Nemzetközi foci bajnokok ligája

A Tottenham megúszta a kivégzést, a visszavágón jöhet az all-in

Parádés első húsz perccel nyitott Londonban az Ajax, és bár a Tottenham kiegyenesedett a meccs végére, annál többet, mint, hogy megőrizte esélyét a visszavágóra, nem tudott elérni hazai pályán. Meccselemzés az első BL-elődöntőről.

Életben vagyunk, csak 1-0 a hátrányunk. Hinnünk kell benne, hogy fordíthatunk

– mondta az újságíróknak a Tottenham-Ajax Bajnokok Ligája-elődöntő első meccsének lefújása után az angolok edzője, Mauricio Pochettino.

22 éves Ajax-játékos intézte el a Tottenhamet a BL-ben
Az Ajax került előnybe a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, miután az első mérkőzésen 1-0-ra legyőzte idegenben a Tottenhamet.

Az argentin tréner fején találta a szöget, hiszen a Spurs oldaláról ez a meccs valójában a túlélésről szólt.

Előnytelen párosítás

A Premier League-ben a jövő évi BL-indulásért küzdő, jelenleg harmadik helyen álló Tottenham éppen a hétvégén veszítette el hazai veretlenségét új stadionjában, a White Hart Lane-en (vs. West Ham, 0-1).

Az Ajax ellenben pihent a bajnokságban, a holland szövetség (KNVB) ugyanis úgy határozott, minden segítséget megad csapatának, hogy zavartalanul készülhessen a BL-elődöntőre (holland csapat legutóbb 2005-ben jutott Európa négy legjobb klubja közé).

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az angoloktól Harry Kane sérülés, Hjong-min Szon pedig sárga lapok miatti eltiltás okán hiányzott – a keret két legjobb játékosáról van szó -, akkor nem is kérdés, melyik csapat készülhetett jobb előjelekkel a párharcra.

A riportertől tudta meg, hogy kihagyja a BL-elődöntőt, elsírta magát
Szon Hung Min volt a Tottenham Hotspur hőse, a nagy öröm közepette elfelejtett valamit.

Az Ajax dolgát egyetlen sérülés nehezítette csupán (Carel Eiting nem tudta vállalni a játékot, igaz, a fiatal középpályás eddig mindössze egyetlen BL-meccsen kapott lehetőséget a szezonban), a Spursnél viszont minden csapatrészben sorjáztak a hiányzók: a védelemben Aurier, a középpályán Lamela és Winks játékára nem számíthatott Pochettino, de Vertonghen és Sissoko is úgy került a keretbe, hogy nem volt teljesen egészséges.

A kezdőcsapatok

Ilyen előjelek láttán nem csoda, ha inkább Pochettinónak kellett kompromisszumokat kötnie a kezdőcsapatával. Óvatosra vette a figurát, három középhátvéddel (Alderweireld, Sánchez, Vertonghen) kezdett, és ezt a húzást talán valamelyest az is motiválta, hogy a Rose-Vertonghen duóval esélyét érezte megakadályozni az Ajax szokásos, jobboldali túltöltésekből eladott ellenkező oldali áttöréseit. (Erről kicsit később, részletesen).

Az Ajaxnál Erik Ten Hag a gálakezdőt tette fel a pályára, a lassan megszokottá váló 4-2-3-1-es felállásban – és közben egy jottányit sem volt hajlandó engedni abból a stílusból és azokból a taktikai elemekből, amelyek idáig repítették csapatát a sorozatban.

Első húsz perc: totális holland dominancia

Az első húsz percben az Ajax lényegében letolta a pályáról a Tottenhamet: minden pontosan úgy, azért és akkor történt a pályán, ahogyan az Ten Hag fejében előzetesen megjelenhetett.

Nulladik lépésként a hollandok agyig feltolt letámadással a bolondulásig zavarták a Spurs labdakihozatalait, sőt, szinte teljesen ki is nyírták azokat:

Hat emberrel az ellenfél térfelének mélyén az Ajax, mind a három Spurs-hátvéd kullancsot kap a nyakába, miközben a középső passzsáv is lezárva, hála Van de Beek tökéletes védőmunkájának Wanyamán. Ilyen helyzetben Lloris nem tehet mást, megpróbálja kiemelni a labdát, de mivel ő lábbal nem épp a legbiztosabb játékos, Veltmant találja meg. Indulhat a visszatámadás, első szándékból.

Eredmény: a Spurs az első húsz percben összesen 43 jó passzt volt képes végrehajtani, 67%-os hatékonysággal, miközben az ellenfél tizenhatosan belülre egyáltalán (0/3 jó passz), a támadóharmadba pedig alig-alig (1/7 sikeres átadás) jutott el.Az Ajax ezzel szemben simán kipasszolta a Tottenham presszingjét, és egyre-másra hozta létre az olyan játékhelyzeteket a pályán, amelyeket a saját játékosai domináltak. Pár gyors példa:

Az Ajax labdakihozataloknál villámgyorsan hozta létre a rombuszokat, többnyire 4 a 2 elleni szituációkat izolálva a Spurs labda környékén védekező játékosai ellen. Itt éppen Tadics visszalépése a kulcs, arra a területre, amelyet van de Beek kiürít az elmozgásával (és így kiviszi onnan Wanyamát).

Érdemes a balhátvéd Tagliafico helyezkedését is figyelni: szűken marad, hogy passzopciót nyújtson Blindnek, ezzel megosztja Eriksen figyelmét, aki így nem is képes rendesen zárni a középső passzfolyosót.

A Spurs négyemberes letámadása ellen az Ajax a teljes hátsó hatosát (a 4-2-3-1-ből a 4+2-t) bevetette: megint Tagliafico mozgása a kulcs, ami kicsalja Eriksent a pozíciójából, ezzel megadva a lehetőséget De Jongnak arra, hogy elmozogjon a fedező árnyékból, és a középső passzfolyosóba belépve labdát kapjon.

Innen rágyorsítva már azonnal a Spurs védelmi hatosát (5 bekk + Wanyama) tudta támadni az Ajax, ráadásul lendületből.

Pochettino erre reagálva már tíz perc után változtatott a letámadás sémáján, és De Jong, illetve Schöne emberfogását kérte játékosaitól:

Az Ajax válasza sem sokat váratott magára, Schöne és De Jong elkezdték manipulálni mozgásukkal a passzfolyosókat, ezzel megnyitva a területeket Tadics visszamozgásai előtt.

A fenti játékhelyzetben például az lett a folytatás, hogy Schöne keresztbe elvitte a pályán Mourát, ezzel a labdás véső (Blind) előtt teljesen kinyílt a középpálya, ahol ő előbb felvihette a labdát, majd megtalálhatta vele valamelyik támadót.

Mivel a hollandok lényegében zavartalanul hozták fel a labdákat az ellenfél térfelére, könnyedén alkalmazhatták legerősebb fegyverüket, a túltöltést, és az abból eladott oldalváltásokat is.

Hét(!) Ajax-játékos tömörül a pálya jobboldalán, egy nagyon szűk területen belül. Egyrészt emberfölényben vannak, másrészt a Spurs védelmét is teljesen áthúzzák erre az oldalra, amivel két dolgot érnek el: egyrészt üres terület alakul ki a védelem mögött a labda oldalán, másrészt az ún. gyenge oldalon egy az egyben marad játékosuk az őt őrző védővel. Ha sikerül átfordítani a játékot oda, akkor tempóelőnyben lesznek.

Holland iskolafoci:

Pochettino jól meccselt, de ez is kevés volt

Van de Beek gólja (0-1) után Pochettino nem nézhette tétlenül csapata vergődését, így formációt váltott: az öt védőből négyet csinált, Vertonghen kiment a balszélre, Rose pedig egy gyémánt alakzatú 4-4-2-es középpálya baloldali fedezete lett.

