Nemzetközi foci

Nem tud mit kezdeni a magyar rendőrség a futballvilág legmocskosabb titkaival

Még januárban tartóztatták le Budapesten Rui Pedro Goncalves Pintót, aki arról nevezetes, hogy ő a tulajdonosa és szerkesztője a Football Leaks nevű oldalnak, amely rengeteg kényes témát hozott napvilágra a futball világából, ilyen volt például Cristiano Ronaldo nemi erőszak-ügye.

Pinto erasmusos diákként költözött Budapestre pár éve, és nem a Football Leaks-féle infók miatt kapcsolták le, hanem azért, mert szerepe volt abban a botrányban, amelyben a lisszaboni klub, a Benfica alkalmazottainak és vezetőinek levelezését törték fel.

A Football Leaks által kiszivárogtatott információk alapján tavaly ügyészségi vizsgálat indult, hiszen Pintónak pénzmosásról és bűnszervezetben elkövetett adócsalásról is vannak információi.

A franciák 12 milló dokumentumot  kaptak, amely Pinto bizonyítékainak csak a tíz százaléka, de ez is bőven elég volt ahhoz, hogy megállapítsák, veszélyben van az információi miatt, ezért fel akarták venni tanúvédelmi programba, írja a Magyar Nemzet.

Portugália szeretné, ha kiadnák Pintót, a férfi viszont foggal-körömmel harcol ez ellen, mert úgy érzi, hazájában nem számíthat tisztességes eljárásra.

A magyar hatóságok Pinto letartóztatásakor lefoglalták a férfi számítógépét és mobiltelefonját, de a tíz terrabyte-nyi adathoz nem férnek hozzá, mert ezek titkosítottak és jelszóval védettek.

Pinto csak akkor hajlandó együttműködni, ha nem adják ki Portugáliának, úgyhogy jelenleg ez patthelyzetnek tűnik.

Olvasói sztorik