Nemzetközi foci

Platini durván beleszállt a FIFA elnökébe

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke, Michel Platini élesen kritizálta Gianni Infantinót, aki újraválasztás előtt áll a nemzetközi szövetség (FIFA) élén. A francia ex-sportvezető több rendkívül kemény kijelentést tett a Guardian beszámolója szerint:

  • Platini szerint Infantino nem szerette a női futballt, sőt kinevette,
  • a jelenlegi FIFA-elnök aláásta a korábba UEFA-elnököt, hogy leváltsák,
  • éveken át úgy szidta mindkét szervezetet, mint a bokrot.

A korábbi klasszis futballista Platinit 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. A büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltása. Az esetről annyit mondott csupán, hogy nem bánta meg egy percre sem.

Platini érezhetően nem fogta vissza magát, az állításait nem is próbálta finoman megfogalmazni.

Számomra nem hiteles mint FIFA-elnök, és nincs is legitimitása, azok után, hogy tíz éven át köpködte a szövetség tevékenységét. Attól, hogy valaki golyókat húz ki egy torna előtt, még nem lesz hiteles, nem képviselheti a FIFA-t. Hogyan is lehetne valaki, aki tíz éven át folyamatosan bírálta a FIFA-t, egyszer csak a FIFA elnöke?

– mondta a francia.

Az elnöki tisztet három éve betöltő Infantinónak nincs ellenfele a FIFA párizsi kongresszusán, így szerdán nagy valószínűséggel újraválasztják.

Kiemelt kép: Harold Cunningham/Getty Images for UEFA

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik