Nemzetközi foci

Nagyot hibázott a Barca, amikor nem bízott a saját játékosában

Paco Alcácerben sokat látott a Barcelona, azért is igazolták le, de két év alatt nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, igaz, a lehetőséget sem kapta meg. Dortmundban viszont kiderült, pont annyira jó, mint azt a katalánok gondolták.

2016 nyara lázas keresgéléssel telt a Barca részéről: a vezetőség minden áron akart egy csatárt, akivel tehermentesítheti az MSN-t, azaz Lionel Messi, Luis Suárez és Neymar hármasát. Persze őket lehetetlen feladat pótolni, de Barcelonában azzal is tisztában voltak, hogy az sem kifizetődő hosszú távon, ha csapágyasra játszatják őket, főleg az akkor már a harminchoz közelítő argentint és uruguayit.

A megoldás a spanyol bajnokságon belülről, Valenciából érkezett, a 23 éves Paco Alcácert 30 millió euróért igazolta le a Barca.

A választás egyáltalán nem tűnt meglepőnek, a kétszeres U19-es Európa-bajnok Alcácert az egyik legnagyobb spanyol tehetségnek tartották, a Valenciában három szezon alatt 30 bajnoki gólt lőtt, volt 13 gólpassza is. Noha már csapatkapitánya volt nevelőklubjának, amint meghallotta, hogy a Barca érdeklődik utána, jelezte csapatának, elérkezettnek látja az időt arra, hogy pályafutása érdekében továbblépjen.

Nagy meccs után felfoghatatlan tragédia

Luis Enriquének, a Barca vezetőedzőjének sem kellett bemutatni Alcácert: egy 2011-es edzőmeccsen a Valencia 3-0-ra ütötte ki a szakember akkori csapatát, az AS Romát, a spanyolok góljai közül kettőt a 17 éves Alcácer szerzett. A csúcsteljesítményt azonban nem élvezhette sokáig, mikor szüleivel elhagyta a stadiont, édesapja összeesett az utcán, és bár a kiérkező mentők hosszasan küzdöttek a 44 éves férfi életéért, nem tudták megmenteni. Szívroham következtében halt meg.

A váltás nagyon nem jött be. Bár Luis Enrique ragaszkodott hozzá, nem tudta állandósítani a helyét a csapatban, csak elvétve volt kezdő, a gólokat sem szállította. Első szezonja után Neymar világrekordot jelentő 222 millió euróért a PSG-hez igazolt, így előléphetett volna, ám leigazolták elé Ousmane Dembélét, valamint a kispadon is váltás történt, az Enriquét váltó Ernesto Valverde pedig még inkább átnézett a csatár feje felett, a korábbinál is kevesebbet játszott.

Egy összeállítás az előző szezonjáról:

Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor az 50 mérkőzésen szerzett 15 gól nem is olyan vészes mutató, 152 percenként volt eredményes a Barcában. Az összkép azonban lehangoló volt, a nagy tehetség, a spanyol foci jövője csak szenvedett a katalán csapatban.

Szerintem Alcácer nem tartotta magát elég jónak, nem érezte magát egy szinten Messivel, Suárezzel és Neymarral. Agyonnyomta a tét, ráadásul nem is játszott. Technikailag és fizikálisan sem kiemelkedő, amihez viszont ért, az a gólszerzés. Szeme van a játékhoz. A Barcánál ugyanakkor nem volt önbizalma, ez volt a legnagyobb probléma

mondta a Bleacher Reportnak Cayetano Ros, az El Mercantil Valenciano újságírója.

Mit tehet ilyenkor egy klub és a játékos? Továbblép. Ez történt ebben az esetben is, hiába terveztek Alcácerrel hosszú távon és írattak alá vele 2021-ig szóló szerződést Barcelonában, két idény után kölcsönben már le is passzolták a Borussia Dortmundnak. A németországi belépője elég hangosra sikerült, hamar bebizonyította, hogy a barcelonai két év csak kisiklás.

Rögtön a debütáló mérkőzésén betalált az Eintracht Frankfurt ellen, az első hat dortmundi góljához elég volt 81 játékperc. Hihetetlen statisztika.

„Két évet töltöttem a Barcelonánál, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt szerettem volna. Beláttam, ha többet akarok játszani, azt a Barcától távol tudom megtenni. Most boldog vagyok, és ebből is látszik, minden a döntéseinken múlik” – mondta Alcácer a Marcának.

6 gól 81 perc alatt:

Ha már jó döntések, akkor a Borussia Dortmund tényleg tökéletes választásnak tűnt.

  • A vezetőedző Lucien Favre épp az olyan típusú támadókat kedveli, mint amilyen a spanyol is;
  • emellett a klub pont az a családias közeg, ahol egy játékos újra fel tudja építeni magát, elég csak a mostani keretből Axel Witselt felhozni példaként, aki leírta magát azzal, hogy a tetemes fizetés miatt Kínába igazolt, de a európai visszatérése óta azért bizonyítja, hogy nem rossz játékos, sőt.

A most 25 éves Alcácer számára nem csak a kezdés sikerült jól, még mindig szállítja a fontosabbnál fontosabb gólokat, a Bundesliga 27. fordulójában a 90. és a 94. percben volt eredményes a Wolfsburg ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen. Ő az első a liga történetében, aki egy szezonon belül öt találatot szállított a 90. percben vagy annál később, óriási szerepe van abban, hogy a BVB vezeti a Bundesligát.

Alig több mint fél év alatt több gólt szerzett Dortmundban, mint a Barcában összesen, német csapatában hatvan percenként rezgeti meg az ellenfelek hálóját.

Mindezek után nem is meglepő, hogy a németek nem várták meg a nyarat, már a télen éltek a kivásárlási opciójukkal, így júliustól Alcácer végleg az övék lesz 23 millió euróért, és az ötéves szerződését is aláírta már.

Nagy veszteség lenne, ha nem játszhatna a Bayern München elleni Klassikeren, márpedig nagyon úgy fest, hogy kihagyja a rangadót:

Az év meccse előtt sérült meg a Dortmund legfontosabb láncszeme
Paco Alcácer sorsa csak közvetlenül a Bayern München elleni rangadó előtt dől el.

A Barcát nagy valószínűséggel nem vágja majd a földhöz, hogy Alcácer egy másik csapatban termeli a gólokat, de azon azért majd elgondolkodhatnak a klubnál, miért nem tudtak megbízni egy tehetséges játékosban. Főleg, hogy kiderült: pont annyira jó, mint amennyire a Barcelona is tartotta, amikor leigazolta.

Nyitókép: TF-Images/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik