Nemzetközi foci bajnokok ligája

Tottihoz és Lampardhoz hasonlítják, pedig fél éve élvonalbeli meccse sem volt

Fél éve azt sem tudta a világ, ki az a Nicoló Zaniolo, kedd este azonban vélhetően a sportág mindegyik élcsapatánál feljegyezték a nevét. A 19 esztendős középpályás első félévében berobbant a Serie A-ba, annak ellenére, hogy korábban egyetlen percet sem töltött a pályán az olasz élvonalban. Azóta olasz válogatott lett, az AS Roma edzője megőrül érte, az Internazionalénál pedig az elmúlt évek legnagyobb fiaskójának tartják az elengedését.

Ha egy évvel korábban valaki azt mondja, hogy Nicoló Zaniolo két gólt vág Iker Casillasnak a Bajnokok Ligájában (AS Roma- FC Porto 2-1), valószínűleg mindenki kineveti. Pedig mégis ez történt a nyolcaddöntő első felvonásán és ez leginkább a középpályás érdeme.

Az AS Roma tinije történelmi duplát lőtt a BL-ben
A fővárosiak fiatal üdvöskéje a hajrában villant kétszer is.

Íme az első:

És hat perccel később a második:

De ki ez a pimaszul fiatal olasz tehetség?

Az AS Roma játékosa futballista családból származik, Igor Zaniolo azonban nekünk nem mond sokat itt Magyarországon, mivel a Serie B és a C között ingázva húzta le karrierjét 1992 és 2009 között. Becsületére szóljon, 2013-ban fejezte be a pályafutását a negyedosztályú Real Valdivarában, 40 éves korában. Fiának azonban nagyobb jövőt jósoltak.

A toszkánában született Nicoló apja útját járta végig gyerekként:

  • A salernói futballiskolában, a Salernitanában tanulta meg a sportág alapjait,
  • első igazi csapata a helyi La Spezia volt, majd a Canalettban is játszott.
  • A legnagyobb áttörést a 2008-as év hozta, ekkor a térséghez közeli genovai utánpótláscsapatba került, ahol két éven át kapott elsőrangú edzéseket.
  • 2010-ben a szintén Toszkána-közeli Fiorentina csábította el, ahol úgy tűnt, profi válhat belőle.

Nicoló Zaniolo

született: 1999.07.02., Massa, Toszkána
poszt: középpályás
csapatai:
2008-2010 – Genoa
2010-2016 – Fiorentina
2016-2017 – Virtus Entella
2017-2018 – Internazionale
2018-          – AS Roma
korosztályos válogatottság/gól: 24/6

Firenzében nagyon bíztak benne a hírek szerint, az itt töltött hét évében korosztálya egyik legjobbja volt. A lilák élvonalbeli csapata azonban elkövetett egy végzetes hibát: kölcsön akarta adni a Zaniolót.

Erről hallani sem akart Igor, a papa, így aztán nem írtak alá semmilyen szerződést a csapattal és 2016-ban szabadon igazolható futballista lett a jövő reménységéből.

Ennek a türelmetlenségnek köszönhető, hogy Nicoló Zaniolo a másodosztályú Virtus Entellában a felnőttek között edzett, profi szerződést kapott és hét bajnokin pályára lépett 17 évesen 

Az ifjúsági csapatnak is nagy hasznára vált – Olasz Kupa-döntőbe jutottak. Nem csoda, hogy szemet szúrt az Internazionalénak, amely 1,8 millió eurót sem sajnált érte. Zaniolo egyik pillanatról a másikra az ország egyik legizgalmasabb tehetségévé vált.

Az új Totti, vagy olasz Lampard?

A Fiorentina U17-es csapatában jó, de nem kiugró teljesítményt nyújtott (22 meccsen 5 gól) és hasonlóan inkább megbízható jelzőt érdemelt a Virtus Entella játékosaként a Primaverában (olasz tartalékbajnokság – a szerk.), de egyik sem hasonlítható össze azzal a szárnyalással, amit az Inter U19-es játékosaként produkált. A milánói csapatban 29 meccsen 14 gólig meg sem állt, pedig végig középpályást játszott.

Ő az erő, a technika és egyediség kombinációja. Jó felépítése mellett rendkívül érett játékos. Megvan benne a potenciál ahhoz, hogy kimagasló futballista váljon belőle.

– mondta róla az Inter U19-es csapatának edzője, Stefano Vecchi.

Azért is érdekes a milánói tréner leírása, mert ránézésre nem tűnik kimondottan izmosnak Zaniolo. Inkább egy nyurga, labdaügyes játékos benyomását kelti, csakhogy 189 centiméterével nem tartozik az alacsony középpályások közé, de 78-79 kilogrammos súlya is azt jelzi, 19 évesen még nem érett felnőtt, az izomzatban testtömegben még egészen biztos, hogy fejlődik. Ennek ellenére már most elnyomhatatlan, óriási elszántsággal harcol a labdáért.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2018-as U19-es Európa-bajnokságon szerzett gólja, amellyel Finnországot legyőzték az olaszok az első csoportmérkőzésen.

Remeklése kellett is az Eb-n, Olaszországgal ebben a sorozatban is fináléba jutott, ám ahogyan az ifjúsági Olasz Kupában, úgy a kontinenstorna döntőjében is a vesztes csapat tagjaként hagyta el a pályát. Ettől függetlenül olyan megbízható teljesítményt nyújtott, hogy Roberto Mancini a portugálok és a lengyelek elleni Nemzetek Ligája-meccsek felnőtt keretébe is behívta. Az olasz válogatottban pályára ugyan még nem lépett, de ez is csak idők kérdése.

Már csak azért is, mert 2018 nyarán egy különös ügylet során Rómába került. Luciano Spaletti ugyanis mindenképpen újra a csapatában akarta tudni Radja Nainggolant. Az AS Roma 40 milliós árbecslése pedig hiába tűnt jogosnak a belga klasszisért, ha az Inter kifizette volna ezt az összeget, megszegte volna a FIFA pénzügyi Fair Play szabályzatát.

Nainggolan árát lejjebb kellett vinni, bármi legyen is a megoldás, mert Spaletti ragaszkodott hozzá. Az egyetlen lehetőség így más játékosok bevonása maradt, ennek megfelelően 24 millió euró mellé Nicoló Zaniolót és Davide Santont is megkapták a Farkasok.

Az Inter sem járt rosszul, úgy áll harmadik helyen a Serie A-ban, hogy a Bajnokok Ligájában is az utolsó pillanatokig harcban volt a továbbjutásért, de az igazi győztes mégis az AS Roma lehet. Eusebio Di Francesco vezetőedző apránként építette be csapatába az ifjú középpályást, aki már 22 meccsnél tart úgy, hogy azelőtt még egyszer sem játszott nem hogy a Bajnokok Ligájában, az olasz élvonalban sem.

Ez a srác őrült!

– mondta tömören összefoglalva véleményét Di Francesco saját játékosáról, miután Zaniolo kísértetiesen hasonló gólt lőtt, mint Francesco Totti a Sampdoria ellen 2004-ben. Több sem kellett az olasz sajtónak, máris elkönyvelték a 19 éves középpályást az új Tottinak.

Pedig Zaniolo egyáltalán nem csatár. A korábban említett Vecchi sokkal inkább az olaszok Frank Lampardját, vagy Steven Gerrardját látja a tehetséges középpályásban.

Felépítése, játékintelligenciája és technikája is megvan hozzá, ahogy a góllövéshez is van érzéke.

Történelmi duplázó

A római középpályás kedd esti duplája nem csak azért jelentős, mert 2-1-s győzelmével előnybe került csapata a párharcban. Zaniolo lett ugyanis a legfiatalabb olasz focista, aki egy meccsen legalább két gólt lőtt a BL-ben: 19 évesen és 225 naposan.

A nemzetközi mezőnyben nehéz elhelyezni ezt az eredményt, mivel a legfiatalabb gólszerzők és mesterhármast jegyzők mellett ilyen statisztikát az UEFA nem vezet. Celestine Babayaro a mai napig minden idők legfiatalabb debütálója volt a sorozatban (16 év, 85 nap), a legfiatalabb góllövőknél pedig bőven akad 17 éves tehetség a BL történetében. Olaszországban Zaniolo “csak” második a sorban Mario Balotelli mögött (18 év, 85 nap).

Mesterhármasok terén Raúl González a csúcstartó és érdekesség, hogy éppen a Ferencváros ellen szerzett három zseniális gólt 1995-ben, amivel a legfiatalabb triplázó lett (18 év, 118 nap).

Wayne Rooney is fiatalabb volt pár hónappal Zaniolónál, amikor a Fenerbahce ellen triplázott a Manchester Unitedben, Aiyegbeni Yakubu viszont 81 nappal idősebb volt, amikor a Maccabi Haifa három góljával győzte le az Olympiakost.

A fentiekből egyedül azzal lóg ki az AS Roma játékosa, hogy mind csoportmérkőzésen születtek a gólok, míg Zaniolo az egyenes kieséses szakaszban tudott kulcsfontosságú találatokat szerezni. Márpedig az éles mérkőzések eldöntése rendszerint a klasszisok feladata. Az olasz középpályás még nem az, de könnyen lehet, hogy azzá válik majd Di Francesco kezei között.

Talán érthető, hogy ennek tükrében az Internazionalénál úgy tartják, Philippe Coutinho elengedése óta nem követett el a klub akkora baklövést, mint amikor Zaniolót a Nainggolan tranzakció részeként elcserélték.

Végeredmény – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

AS Roma – FC Porto 2-1 (0-0)
Gólszerző: Zaniolo 70., 76. illetve Adrian 79.

Manchester United – Paris Saint-Germain 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Kimpembe (53.), Mbappé (60.)

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik