Nemzetközi foci

Huszonegy éves csatárra pakolja a Ronaldo-örökség terhét a Real

Alakul az új Real Madrid, a Portótól érkező brazil belső védő, Éder Militao és a Santostól elhappolt balszélső, Rodrygo után az Eintracht Frankfurt szerb csatára, Luka Jovics a spanyol  klub harmadik szerzeménye a nyári átigazolási időszakban.

Bejelentette Luka Jovics leigazolását a Real Madrid
Hatvanmillió eurót fizet a Real a 21 éves szerb csatárért, aki 2025-ig ír alá.

Hármukért összesen 155 millió eurót (50+45+60 a Transfermarkt adatai alapján) csengetett ki a Real, de Zinédine Zidane-nak még így is bőven maradt elköltendő pénze, hiszen előzetesen arról lehetett olvasni, Florentino Pérez elnök félmilliárd eurót szán a nyári erősítésekre, abban bízva, hogy a Real visszaszerzi az idén elvesztett nagyhatalmi pozícióját Európában és Spanyolországban.

A három új fiú közül Jovics tűnik az igazán nagy fogásnak, hiszen az idén 48 tétmeccsen 27 gólt szerzett a Frankfurtban, közte tízet az Európa Ligában, ez pedig elég volt ahhoz, hogy az európai nagycsapatok kinézzék őt maguknak.

A Frankfurt egy ideje talán a legizgalmasabb német csapatnak számít, a 2017-2018-as idényben a döntőben a Bayernt verve nyerte meg a Német Kupát, és bár az edzőre, Niko Kovacra lecsaptak a Bundesligát előszeretettel lefölöző müncheniek, az Eintrachtot nem rengette meg, hogy a 2018-2019-es szezonnak Adi Hütterrel vágott neki.

Kupagyőztesként a csapat egyből főtáblára került az Európa Ligában, ahol hatból hatot nyerve lett csoportelső, pedig a Lazio és az Olympique Marseille is ellenfele volt. Az egyenes kieséses szakaszban aztán három BL-ből érkező csapatot is sikerült kiejteni, a Sahtart, az Intert és a Benficát, az elődöntőben viszont a tizenegyeseket jobban lövő Chelsea miatt elmaradt a katarzis.

A Frankfurtot sokáig nem zökkentette ki, hogy egyszerre két fronton is helyt kell állnia, a csapat hosszú ideig harcban állt a BL-indulást jelentő negyedik helyért, de április közepére kifulladt, és az utolsó hat fordulóban mindössze két pontot szerzett, miközben a végül a negyedik helyre bevitorlázó Leverkusentől (1-6) és a bajnok Bayerntől is (1-5) benyelt egy-egy hatalmas pofont.

Jovics 32 bajnokin 17 gólig és 6 gólpasszig jutott, sokoldalúságot pedig mutatja, hogy a Bundesligában két idény alatt huszonötöt szerzett az alábbi megoszlásban: tízet bal lábbal, tízet jobbal és ötöt fejjel.

A korábbi kiváló német csatár, a jelenleg a Frankfurt sportigazgatójaként dolgozó Fredi Bobic merész húzásra vállalkozott, amikor 2017 nyarán elhozta a Benficától kölcsönbe a Lisszabonban mellőzött Jovicsot, hiszen az előzmények alapján nem látszott garancia arra, hogy a jószerivel ismeretlen szerb ennyire beválik.

Az ismeretlen persze relatív fogalom, a szlovén gyökerekkel rendelkező Bobic ugyanis nagyon jól ismerte Jovicsot, akit már korábban, a stuttgarti időszakában is meg akart szerezni.

Két éve a Partizan Beograd is vitte volna, amit a Jovicshoz hasonlóan boszniai szerb gyökerekkel rendelkező Szavo Milosevics irányít, de még ő sem tudta meggyőzni a megveszekedett Crvena zvezda-drukker csatárt, hogy az utált riválishoz igazoljon.

