Nemzetközi foci

Leicester-tragédia: a stabilizáló hátsó rotor leállt, a gép pörögni kezdett, majd lezuhant

Srivaddhanaprabha és a pilóta mellett a tulaj stábjából még ketten ültek a gépen, valamint egy nő volt az ötödik áldozat.

Megírtuk: megerősítette vasárnap éjjeli közleményében az angol Leicester City, hogy tulajdonosa és elnöke, Vichai Srivaddhanaprabha is meghalt a csapat stadionja mellett történt előző esti helikopterbalesetben. Itt szedtünk össze minden részletet a tragédiáról.

Emberéletek százait menthette meg a Leicester-tragédia pilótája
Az egyik szemtanú egyenesen hősnek nevezte.

A milliárdos thaiföldi üzletember helikoptere a Leicester City és a West Ham 1-1-es döntetlennel végződött mérkőzése után szállt fel a klub King Power nevű stadionjának gyepéről, ám néhány másodperccel később meghibásodott, a stadion mellett lezuhant és felrobbant.

A helikopteren a 61 esztendős Vichai Srivaddhanaprabhával és a pilótával együtt öten tartózkodtak. A Leicester City vasárnap éjjeli közleménye szerint a szerencsétlenséget egyikük sem élte túl.

Srivaddhanaprabha halálát a brit sajtó nem hivatalos forrásokat idézve már vasárnap is gyakorlatilag tényként kezelte, de a labdarúgóklub csak több mint 24 órával a baleset után, az áldozatok azonosítását követően erősítette meg hivatalosan. A hírek szerint Srivaddhanaprabha és a pilóta mellett a tulaj stábjából még ketten ültek a gépen, valamint egy nő volt az ötödik utas. Hogy ő ki, azt nem tudni, viszont egy lehetséges utast kizártak.

Vichai Srivaddhanaprabha, aki haláláig a King Power International Group nevű, bangkoki székhelyű kiskereskedelmi hálózat elnök-vezérigazgatója volt, 2010-ben vásárolta meg a Leicester Cityt 39 millió fontért.

A Leicester City vasárnap éjjeli közleménye szerint Vichai Srivaddhanaprabha személyében „a világ egy nagyszerű embert veszített el”, egy olyan embert, akinek vezetésével a klub egyetlen családdá forrt össze, és családként gyászolja néhai tulajdonosa halálát. A klub bejelentette azt is, hogy a csapat következő két mérkőzését elhalasztják.

Teljes volt a kétségbeesés a Leicester Citynél a tragédia után
A játékosok és az alkalmazottak is a folyosókon, öltözőkben zokogtak.

A helikopter felszállását a mérkőzést Angliában közvetítő fizetős televíziós sportcsatorna, a BT Sport egyenesben közvetítette a meccset értékelő műsor közben, de a gép lezuhanása az adásban nem látszott. A baleset oka egyelőre nem ismeretes, de egy szemtanú beszámolója szerint a stabilizáló hátsó rotor leállt, és a gép ezután megállíthatatlanul pörögni kezdett, majd a stadion mellett lezuhant. A légi balesetek kivizsgálását végző brit hatóság (AAIB) megkezdte a szerencsétlenség okainak feltárását.

Vichai Srivaddhanaprabha vezetésével a Leicester City az angol élvonalbeli labdarúgás történetének egyik legváratlanabb bajnoki címét szerezte a Premier League 2015–2016-os szezonjában. Az évad elején egyes londoni fogadóirodák 5000/1-es nyereményesélyt is kiírtak erre a lehetőségre, vagyis gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartották a Leicester City bajnoki címét, és így a maguk szempontjából szinte kockázatmentesnek az erre kínált fogadójátékot. Becslések szerint az angol fogadóiparnak nettó 50 millió fontjába (több mint 18 milliárd forintjába) került a Leicester City bajnoki címe, amely az első volt a klub fennállása óta.

Fotó: Twitter

Olvasói sztorik