Nemzetközi foci

A Bundesligából is figyelik Sallóit – előbb az MLS legjobbja legyen?

Az amerikai foci szakértője, Kun Tamás szerint az angol másodosztály „darálója” nem lenne éppen ideális közeg a fiatal magyar számára.

Korábban honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy nemzetközi sajtóhírek szerint a Championshipből, azaz az angol másodosztályból figyelik a Sporting Kansas City magyarját, Sallói Dánielt. A 22 éves fiatal pazar formát mutat az MLS-ben, hiszen ezidáig – az SKC a rájátszásban is érdekelt – harminchárom tétmérkőzésen tizenhárom gólnál és nyolc gólpassznál jár.

A felreppent pletykák kapcsán a Rangadó az amerikai foci szakérőjét, a Jenkifoci szerkesztőjét, Kun Tamást kérdezte.

– Sajtóhírek szerint Sallói Dániel iránt Angliából érdeklődnek. Meglátása szerint már januárban eljöhet a váltás pillanata a futballista számára?

– Szakmailag nem tartanám jó döntésnek, ha Sallói az első alapemberként lejátszott teljes szezonja után rögtön csapatot váltana. A fiatal tehetség pályafutása során ez volt az első esztendő, amikor legalább húsz bajnoki mérkőzésen kezdő volt és meg is hálálta ezt a bizalmat. Nem tartanám helyes döntésnek, ha túl gyorsan ugrana a következő lépcsőfokra. Peter Vermes edző eddig kiváló hozzáértéssel építette fel Sallói karrierjét: előbb az U18-as csapatnál kellett bizonyítania, majd a másodosztályú USL-bajnokságban szereplő tartalékegyüttesben kellett megállnia helyét, utána leülhetett a nagycsapat padjára, tavaly egyre több játéklehetőséget kapott, végül idén kivívta a helyét a kezdőben. Ez a fokozatosság – Sallói játékának tudatos felépítése – óriási szerepet játszott a fiatal magyar tehetség idei remek szereplésében.

Meglátásom szerint a következő lépcsőfok az lenne, hogy ne csak a saját klubja, hanem az egész MLS egyik legjobbja legyen. Éppen ezért én ezt a célt tűzném ki a következő szezonra, nem egy új csapathoz való szerződést.

Kun Tamás szerint egy esetleges januári klubváltás nagy ugrás lenne Sallóinak – fotó: Digi Sport, Youtube

– Európában ráadásul más ritmusban rendezik a legtöbb bajnokságot, mint a naptári évhez kötött MLS-ben.

– Így igaz… Az MLS lebonyolítási rendje eltér az Európa nagy részén alkalmazott versenynaptáraktól. Amerikában márciusban kezdődik és decemberben ér véget a bajnokság. Így ha Sallói most távozna, akkor januárban, az európai évad felénél érkezne meg képzeletbeli új csapatához. Mindössze egyetlen kezdőként lejátszott szezon tapasztalatával a háta mögött kellene kivívnia a helyét egy teljesen új környezetben, méghozzá úgy, hogy vetélytársai fél éves előnyben vannak vele szemben.

– Ha mégis Európába kerülne, a vele kapcsolatban már emlegetett Anglia jó célállomás lenne?

 Az angol másodosztály mellett értesüléseim szerint német élvonalbeli csapatok is figyelik Dani teljesítményét, utóbbi sokkal szerencsésebb döntés lenne, ha mégis úgy dönt, hogy elérkezett a váltás ideje. A Championship „darálóját” nem tartom megfelelő közegnek ahhoz, hogy szakmailag jelentősen előrelépjen. Arról nem is beszélve, hogy egy 22 éves támadó számára eleve ideálisabb terep a német élvonal, ahol bátran vetnek be – még Sallóinál is jóval fiatalabb – tehetségeket.

Sallói Dániel és megszokott gólöröm – fotó: Sporting Kansas City, Facebook

– Sallói képességeit és erényeit nézve is ideális közeg lenne a „német iskola”?

