Nemzetközi foci sport

Változhatnak a szabályok, de ugyanúgy veszekedni fogunk a foci miatt

A labdarúgás, mindamellett, hogy a világon a legnépszerűbb sportág, az egyik legtöbb vitát generáló is, mivel tele van rengeteg olyan gumiszabállyal, amelyek értelmezés kérdései, innentől kezdve majdnem mindenki másképp látja őket. Jó példa erre a Paris Saint-Germain és a Manchester United Bajnokok Ligája-mérkőzése, amely után Pre Kimpembe kezezése miatt lehetett egy jót veszekedni, a paragrafust idézgetni és addig csűrni-csavarni a szavakat, amíg csak lehetett. Az UEFA is külön elmagyarázta, miért az a döntés született, hogy a United büntetőt lőhet, ami végül is a franciák kiesését eredményezte.

Az UEFA elmagyarázta, miért volt jogos az MU sorsdöntő büntetője
Hivatalos közleményt adott ki az európai szövetség.

Van egy 1886 óta működő szervezet, az IFAB, amely a labdarúgás legfőbb szabályalkotó testülete és amelynek az a feladata, hogy letisztítsa, igazságosabbá és kikezdhetetlenebbé tegye a játékot. A túlzottan konzervatívnak bélyegzett IFAB-ba az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség mellett a FIFA delegál küldöttet. Míg az előbbieknek egy-egy szavazatuk van, utóbbinak négy, azaz a voksok felét adja a nemzetközi szövetség.

Egy szabályváltozáshoz kétharmados arány kell, így a FIFA megkerülhetetlen tényező, egyedül viszont nem tud változtatni, legalább kettőre szüksége van a brit szavazatok közül.

A kezezés megítélése sosem lesz igazságos

Az IFAB, ahogy minden évben, idén is összeült, ezúttal a skóciai Aberdeenben brainstormingolt, és téma volt az egyetemes foci legforróbb témája, a vétlen kezezés is. A végül elfogadott hat javaslat közé bekerült egy, ami arra vonatkozik, hogy a 2019-2020-as szezontól kezdve érvénytelen minden kézzel szerzett gól, vagy olyan találat, amelyet vétlen kezezéssel induló támadás előz meg.

  • Előbbire jó példa Sergio Agüero Arsenal elleni harmadik találata az angol bajnokságban, amiről a csatár is elismerte utólag, hogy kézzel szerezte.

Itt 3:18-tól érdemes figyelni:

  • Utóbbinál pedig képzeljük el azt, hogy mondjuk egy felszabadítás után a támadójátékos kezét találja el a labda és úgy pattan, még ha vétlenül is, hogy abból gólhelyzet lesz. Ezekben az esetekben ezentúl szólni fog a síp.

A szabálymódosítási javaslatban a vétlen kezezésről szóló rész a gólszerzésre és a támadásoknál szerzett jogosulatlan előnyszerzésre vonatkozik, de az IFAB technikai igazgatója, David Elleray a BBC-nek részletesebben is nyilatkozott a változásokról, a védők esetében viszont már a természetes testhelyzetről beszélt.

Az emberi testnek van egy természetes sziluettje. Ha a karok ebből kilógnak, akkor a testfelület óhatatlanul is megnő, ami nagyobb akadályt jelent a támadó játékosnak. Azt viszont engedni kell, hogy a karok a test mellett lehessenek, mert így természetes.

Ez jól hangzik, de a természetes helyzet megítélése megint csak egy szubjektív dolog lesz a bíráskodásban, a kezezésre vonatkozó módosítás a védekező oldalon ugyanúgy gumiszabály maradt. Márpedig több ilyen vitás eset van, mint kézzel szerzett gól. Lehet, hogy egyszerűbb lett volna radikálisabban fellépni és azt mondani: ami kéz, az szabálytalanság és pont. Nem biztos, hogy igazságos, de egyértelműbb.

Mert a felkar helyzete a természetes sziluett megállapításában elvileg nagy segítségünkre lehet, de nem minden esetben. Szintén a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében volt a Manchester City védőjének, Nicolás Otamendinek egy olyan szabálytalansága, ahol a játékos felkarját még akár a természetes sziluett részének is láthattuk, amikor a labda eltalálta – itt végül tizenegyest fújtak. És ha már természetes: itt pont az lett volna furcsa, ha mozgás közben a karja a teste mellett tud maradni végig, az ő szempontjából már az is bravúr, hogy amennyire lehetett, elhúzta a labda útjából.

Hogy igazságosabb-e az új szabályozás? Nekem nem tisztem ezt megítélni, csak végre kell hajtanom. Mindenesetre sosem lesz olyan megoldás, ami kikezdhetetlen

mondta az NDR-nek a Bundesliga-játékvezető, Patrick Ittrich.

Ami viszont biztos, hogy a PSG-s Kimpembe megmozdulását ugyanúgy be fogják fújni tizenegyesnek a jövőben, mint ahogy most is tették.

A többi változtatás

Nagy hatással lehet a játékra az a módosítás is, hogy a következő szezontól kezdve a támadójátékosok nem állhatnak be a sorfalba a szabadrúgásoknál, attól legalább egy méter távolságra kell lenniük.

Ez abból a szempontból lesz érdekes, hogy így a pontrúgások változni fognak.

Az utóbbi időben már állandó jelenet volt ezekben az esetekben, hogy a sorfal szélén, esetleg közepén legyen pár támadó, a rúgók pedig az általuk keltett réseket keresték a lövéseikkel. A kötelezően felszabaduló támadók miatt viszont várható, hogy újfajta variációkat látunk majd szabadrúgásokban és a védőfelállásokban egyaránt. Azaz lényegében színesebb lehet játék.

Ilyet sem látunk a következő szezontól Fotó: VI Images via Getty Images

Az időhúzást is meg szeretnék előzni azzal, hogy egy lecserélt játékosnak nem a felezővonalnál kell elhagynia a pályát, hanem a az oldalvonal legközelebbi pontjánál. A fejünk felett kellene tapsikolni örömünkben, de ettől a döntéstől még nem fognak gyorsabban levánszorogni azok, akiknek a csapata előnyben van. Az ötlet nem rossz, de kérdés, a valóságban ennek mekora hatása lesz.

A jövőben már nem kell feltétlen megfenyegetnie a játékvezetőknek a kispadnál lévő edzőket, ezután ugyanis ők is kaphatnak majd sárga/piros lapot. Eddig ugye az volt a bevett szokás, hogy a szóbeli figyelmeztetés után felküldték a lelátóra a magukról megfeledkezett edzőket, most elég lesz csak felmutatni valamelyik lapot. Viszont sárga lap járhat majd túlzott ünneplésért is, azaz a Jürgen Klopp-vérmérsékletű szakembereknek nem árt majd odafigyelniük.

Lesz még két apróság: játékvezetői labdával folytatódik majd a mérkőzés, ha a bírót érinti a labda, illetve tizenegyeseknél a kapusoknak elég lesz csak az egyik lábukkal érinteni a gólvonalat a rúgás pillanatában – ezzel lényegében legitimálták a hálóőrök bemozdulását, amely már amúgy is jellemzővé vált.

Buffon, ha csak egy fél pillanattal is, de egyik lábbal ellép a rúgás előtt a gólvonalról:

Nyitókép: Julian Finney/Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.