Nemzetközi foci bajnokok ligája

A Fradinál fenntartásokkal kezelik a harmadik számú UEFA-sorozatot

Orosz Pál nyilatkozott az európai szövetség döntéséről.

Mint arról honlapunk is beszámolt, harmadik kupasorozat elindítását tervezi az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mely már zöld utat adott a Bajnokok Ligája és Európa Liga mellett futó sorozat részleteinek kidolgozására – végleges döntést azonban még nem hoztak a kupa elindításáról.

A bizottság, mely feladatul kapta a tervek előkészítését, több nemzet képviselőit is soraiban tudja – Magyarországról a Ferencvárosi TC tagja ennek a grémiumnak. A klub képviseletét ezúttal is Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója látta el, az ECA-gyűlésről hazatérve pedig a klub honlapjának értékelt.

– A közgyűlés második napjának a legfontosabb témája az volt, hogy hogyan lehet átalakítani a nemzetközi kupaporond rendszerét a 2021–2024-es ciklusra úgy, hogy nagyobb résztvevői létszám legyen a csoportkörökben – mondta Orosz Pál a Fradi.hu-nak. – Az országokat és ezáltal az országokat képviselő klubokat már korábban szubdivízókba sorolták és a magyar klubok a negyedik szubdivízióban vannak.

Nem titkoltan, a harmadik és negyedik szubdivízió képviselőinek kimondott célja volt már hónapokkal ezelőtt, hogy az Európa Liga-csoportkör létszámát felemeljék hatvannégyre, hogy ennyi klubnak legyen a Bajnokok Ligájában szereplő 32 klubon kívül esélye a szereplésre az EL csoportkörben a 2021–2024-es ciklusban.

A harmadik sorozat bevezetésével kapcsolatban hozzátette:

– Ezzel kapcsolatban a tárgyalások elején is fenntartásaink voltak és most is vannak. Mivel a negyedik szubdivízió képviseletében én is tagja vagyok annak az ECA-munkacsoportnak, amely a változási lehetőségek kritériumait vizsgálja, ennek több, az UEFA-val való megbeszélésen is hangot adtunk, mégis egyre erősödött a három harminckettes versenysorozat támogatottsága a hatvannégyes EL-lel szemben.

Azt semmiképpen nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a futball esetlegesen még jobban polarizálódjon és a nagy klubok még nagyobbak, a kicsik még kisebbek legyenek. Egy új struktúra esetleges lebonyolítási rendszerei, pénzügyi konstrukciói, a játéknapok, és a bejutási rendszerek opciói még kidolgozásra várnak, de túl sok idő erre már nincs, hiszen a végső döntést valószínűleg már decemberben meghozza az UEFA Végrehajtó Bizottsága.

Amennyiben mégsem az EL bővítése kerül elfogadásra, akkor a legfontosabb szempontok számunkra egy esetleges harmadik versenysorozattal kapcsolatban azok lennének, hogy ne legyenek kisebb pénzek ott, mint az Európa Ligában, a koefficiens szempontjából is azonos legyen az EL-el, a top öt bajnokság képviselői is jelen legyenek benne és ezáltal is megfelelőképpen legyen pozicionálva a piacon. Azt is fontosnak tartom, hogy minden nemzeti bajnokságból minden sorozatba be lehessen jutni továbbra is, azaz egy esetleges három versenysorozatra való váltás ne legyen visszalépés ilyen szempontból sem. Jól átlátható rendszernek tartottam, amikor BEK, KEK és UEFA Kupa volt. Mindegyiknek megvolt az önálló presztízse, mindegyikről lehetett tudni, hogy kik szerepelhettek bennük.

Kiemelt kép: fradi.hu

Olvasói sztorik