó Benin kitartott, a tizenegyeseknél pedig egyik játékosa sem hibázott, míg három marokkói lövőből kettő sikertelen maradt.

Eredmények – Afrikai Nemzetek Kupája, nyolcaddöntő

Szenegál-Uganda 1-0 (1-0)
Gólszerző: Mané (15.)

Marokkó-Benin 1-1 (0-0) – tizenegyesekkel Benin jutott tovább
Gólszerző: En Nesyri (76.) ill. Adilehou (53.)
Kiállítva: Adenon (97.)

Kiemelt kép: Visionhaus/Getty Images

Olvasói sztorik