Nemzetközi foci

Dárdait a klubváltásról kérdezték, a válasza megdöbbentő

Szókimondó interjú a Hertha magyar edzőjével.

A sport1.de portál hosszabb interjút közölt Dárdai Pállal, aki újabb idénynek vág neki a Hertha BSC vezetőedzőjeként. A magyar szakember a szezonnal kapcsolatos várakozásokon túl beszél a klubhoz fűződő kapcsolatáról és egy új sztárról is.

‒ Milyen érzésekkel és várakozásokkal vág neki a negyedik idényének?
‒ Örülök a következő szezonnak. Ahogy olvastam, a Bundesliga-edzők között Christian Streich után én vagyok a második leghosszabb ideje a hivatalomban, de én még mindig fiatal tréner vagyok, aki folyamatosan tanul. Az elmúlt évek tapasztalatai nekem és a stábomnak is sokat segítenek abban, hogy a felkészülési időszakban célzottan olyan részeken dolgozzunk, amelyek az előző idényben nem voltak tökéletesek. Gondolok itt például a támadójátékunk javítására vagy a teljesítményünk kiegyensúlyozottságának javítására. Ezeken a területeken jobbak akarunk lenni az új idényben – válaszolta Dárdai Pál.

‒ A Hertha az elmúlt években a hetedik, a hatodik és a tizedik helyen végzett. Ez rendben van. Mennyire áll készen a következő lépésre a Hertha?

‒ Ha kiegyensúlyozottabban teljesítettünk volna az elmúlt idényben, biztosan előrébb végeztünk volna a tizedik helynél. A korábbi években elért hatodik és hetedik helyet azonban nem csupán rendben lévőnek, hanem nagyon tiszteletre méltónak is találom. Mindenekelőtt akkor, ha megnézzük más klubok fizetési lehetőségeit, illetve azt, hogy a mi alapvető célunk, hogy megszilárdítsuk a helyünket a Bundesligában. Ebben az esetben ezek a helyezések nagy eredményeknek számítanak. Minden területen lépésről lépésre akarunk javulni, és utána meglátjuk, hova vezet az utunk.

‒ Az eddigi három új igazolás közül egészen biztosan a Manchester Citytől érkező Javairo Dilrosun az új sztár. Jól összerakottnak érzi a keretet a következő idényre?
‒ Ezeket az igazolásokat nagyon korán tető alá hoztuk, így a három újonnan érkező már velünk kezdhette meg a felkészülést. Ez így is van rendben. Ráadásul eddig csak két játékostól váltunk meg. A felkészülés folyamata megmutatja, kell-e, és ha igen, milyen irányban kell lépnünk. Eddig mindenesetre még sohasem morogtam, most sincs rá okom, hiszen folyamatosan véleményt cserélek a menedzserünkkel.

‒ Mi a különleges Dilrosunban?

‒ Olyan típusú játékos, aki még nem volt a keretünkben. Például sok szituációban támadó stílusban akarja megoldani az egy az egy elleni helyzeteket. De még fiatal, ráadásul másik országba érkezik és először meg kell vetnie a lábát a Bundesligában. Ezt nem szabad elfelejteni.

‒ Pascal Köpke az Erzgebirge Auétól érkezett. Miért lehet ő az a játékos, aki segíthet?
‒ Pascal eddig minden ligában érvényre juttatta a tudását, a harmadik vagy a második vonalban is megmutatta, képes gólokat szerezni. Julian Schieber távozása után fiatal, fejlődőképes utódot kerestünk, aki támadásban a hasznunkra lehet. A stábommal Bundesliga-csatárt akarunk faragni belőle.

‒ Milyen lesz a Hertha új arca?
‒ Amióta én vagyok a vezetőedző a Herthánál, néhány fiatal futballistának már esélyt adtunk a Bundesligában. A saját utánpótlásunkból érkező srácoknak is, illetve azoknak is, akiket igazoltunk. Niklas Stark, Davie Selke, Valentino Lazaro, Karim Rekik, Maximilian Mittelstädt, Jordan Torunarigha vagy az U19-ből kiemelt fiúk, mindenekelőtt Arne Meier. Ők azok az arcok, akik a jövőben meghatározhatják a Herthát. De csak úgy fejlődhettek, fejlődhetnek, ha az öreg, bevált arcokkal megvolt az összhang.

‒ Ön és Michael Preetz ügyvezető már régóta ismerik egymást, csapattársak voltak, három és fél éve pedig ő a főnöke. Hogyan jellemezné a kapcsolatukat?
‒ Ez mindenekelőtt egy mély, érett bizalmi viszony. Mindketten tudjuk, hogyan jár a másik agya. A kapcsolat kölcsönösen nagy tiszteleten alapul. A nyílt, világos kommunikáció segít. Talán vagy elsősorban a nehéz témáknál is.

‒ Miképp látja a saját útját? Képesnek érzi magát, hogy egy nagyobb csapatot is irányítson vagy mindörökre a Herthánál marad?
‒ Azóta Berlinben élek, hogy játékosként elhagytam Magyarországot. Berlin a második otthonom. Öt percre lakom az Olimpiai stadiontól és az edzőközponttól. A három fiam a Herthában futballozik. Nagyon erősen gyökeret vertem.

forrás: sport1tv.hu, nyitókép: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / DPA