– Sallói játéka a tavalyi évhez képest is rengeteg változott és fejlődött, plusz erényekkel és képességekkel gazdagodott. Fizikuma javult, dinamizmusa egyértelműen fokozódott, jobb döntéseket hoz, fejlődött az egy-egy elleni párharcokban. A támadóharmadban veszélyesebbek a passzai, ez statisztikailag is kimutatható. Persze még messze nem kész játékos. Labdabiztosságán és védőjátékán még van csiszolni való, de ha ezen képességeket illetően is fejlődik a következő MLS-szezonban, akkor azt követően bátran ajánlanám őt az európai csapatok figyelmébe.

 A topligák közül leginkább Németországot tartanám ideális célállomásnak.

– Mennyire reális, hogy az MLS-ből a Bundelsigába tudjon szerződni egy tehetség?

– A német klubok kiemelten monitorozzák az amerikai piacot, bátran nyúlnak az MLS-ből érkező tehetségekhez. A Bayern München nemrég leigazolta a Vancouver Whitecaps szélsőjét, Alphonso Daviest. A Schalkéban kezdőjátékos az FC Dallasnál nevelkedett Weston McKennie, a Frankfurtban szintén alapember a profi karrierjét a Real Salt Lake-nál kezdő Carlos Salcedo. Ezentúl az amerikai másodedzőt foglalkoztató RB Leipzig a hírek szerint még a télen leigazolja a New York Red Bulls középpályását, Tyler Adamst.

Mindezek tükrében nem meglepő számomra, hogy Sallói neve is bekerült a Németországból érkezett játékosmegfigyelők jegyzettömbjébe.

Alphonso Davies az MLS-ből igazolt a Bayernhez – fotó: fcbayern.com

– Sallói szerződése 2019 év végéig, tehát még egy évig él a SKC-nél. Mire lehet számítani, kitölti a klubnál a szerződését?

– Sallói szerződése valóban 2019 végéig szól, de a megállapodás rendelkezik kétszer egy éves opciós joggal. Így ha a klubja elégedett vele, a kontraktus akár 2021-ig is meghosszabbodhat.

Jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartom, hogy 2019 végéig biztosan a klub szolgálatában marad, és amennyiben nem történik jelentős visszaesés a teljesítményében, akkor az opciós joggal is élni fog a csapata.

Innentől kezdve azon múlik Sallói esetleges klubváltása, hogy érkezik-e olyan ajánlat vele kapcsolatban, amely számára és – ezzel együtt – a jelenlegi csapata számára is kedvező. A Sporting akaratát tehát valószínűleg még egy jó ideig számításba kell venni.

– Sallói Dániel az alapszakasz zárását követően házi gólkirály lett a Sporting Kansas Citynél; minden sorozatot figyelembe véve a mostani szezonban szerzett eddigi tizenhárom gólja és nyolc gólpassza mennyire számít meglepetésnek?

– Egyértelműen kellemes meglepetés. Persze előzetesen én is számítottam arra, hogy valamennyire felülmúlja tavalyi mutatóit, hiszen 2017 végére alapemberré vált a csapatában. Az viszont meglepetésként ért, hogy házi gólkirály tudott lenni. A szezont felvezető cikkemben úgy fogalmaztam: ha kilenc gól felett zár, az különleges bravúr lesz. Nos, ő ezt a különleges bravúrt végrehajtotta és túl is szárnyalta. Ráadásul ez az eredményesség nem csupán abból ered, hogy idén többet játszik, futballja egyúttal hatékonyabbá is vált. Ha csupán a bajnoki gólokat és a gólpasszokat nézzük, akkor 2017-ben átlagosan 234 perc kellett neki ahhoz, hogy betaláljon a kapuba, vagy gólt készítsen elő. Idén ez a mutató mindössze 127 perc. Mivel Sallói éves fizetése teljesítményarányos kritériumok alapján emelkedik, így garantált, hogy ez a kiváló szezon a pénztárcájára is jó hatással lesz. Ez rá is fér, hiszen jelenleg ő a Kansas egyik legkisebb fizetésű játékosa évi 67 500 dollárral.

Ha az éves bért elosztjuk a szerzett gólok számával, akkor az egész MLS-ben egyetlen klub sem csinált jobb üzletet, mint ahogy azt a Sporting Kansas City tette Sallói Dániellel.

Sallói Dániel vajon mikor int búcsút Kansasnek? – fotó: Sporting Kansas City, Facebook

Címlapkép: Kyle Rivas/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik