Nemzetközi foci

Ezek a nyár legjobb és legrosszabb átigazolásai – Ronaldo csak a nyolcadik

Élen a kapusok.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) újabb kimutatással állt elő: ezúttal a nyári átigazolásokat vizsgálta, hogy azok mennyire voltak összhangban az adott labdarúgó piaci értékével.

Ilyen szempontból a nyár legjobb vétele Thibaut Courtois lett, aki a Chelsea-től igazolt a Real Madridhoz. A kapusért 40 millió eurót fizettek a madridiak, piaci értékét viszont 62.6 millióra taksálja a CIES, így 22.6 milliós „haszon” keletkezett a vevőnél. A második helyre is egy madridi transzfer került: az Atlético 25 millió euróért szerezte meg Rodri Hernándezt, akinek játékjogát 46.9 millióra saccolják – itt 21.9 milliós különbség állt elő.

Egyértelműen a nyár szenzációja volt, hogy Cristiano Ronaldo a Juventusba igazolt, azonban ez a transzfer ezen a listán csak a nyolcadik helyet foglalja el: a klubok által közölt adatok szerint CR-ért 105 millió eurót kapott a Real Madrid, piaci értéke viszont 116.5 millió. Őt megelőzi Bryan Cristante (Atalanta > Roma, 19.4 milliós plusz), Fabinho (Monaco > Liverpool, +18.8), Clément Lenglet (Sevilla > Barcelona, +14.2), Radja Nainggolan (Roma > Inter, +12.9) és Lucas Torreira (Sampdoria > Arsenal, +11.9) átigazolása is.

A CIES a 25 legrosszabb transzfert is sorba vette, itt a világ legdrágább kapusa, Kepa Arrizabalaga átigazolása került az élre: a Chelsea kifizette a Bilbaónak a játékos 80 millió eurós lelépési záradékát, amivel így 44.7 millióval „lőtte túl” a piaci értékét – a hálóőr játékjoga csupán 35.3 milliót ér. Szintén komolyan túlárazták Riyad Mahrezt, aki 85 millióért hagyta el a Leicestert a Manchester Cityért, holott a CIES szerint a piaci értéke nem haladja meg az 57 milliót.

Kiemelt kép: Matteo Ciambelli/NurPhoto/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik