Nemzetközi foci

A játékos anyázhat, hisztizhet, az edző bezzeg fogja vissza magát?

Le a kalappal a híresen heves vérmérsékletű Gennaro Gattuso előtt, akinek nem durrant el az agya, amikor játékosa, a nem túl nagy lelkesedéssel melegítő Tiemoue Bakayoko elküldte a fenébe. Egy-egy csere miatt néha komoly indulatok törnek felszínre az önérzetes focistákból, és nem mindenki reagált olyan nyugodtan, mint Gattuso.

A Milan francia középpályása, Tiemoue Bakayoko rendesen rázza a pofonfát az elmúlt napokban: az egész azzal kezdődött, hogy szerdán egy órát késett az edzésről, amit azzal indokolt, hogy kifogyott a benzin a kocsijából. Gennaro Gattusót, a Milan edzőjét nem nagyon érdekelte az indok, nagyon berágott a Chelsea-től kölcsönkapott Bakayokóra, és a büntetés az volt, hogy a csapat edzőtáborba vonult a Bologna elleni meccsig.

Amit 2-1-re megnyert a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyre hajtó Milan, de a győzelem mellett ismét Bakayoko a téma, aki összetűzésbe keveredett Gattusóval az első félidőben. A franciát a megsérült Lucas Biglia helyére szerette volna beküldeni Gattuso, de az edzőt felbosszantotta, hogy Bakayoko lassan és nem túl lelkesen melegített. A vége az lett, hogy Gattuso inkább José Maurit küldte be, majd osztották egyet verbálisan Gattusóval, és Bakayoko száját jól láthatóan egy „Fuck off” hagyta el, amit talán nem is kell lefordítani.

A játékosként is heves vérmérsékletű Gattuso habitusát ismerve az öltözőben biztos megkapta a magáét Bakayoko, akire az eredetileg elterjedt verzióval ellentétben nem azért rágott be, mert megtagadta a játékot, hanem azért, mert hét-nyolc perc után sem állt készen arra, hogy pályára lépjen és az edző szerint ez tiszteletlenség a játékostársaival szemben.

Szokták mondani, hogy egy futballcsapat nem demokratikus intézmény, és a játékosnak nincs szava, ha az edző meghozott egy döntést, akkor azt el is kell fogadni.

Ez így leírva jól hangzik, de az emberi reakciók számtalanszor felülírhatják, ahogy azt például az angol Ligakupa februári döntőjében is láthattuk, amikor a Chelsea edzője, Maurizio Sarri a hosszabbítás végén kapust akart cserélni, de Kepa Arrizabalaga jelezte: ő jól érzi magát a gólvonalon, esze ágában sincs lemenni.

A világ legdrágább kapusa – 80 millió eurót fizetett érte a Chelsea az Athletic Bilbaónak –aztán a tizenegyespárbajban egy büntetőt ugyan kivédett, de ez kevés volt, így a Manchester City nyerte a Ligakupát. Sarri nem hagyta szó nélkül a szabotázsakciót, a következő meccsen, a Tottenham elleni bajnokin a kispadra száműzte Kepát, de azóta szent a béke, és a végén még egész vállalható szezonja lesz a bajnokságban harmadik helyen álló és az EL-ben a döntőtől egy lépésre lévő Chelsea-nek.

Itthon is volt egy nagy visszhangot kiváltó eset, a Fradi-szurkolók nagy kedvence, Böde Dániel viselte a kelleténél rosszabbul, hogy Szerhij Rebrov lecserélte őt a Mezőkövesd elleni hazai bajnokin.

Az ukrán edző nem volt szívbajos, Bödét a kifakadása után kihagyta a Vidi elleni rangadóra nevezett keretből, de a tavaszi felkészülést már a többiekkel kezdhette meg, igaz, idén mindössze egyetlen bajnokin volt kezdő. De tengelyt akasztott Rebrovval a Fradi másik vezérbikája, Davide Lanzafame is, aki nehezményezte, hogy kevesebb lehetőséget kap, mint amennyit ő elvárna, úgyhogy az edző őt is jegelte egy hétig.

Davide Lanzafamét kirakták a Fradiból
A Rangadó értesülései szerint az olasz csatár nem edzhet Rebrov csapatában.

Azért az edzőket sem kell félteni, két éve az akkor még spanyol másodosztályú Huescát irányító Juan Antonio Anquela lett zabos amiatt, hogy lecserélt játékosa, David López látványosan nehezményezte a cserét. Anquela odament a hisztiző Lópezhez, majd belemászott az arcába, sőt kicsit meg is fejelte. Ma már egyikük sincs a klubnál, amelynek megpecsételődött a sorsa a Primera Divisiónba, így ősztől ismét a másodosztályban szerepel.

Ennél is tovább ment a Fiorentina korábbi edzője, Delio Rossi, aki szintén egy csere után akadt össze játékosával, Adem Ljajiccsal. A szerb szélső gúnyosan megtapsolta az őt a pályáról lekapó edzőt, mire Rossi megtámadta a játékosát és többször meg is ütötte, úgy kellett leszedni róla. A firenzei klub az eset után elküldte a jelenleg a Palermónál dolgozó Rossit, aki az olasz szövetségtől három hónapos eltiltást kapott.

Ljajiccsal a korábbi szövetségi kapitánynak, Sinisa Mihajlovicnak is baja volt: azért küldte haza a válogatott edzőtáborából mert a spanyolok elleni barátságos meccsen nem énekelte a társakkal együtt a szerb himnuszt.

A tavalyi vébé nagy közönségkedvence volt a horvát válogatott, a torna lúzere mégis az ezüstérmes csapatból került ki. Nikola Kalinic nemet mondott, amikor edzője a Nigéria elleni csoportmeccsen be akarta küldeni az utolsó öt percre. Kalinic hátfájásra hivatkozva bújt ki a kötelezettség alól, aminek az lett a vége, hogy hazaküldték, így kimaradt a menetelésből.

Ismerjék meg a horvát játékost, aki vébédöntőre készülhetne, helyette mindenki rajta röhög
Nikola Kalinic megérdemelné az év lúzere címet Horvátországban.

A 2010-ben a dél-afrikai vébé aranylabdásának választott Diego Forlán is a munkakerülők táborát gyarapította: az Inter légiósaként 2012 tavaszán inkább a kispadon maradt, amikor Claudio Ranieri a pályára akarta küldeni az Atalanta elleni bajnokin.

Ranieri persze próbálta tompítani a dolgot azzal, hogy Forlánnak nem derogált csereként pályára lépni, egyszerűen csak speciális feladatkört szánt az uruguayi klasszisnak, aki erre nem érezte alkalmasnak magát, de nem nagyon hitte el az edzőnek ezt a magyarázatot.

Nagy visszhangja volt Carlos Tévez magánszámának is, aki 2011 őszén nem akart beállni a Manchester Citybe a Bayern München elleni BL-meccsen. A City akkori edzője, Roberto Mancini állítólag az öltözőben dühében azt mondta Téveznek, hogy húzzon haza Argentínába, a klub pedig első körben két hétre eltiltotta és 500 ezer fontra megbüntette a renitenst. Az eltiltás jóval hosszabb lett, Tévez az ősz folyamán már nem lépett pályára, de mivel nem sikerült másik csapatot találnia, végül maradt és így elmondhatja magáról, hogy tagja volt annak a Citynek, amely 44 év után lett újra angol bajnok.

Kiemelt kép: Marco Bertorello / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik