Nemzetközi foci

Ez lesz Gareth Bale utolsó esélye, hogy megmentse madridi karrierjét

A mostani a walesi támadó hatodik szezonja a Realnál, és ugyan számos kulcsfontosságú gólja van, igazából sosem tudta meggyőzni a többséget arról, hogy megért 100 millió eurót. Cristiano Ronaldo távozásával előléphetett volna, de ez annyira nem sikerült neki, hogy a szurkolók elfordultak tőle, a csapattársak bizalmát elveszítette. A Barcelona ellen bizonyíthatja be, hogy rá van szükség Madridban – már csak az a kérdés, ezt ő is így gondolja-e.

A 78. percben járt a Levante – Real Madrid spanyol bajnoki a 25. fordulóban, amikor Gareth Bale nekifutott a büntetőnek, kicsit megakasztotta a mozdulatsort, majd higgadtan az eldőlő kapussal ellentétes irányba lőtt, a labda pedig a hálóban pihent meg. Ezzel a góllal jött a fontos győzelem a Realnak (1-2), a walesi támadó azonban nem akart ünnepelni, lerázta a válláról Lucas Vazquez kezét, merev tekintettel kocogott vissza a saját térfelére, miközben csak visszafogott pacsikat osztogatott ki a csapattársaknak.

A Levante elleni gólja:

Gondolhatnánk, hogy ez annak szólt, hogy még a VAR segítségével is sikerült pocsék ítéletet hozni a tizenegyest megelőzően és illetlenség lett volna látványosan öklöt rázni, de ne legyünk naivak:

a nem ünneplés Gareth Bale jelenlegi madridi helyzetét tükrözte.

Mivel a Tottenham elnöke, Daniel Levy sikeresen feszítette a húrt a végletekig, csak sikerült kisajtolnia a Real Madridból – mint évekkel később a Football Leaksnek köszönhetően kiderült – világrekordot jelentő 100,8 millió eurót 2013-ban a pályafutását még balbekként kezdő, majd a Spursben végül már elég szabad szerepkörben focizó Bale-ért. Ebből egyenesen következett, hogy mindenki azt várta, sőt, elvárta, hogy a walesi lesz a következő évek egyik nagy csillaga. Csakhogy nem lehet valaki első számú sztár egy olyan csapatban, ahol Cristiano Ronaldo is ott van, neki sem sikerült kitörnie a portugál árnyékából.

A Real Madrid még Bale szerződtetésekor is Ronaldo lelkivilágát óvta
Kiszivárgott, miben állapodott meg egymással a spanyol klub és a Tottenham még 2013 nyarán. Érdekes olvasmány.

Emellé még sérülékeny is, szóval nyert ugyan 13 trófeát eddig a madridiakkal, de csak időszakosan tudta ő a hátára venni a Realt. 2018-ban mondjuk pont a legjobbkor tette, a kispadról beállva duplázott a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőben, miközben beollózta a sorozat történetének talán legemlékezetesebb gólját.

Az ollózós gól a BL-döntőn:

Amilyen hihetetlennek tűnt a pletyka, hogy Cristiano Ronaldo a Juventusba igazol, olyan gyorsan pörögtek az események és vált az egész valóssággá. És ez volt az a pont, amikor kinyíltak a kapuk Gareth Bale előtt, hogy ő lehessen a Real Madrid szupersztárja, ám hiába rugdosta a gólokat a szezon elején, szép lassan eljutott megint oda, hogy Santiago Solari nem feltétlen ragaszkodik hozzá, amikor a kezdőt összeállítja. Az edző többször is Lucasnak és a 18 éves Vinícius Jr.-nak szavaz inkább bizalmat, ők ketten pedig két kézzel kapaszkodnak a lehetőségbe.

Úgyhogy a 100 millió eurós Bale ott tart, hogy pótolható.

És amíg a korábban agyonszidott Karim Benzema karrierje új lendületet vett az elmúlt hónapokban, addig Bale 31 meccsen egyelőre csak 13 gólt és 5 gólpasszt tett be a közösbe, madridi évei alatt most van a legkevesebb kulcspassza és a megszokottnál kevesebb csellel is próbálkozik.

A Santiago Bernabéu lelátójáról sokszor csak a füttyszó jut neki, amiből persze még nem következik semmi, a madridi drukkerek Ronaldót is fütyülték már ki korábban. De Bale mintha a szurkolók mellett a csapattársak bizalmát is elveszítette volna. Az Atlético Madrid elleni gólja is hamar feledésbe merült, miután Marcelo elmondta, hogy bár egymás mellett ülnek az öltözőben, a walesi szinte semennyire nem beszél spanyolul, így nagyjából addig jutnak, hogy melyek a jó borok, a kapus Thibaut Courtois pedig arról mesélt, hogy míg a csapattársak sokszor összeülnek egy-egy ebédre, vacsorára, addig Bale inkább golfozni megy, nem igazán tagja a közösségnek.

És ahogy látjuk, ezek a nyilatkozatok nem tesznek jót neki, főleg, hogy a spanyol sajtó amúgy is szereti kikezdeni, márpedig most a madridi lapok, az As és a Marca is rászállt, már olyanokat írnak róla, hogy a Levante elleni gesztusa a vég kezdete számára Madridban.

Sorsfordító héthez érkezett nem csak a Real szezonja, hanem a 29 éves játékos madridi karrierje is. Szerdán előbb a kupában, majd szombaton a bajnokságban fogadja a Madrid a Barcelonát, ezekre a meccsekre figyel majd a világ, ki lehet ütni a legnagyobb riválist az egyik sorozatból, majd csökkenteni lehet a kilencpontos hátrányt a La Ligában, Bale előtt pedig itt van talán az utolsó nagy lehetőség, hogy bebizonyítsa, ő az a labdarúgó, akinek erre a klubnak szüksége van, aki nélkül nem lehet elképzelni a folytatást.

A Levante elleni viselkedése után már csak az a kérdés, hogy ő- ha egyáltalán pályára lép – ő is ezt akarja-e.

Spanyol Király Kupa, elődöntő, 2. mérkőzés

Real Madrid – FC Barcelona 21.00 (TV: Sport1)

Az első mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott.

Nyitókép: Sonia Canada/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik