Nemzetközi foci

Pokolból a mennybe: így lett Nagy Dominik a Legia vezére

A fiatal játékos megmutatta, van benne karakter: a lengyelországi gólok az álomcsapatba és a magyar válogatottba vezették.

Tizenkét hónap elteltével hatalmasat fordult a világ Nagy Dominikkel. Tavaly ősszel kegyvesztetté vált a Legia Warszawánál, a második csapathoz száműzték, majd télen hazatért az NB I-be, a Ferencvárosban szerepelt kölcsönben. A játékos erős karakterét mutatja, hogy hiába írták le több helyen, nem a magyar élvonal lett számára a végállomás: visszatért Varsóba, ahol a nagy múltú klub vezére lett, és a kiváló formájának köszönhetően a válogatottba is góllal tért vissza.

A 23 éves szélső tizenkilenc tétmérkőzésen lépett pályára a mostani szezonban, a bajnokságban négy gólnál és három gólpassznál jár, ősszel kétszer került be az aktuális lengyel forduló álomcsapatába. Nagy Dominik amondó: nincs nagy titok, de edzője, Ricado Sá Pinto nélkül aligha tartana most ott, ahol…

– Élvezem a vezetőedző bizalmát, Sá Pinto érkezésével teljes „szabadságot” kaptam a pályán. Számomra az a legfontosabb, hogy érezzem a szakmai stáb bizalmát, hiszen csak akkor tudom a tudásom legjavát nyújtani. Hálás vagyok a mesternek, nagy szerepe van abban, hogy így teljesítek ősszel. Nagyon sokat segíti a játékomat, miközben a meccseken teljesen szabadon játszhatok. Kiváló kapcsolatot ápolok vele, csupán azt várja el, hogy a legjobbamat vigyem ki a pályára hétről hétre, ehhez pedig minden támogatást megkapok. Erős karakter, akit mindenki tisztel a csapatban.

Nagy Dominik körül újra kerek a világ – fotó: legia.com

A játékos elárulta: visszafele nem szeretne tekintgetni, de az elmúlt tizenkét hónap megpróbáltatásai erősebb játékost faragtak bele.

Hiszem, hogy okkal történik minden. Ha tavaly nem megyek át azon, amin, lehet, most nem a válogatott meccsekre készülök, és nem szerepelek ilyen jól a Legiában. A futballnak nem csak szép oldala van, ezt a saját bőrömön tapasztalhattam meg. Lelkileg és mentálisan is megerősített az elmúlt év, sok mindent máshogyan látok, tapasztaltabb, érettebb lettem.

Nagy Dominik tehát előretekint, a Legiával pedig ezúttal is nagy célokért küzdenek Lengyelországban.

– Természetesen mint minden évben, idén is a bajnoki cím, illetve a kupagyőzelem a célunk. Ha a kettő közül az egyik nincs meg, az már csalódás a szurkolóknak; miközben a szakmai stáb és mi, játékosok is a maximumot szeretnénk kihozni a 2018–2019-es idényből.

Olyan típusú futballista vagyok, aki talán a nyomás alatt még jobb teljesítményre képes, az elvárások kicsit sem rogyasztanak össze. A motiváció miatt a szezon előtt tűztem ki magam elé egyéni célokat: tíz gólt és öt gólpasszt „írtam elő”.  Jelen pillanatban négy gólnál és három asszisztnál járok, nem panaszkodom, hiszem, hogy meg tudok felelni az elvárásoknak.

A magyar játékos Varsóban azt is megtanulta: csakis jó játékkal és győzelmekkel lehet kiérdemelni a Legia-tábor mérhetetlen szeretetét.

– Minden játékos jobb teljesítményre képes, ha fanatikus szurkolás és teltház előtt bizonyíthat, mintsem üres stadionban. A Legiánál szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen hétről hétre érezhetjük a drukkereink fantasztikus támogatását, ezt pedig kizárólag jó játékkal és győzelmekkel tudjuk meghálálni.

A Legia-szurkolók egyedülállóak Európában – ezt minden elfogultság nélkül mondhatom.

A Legia-szurkolóknak nincsen párja – fotó: legia.com

Nagy Dominik magyar győzelmeket vár a Nemzetek Ligájában

Az egyik legjobb formában futballozó magyar légiós októberben a görögök és az észtek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen is lehetőséget kapott, Marco Rossi bizalmát az észtek ellen ráadásul góllal hálálta meg. Nagy novemberben újfent címeres mezt ölthet, hiszen az olasz szakember ismét számol vele a válogatottnál, csakúgy, mint öt nagy visszatérővel.

– Örültem, hogy októberben sikerült gólt szereznem a nemzeti csapatban, és úgy érzem, jó teljesítményt nyújtottam. Minden játékosnak a válogatott kell hogy legyen a legfontosabb cél, mert az egyik legnagyobb dicsőség, ha a hazádat képviselheted. Az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken nagyon motivált voltam, de ez a minimum, amikor magamra ölthetem a címeres mezt. Kedvelem Marco Rossit, és élvezem a vele való közös munkát. Sa Pintóhoz hasonlóan maximálisan engedi, hogy kibontakozzak. A két szakembernek nagyon hasonló a filozófiája, ezáltal a Telkiben gyakorolt taktikai elemek sem voltak újak számomra, hamar megtaláltam a közös hangot a szövetségi kapitánnyal.

A soron következő két novemberi mérkőzésen, Észtország és Finnország ellen előzetesen természetesen mindenki csakis a győzelemmel lenne elégedett. Bízom abban, hogy játékban is többet tudunk majd mutatni, mint az utolsó két meccsünkön, persze minden a pályán dől majd el – zárta szavait Nagy Dominik. 

címlapkép, fotók: legia.com, Legia Warszawa, Facebook

Olvasói sztorik