Nemzetközi foci

Amerikában lett milliós reklámarc Sallói Dániel

A Kansas City labdarúgója élő példája a magyar labdarúgó-kiválasztás, az NBI általános játékosmenedzselésének rövidlátó gondolkodására, kudarcára, egyben üzenet azoknak, akik jobban bíznak a külföldiben, mint a magyar tehetségben.

Micsoda finom elégtétel lehet egy fiatal labdarúgónak, amikor be tudja bizonyítani annak az edzőnek, aki nem bízott benne, hogy bizony rosszul ítélte meg a képességeit. Bár erre Sallói Dániel egészen biztosan nem gondol, nem is foglalkozik a múlttal, előre tekint. Helyesen.

A Kansas City 22 éves támadója Újpestben nevelkedett, és egy éves amerikai gimnáziumi kitérő után egy nappal 19. születésnapja előtt, 2015. július 18-án, az Újpest-Paks mérkőzésen, kezdőként debütált az NB I-ben.

Az Újpest kerete azon a nyáron igencsak foghíjas volt. A sok távozó ellenére a belga tulajdonos annyira halogatta az igazolásokat, hogy a felkészülési mérkőzéseken alig-alig tudtak kiállni, ezért több fiatal labdarúgó is lehetőséget kapott. Nebojsa Vignjevics edző eleinte bizalmat szavazott Sallóinak is, csatár, vagy szélső támadó poszton.

A támadó jól mozgott a felkészülési meccseken, gólokat lőtt, és a Vasas ellen 3-1-re megnyert a második bajnokiján már hivatalos meccsen is betalált. A fiatal, magasra nyúlt, de még vékonyka támadó kifejezetten jó helyekre mozgott, jól tartotta meg a labdákat, jó benyomást keltett a szurkolókban. Ennek ellenére amikor az átigazolási utolsó pillanatában, augusztus 31-én beesett az Újpest keretébe hat új igazolás, azonnal a kispadon, majd többnyire a lelátón találta magát. Nyáron már Gyírmótra igazolt több játék reményében, majd fél év után a Kansas City kínált neki profi szerződést.

Az MLS-csapat magyar származású edzője türelemmel építgette Sallóit, aminek a 2018-as bajnoki évben jött meg az eredménye; 29 bajnoki meccsen küldte pályára Vermes Péter, amit 11 góllal és 8 gólpasszal hálált meg (hármat lőtt a kupában is). Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt rá, és beválogatta a finn és a görög válogatott elleni Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő magyar válogatott 23 fős keretébe

Sallói Dániel: Annyit tudok, hogy az amerikaiak sokkal előrébb tartanak
A magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetségével, az amerikai bajnokság 22 éves sztárjával beszélgettünk célokról, Gyirmótról, a különböző kultúrákról, mentalitásokról, a magyar válogatottról. Nagyinterjú.

Mindennél beszédesebb adat, hogy míg Sallói piaci értéke 2016-ban, az újpesti időszak végén még csak 100 ezer euróra rúgott, addig ma 1,25 millió euróra taksálja a támadót a transfermarkt.com szakportál.

transfermarkt.com

Sallói ebből a pozícióból kezdte meg az arizonai edzőtáborban a felkészülést a 2019-es idényre. Az eredményeit a klubja mellett az teljse mértékben piaci alapon működő MLS is maximálisan elismeri, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a hétvégén a szövetség a Los Angeles-i médiarendezvényére pont őt hívta meg.

Minden évben a csapatból egy-egy játékos vehet részt az eseményen, ahol a reklámokhoz szükséges fotózás a program. A labdarúgókat a szövetség választja ki, izgalmas anyagok készültek, leginkább a videózás részét élveztem

– nyilatkozta Sallói az nso-nak.

A Kansas támadója posztolt is egyet Los Angelesből, mégpedig nem mással, mint Wayne Rooneyval (D.C. United) az oldalán, akivel ősszel már szerepelt egy képen, mégpedig az MLS forduló aktuális álomcsapatában.

Nebojsa Vignjevics és Roderick Duchatelet, az Újpest belga tulajdonosa pedig elgondolkodhat azon, vajon tényleg érdemes nekik simán feláldozni a magyar focit, a magyar labdarúgókat? Vagy netán ha türelmesen, megfelelő szakmaisággal foglalkoznak, kommunikálnak a magyar tehetségekkel, bíznak bennük, játéklehetőséghez juttatják azt, aki arra méltó, még komoly sikereket érhetnének el. Hovatovább anyagi értelemben is hasznot húzhatnának belőlük. Újpesten jelen állás szerint 405 millió forintot dobtak ki az ablakon.

Újpesten simán feláldozzák a magyar focit
Roderick Douchatelet, a lila-fehérek belga tulajdonosa érdekes kommunikációt folytat: szép jövőt jósol, de a valóság merőben mást sugall.
Olvasói sztorik