Az írek is beszállnának a közös brit vb-rendezésbe

A 2030-as világbajnokságról van szó.

Az Ír Labdarúgó Szövetség (FAI) bejelentette, hogy csatlakozik az angol, az északír, a skót és a walesi szövetséghez, amely másfél hónappal ezelőtt hatástanulmányba kezdett a 2030-as világbajnokság megrendezésére szóló pályázatról.

A FAI kiemelte: azt követően kapcsolódik be a pályázat elindítását megelőző folyamatba, hogy ehhez pozitív visszajelzést kapott a társszervezetektől.

A legutóbbi kiemelkedő labdarúgótorna az 1996-os Európa-bajnokság volt Angliában, ahol eddig egyszer, 1966-ban rendeztek világbajnokságot. A londoni Wembley Stadion lesz az egyik helyszíne a 2020-as Európa-bajnokságnak, az angol szövetség (FA) pedig – a határidőig egyedüliként – pályázott a 2021-es női Eb rendezésére.

Az FA sikertelenül kandidált a 2006-os és a 2018-as vb megrendezésére. A 2022-es vb-nek Katar, a 2026-osnak pedig három ország, az Egyesült Államok, Kanada, és Mexikó ad otthont.

A 2030-as tornára közös pályázattal készül Argentína, Paraguay és Uruguay, míg az eddig ötször hiába pályázó, a legutóbbi választáson is sikertelen Marokkó már korábban jelezte, hogy nem adja fel vb-rendezési álmait, és 2030-ra is pályázik, a tervek szerint ezúttal Algériával és Tunéziával közösen.

Címlapkép: AFP