Nemzetközi foci

Elvehetik Ukrajna pontjait az Eb-selejtezőben

A honosított Júnior Moraes körül áll a bál.

Az első két Eb-selejtező-fordulóban négy pontot szerzett az ukrán válogatott, amely előbb döntetlent játszott Portugáliában, majd 2–1-re legyőzte Luxemburgot. Igen ám, csakhogy könnyen veszélybe kerülhetnek az eddig zsákba kerülő egységek, ugyanis mindkét ellenfél megóvta az összecsapást.

A probléma az az ukránok honosított braziljával, Júnior Moraesszel van, aki a portugálok és a luxemburgiak szerint jogosulatlanul szerepelt.

A 31 esztendős támadó Brazíliában született, néhány napja kapta meg az ukrán állampolgárságot. A Sahtar Doneck futballistája 2012-ben igazolt a Metalurhba, az európai szövetség szabályai szerint pedig megszakítás nélkül öt esztendőt kell abban az országban eltölteni, ahol honosítják a játékost.

A jogászok most azon csatáznak, hogy kell értelmezni Júnior Moraes kínai kitérőjét, amikor is a Dinamo Kijev 2017 februárjában kölcsönadta a TJ Csüancsiennek. Ekkor négy éve és nyolc hónapja élt Ukrajnában. Kínában mindössze négy hónapot töltött, majd visszaért az országba, a Dinamo Kijevhez, ahonnan később a Sahtar Doneckbe igazolt.

Annyi bizonyos, Moraes mindössze három meccset játszott Ázsiában – ám lehet, hogy Ukrajna súlyos árat fizet érte…

Nyitókép: Pedro Fiúza/NurPhoto via Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik