Nemzetközi foci

Elismerték: káosz van Uruguayban

FIFA-bizottság felügyeli az országos labdarúgó-szövetség működését.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenőrzése alá vonta uruguayi tagszervezetét, amelyben káosz alakult ki az elnök váratlan távozása miatt.

A felügyelőtestületnek az a dolga, hogy mandátuma lejártáig, azaz február végéig rendbe tegye az uruguayi szövetség működését. Ebben az időszakban a többi között átnézi az alapszabályt, és azt összhangba hozza a nemzetközi, valamint a kontinentális szövetség szabályzatával, illetve segédkezik a tisztújító közgyűlés megszervezésében.

A FIFA szerepvállalásának oka, hogy az uruguayi labdarúgás több érdekcsoportja jelezte, nincs meggyőződve arról, hogy az elnökválasztás tiszta körülmények mellett zajlana le.

Wilmar Valdez elnök, aki esélyes volt az újabb mandátum elnyerésére, július 30-án, egy nappal a tisztújítás előtt lemondott. Távozását nem sokkal az után jelentette be, hogy egy számára kellemetlen hangfelvétel bukkant fel.

Ennek tartalma ugyan egyelőre nem publikus, de egyes médiumok értesülése szerint sportvezetőkre, egy kormánytagra, sportújságírókra és szurkolókra vonatkozó megjegyzések vannak benne.

nyitókép: Liu Jialiang/Imaginechina/AFP

Olvasói sztorik