Jovics játszott is imádott klubjában, apjával gyakran a család rozoga Volkswagen Passatjában aludtak, amikor Lukának szombaton és vasárnap is edzése volt a belgrádiaknál, mivel nem lett volna értelme hazautazni, hogy aztán másnap ismét hosszú út várjon rájuk.

„Luka született tehetség, minden szükséges hozzávalóval rendelkezik: erős, technikás, nagyot és jól lő, valamint kreatív. Igazi ösztönös gólvágó, aki akkor is tudja, hol a kapu, ha háttal áll neki. Tizenöt éves volt, amikor először láttam, és egyből tudtam, hogy más szintet képvisel, mint a többség” – nyilatkozta Zvezdan Terzics, a Crvena zvezda ügyvezető igazgatója.

Jovics mindössze 16 éves volt, amikor 2014 májusában bemutatkozott a Zvezdában, és a debütálás igazán ütősre sikerült, az ő góljával egyenlített csapata a Vojvodina ellen, ezzel ő lett a klubtörténet legfiatalabb gólszerzője.

Jovicsot Terzics a csatár példaképéhez, Radamel Falcaóhoz hasonlította, amit hittek is, meg nem is Szerbiában. A 2014-2015-ös idényben az ifjonc hat gólig jutott a bajnokságban, aztán jött egy edzőváltás, és egyből a kispadon találta magát. Az anyagi gondokkal küzdő belgrádi klub megpróbálta pénzzé váltani a legnagyobb értékeit, így Jovicsot is elsózta a Benficának.

Ő maga nem akart menni, mert úgy érezte, túl fiatalon vág bele a külföldi kalandba, és a megérzése helyesnek bizonyult.

Másfél év alatt mindössze három meccset játszott a Benficában, ráadásul a B-csapatban sem sikerült maradandót alkotnia, honvággyal küzdött, és hirtelen kellett volna a hazájától távol felnőttként viselkednie a profi futball taposómalmában.

Jonas, Raúl Jiménez és Kosztasz Mitroglu túl nagy konkurencia volt számára a Benfica első csapatánál, ráadásul, amikor végre megkapta volna a lehetőséget, hogy kezdő lehessen, két nappal a meccs előtt egy szórakozóhelyen fotózták le, így el is vágta magát egy időre.

Végül belgrádi mentora, Terzics azt ajánlotta neki, válassza a Frankfurtot, és ez a váltás nagyon bejött, Bobic, Niko és Robert Kovac, valamint honfitársa, Mijat Gacsinovics és a horvát Ante Rebic révén újra otthon érezhette magát, és az anyanyelvén társaloghatott az öltözőben.

Kovac sikeresen gatyába rázta Jovicsot, megértetve vele, miről is szól a profik világa, és bár első németországi idényében csak 9 bajnokin volt kezdő, 8 gólt így is összehozott és a kupában ő lőtte a döntőbe a Frankfurtot. Kovacnak sokat köszönhetett Jovic, mégsem kellett bánkódnia, amikor az osztrák Hütter lett az edzője, mivel az új főnök sokkal támadóbb felfogásban játszatta a Frankfurtot, Jovicsnak pedig sokkal nagyobb szabadságot adott az ellenfél kapuja előtt.

A szerb lubickolt a kötetlen szerepkörében, ráadásul Rebiccsel és a francia Sebastien Hallerral nagyon hatékony triót alkottak, hárman együtt 41 gólt szereztek a Bundesligában, ez a frankfurti termés 68 százalékát jelenti.

Tavaly október 19-én az egész világ megismerte Jovics nevét, amikor a Fortuna Düsseldorf elleni 7-1-es győzelem alkalmával egymaga ötször talált be.