Ezzel a Spurs középpályája stabilizálódott, több labdát tudtak megtartani, elkezdtek működni a labdakihozatalaik is. Amikor Vertonghen sérülése után Rose ment vissza balbekkbe, a helyén pedig Sissoko tűnt fel a középpályán, a változás még látványosabb lett, mintha hirtelen minden a helyére került volna – a Tottenham a félidő végére méltó ellenfél lett, sőt, helyzetekig is eljutott (igaz, elsősorban pontrúgásokból).

A változtatásnak köszönhetően a Tottenham ellenállóbb lett az Ajax visszatámadásaival szemben is, ráadásul azzal, hogy a pálya közepét telenyomták középpályással, a hollandok labda elleni játékát is erre a területre koncentrálták.

Ennek köszönhetően megnyílt az út a szélső védőik (Trippier, Rose) előtt a felfutásokhoz: a Spurs rengetegszer forgatta át a játékot a két vonal melletti játékos között, kihasználva, hogy az Ajax szélsői (Tadics/Zijes illetve Neres) a hatékonyabb visszatámadás érdekében általában nagyon szűken helyezkedtek a pályán.

A súlypontáthelyezésekben nagyon sokat segédkezett Moussa Sissoko is, aki ugyan általánosságban inkább egy jelentős korlátokkal rendelkező játékos, de ebben a műfajban kifejezetten otthonosan mozog.

Azzal, hogy az Ajax középpályásainak egyre több dolga lett Eriksen, Alli, illetve Sissoko levédekezésével, értelemszerűen több terület nyílt meg Llorente és Lucas Moura előtt is – ebből aztán fokozatosan jött egyre több lehetőség londoni oldalon, bár való igaz, hogy a Spurs igazán komoly helyzetekig nem jutott.

Az Ajax ezzel párhuzamosan érezhetően kockázatkerülőbb futballra váltott: Ten Hag letekerte a presszinget, mélyebbre parancsolta a védelmet, és inkább a szűk győzelem megtartására koncentrált a kegyelemdöfés megadása helyett. Külön érdemes kiemelni Frenkie de Jong és Matthijs de Ligt teljesítményét, mert mindketten elképesztően érett és megfontolt, pontos, higgadt játékot mutattak nyomás alatt, védekezésben is.

A hollandok aztán két kontrából akár súlyos vereséget is mérhettek volna a Tottenhamre (Neres a kapufát találta telibe egy mintaszerű akció után), az angolok ugyanis hiába egyenlítették ki a játék képet, Onana kapuját az egész meccsen mindössze egyetlen egyszer találták el.

A második félidő és a meccselés alapján Pochettino egy döntetlent talán kibrusztolhatott volna, de ez az ezer sebből vérző, kifacsart, megrendített Spurs nem volt képes elég nagy nyomás alá helyezni az Ajaxot.

A visszavágón Hjong-min Szon bevetésével biztosan jobban fog majd kinézni a londoni csapat, de ne feledjük, innentől már nekik lesz sürgős a sztori.

Lefutva persze semmiképp nincs a párharc, és ha innen nézzük, Pochettinónak igaza van: a Spurs túlélte azt, amit túl kellett élnie. A visszavágón jöhet az all-in!

Eredmény – Bajnokok Ligája-elődöntő, 1. mérkőzés

Helyszín: Tottenham Hotspur Stadium (London), Játékvezető: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)

Tottenham – Ajax 0-1 (0-1)

Tottenham: Lloris – Alderweireld, Sanchez, Vertonghen (Sissoko, 39.) – Trippier (Foyth, 80.), Eriksen, Wanyama, Rose (Davies, 80.) – Alli, Llorente, Lucas

Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek, Schöne (Mazraui, 65.), De Jong – Ziyech (Hunterlaar, 87.), Tadic, Neres

Gólszerző: Van de Beek (15.)

Sárga lap: Tagliafico (30.), Veltman (63.)

Piros lap:

A kiemelt képen Lucas Moura (fehérben) és Nicolas Tagliafico harcol a labdáért. Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Olvasói sztorik