Húszévesen ő lett a legfiatalabb játékos, aki mesterötöst szerzett a Bundesligában, a meccsen viselt meze pedig azóta a Frankfurt múzeumában van kiállítva. Korábban mindössze két külföldi légiós jutott el egy meccsen belül öt gólig, az izlandi Atli Edvaldsson 1983-ban pont fordított felállásban, a Düsseldorf játékosaként szórta meg a Frankfurtot, a másik pedig a lengyel Robert Lewandowski, aki 2015 szeptemberében a Bayern-Wolfsburg találkozón csereként beszállva kilenc perc alatt végezte ki a vendégeket.

Jovics edzője, Hütter a srác egyik legnagyobb erősségének azt tartja, hogy hihetetlenül jól koncentrál a kapu előtt, az ötgólos gála alkalmával például hatszor került ígéretes helyzetbe, és ebből csak egyet tékozolt el.

A statisztikák szerint az előző idényben 4,4 lövésenként szerzett gólt, ami azt jelenti, hogy a helyzetei háromnegyedét kihasználta. Tizenhét bajnoki góljából öt született kontratámadás után, 33,8 km/órás csúcssebessége Cristiano Ronaldóéval vetekedik, úgyhogy nem irigyeljük a spanyol bajnokság védőit, akik az ősztől lehet, hogy csak a hátát látják majd.

Meccsenként majdnem tíz kilométert futott, vagyis nem az a fajta középcsatár, aki csak sétálgat arra várva, hogy a társak végre megtalálják a labdával, és elmozgásaival nagyon jól csinál helyet a mélységből érkező társaknak, ezért is lehetett olyan gólerős a Rebiccsel és Hallerral alkotott hármasuk.

A Frankfurt-szurkolók góljai mellett azért is imádták, mert a bulizós énjét hátrahagyó Jovics abszolút jól kezelte a körülötte egyre nagyobbá váló felhajtást, nem szaladt el vele a ló és szerénységével példát mutatott.

Kérdés, hogy viseli majd a madridi cirkuszt, hiszen a spanyol média imád csámcsogni a játékosok viselt dolgain, és ha esetleg gyengébben kezdi a szezont, biztos lesznek majd károgók, akik a szemére vetik, hogy kidobott pénz volt az érte kifizetett 60 millió euró.

Frankfurtban mindenesetre okosan gondolkodtak, amikor áprilisban éltek az opciós jogukkal, és ötmillió euróért megvásárolták a Benficától Jovicsot, bebiztosítva ezzel magukat, hogy ha valamelyik nagycsapat ajánlatot tesz érte, akkor már nem járhatnak rosszul. 

„Luka távozása nagy veszteség a számunkra. Egész Európa felfigyelt rá, mi pedig nem csak a góljai miatt lehetünk hálásak neki. Viszont egyértelmű volt, hogy érkezik érte olyan ajánlat, amire nem tudunk majd nemet mondani. A Frankfurt számára ez egy jó és fontos átigazolás, Lukának pedig a legjobbakat kívánjuk, minden megvan benne, hogy nagyszerű pályafutása legyen” – búcsúzott Bobic a szerb válogatottban már négyszer pályára lépő Jovicstól.

A Realnak az előző idényben az volt a legnagyobb problémája, hogy a Ronaldo távozásával eltűnő gólmennyiséget nem sikerült pótolni, Karim Benzema hiába termelt jól, a többiek nem tudtak felnőni mellé.

Jovics érkezése után a papírforma szerint nemsokára Eden Hazard-t is bejelenti a klub, ők ketten pedig félelmetes párost alkothatnak, ha összecsiszolódnak. És ki tudja, lehet, hogy a végén Kylian Mbappé is Real-mezben száguldozik a pályán, akkor pedig az ellenfelek védői ismét remegő lábbal léphetnek pályára Zidane csapata ellen.

Mbappé állítólag jelezte, otthagyná a PSG-t
Spanyol sajtóhírek szerint átigazolási kérelmet nyújtott be a francia világsztár.

Fotó: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance

Olvasói sztorik