Nemzetközi foci

Nem csoda, lehetetlenség: Horvátország extázisban ünnepel

Déli szomszédaink többet költöttek a vb alatt, mint karácsonykor.

Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein szerda éjjel, miután az ország labdarúgó-válogatottja az oroszországi világbajnokság elődöntőjében hosszabbításban 2–1-re legyőzte Anglia csapatát.

„Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak” – hirdették a szalagcímek csütörtökön reggel.

„Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott” – írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki.

Hihetetlen, mit árult el a horvát sikerkapitány
Kitalálod, mire kérte Dalic mestert Modric, Rakitic és a több sztár?

– Ez nem csoda, ez lehetetlenség – állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. – Amit a játékosok mutattak, mindent felülmúl. Ennyi energia, amennyit kihoztak magukból, egyszerűen képtelenség.

Fogyasztás szempontjából sem rossz, amikor a horvátok játszanak – elemezte a sajtó. A bankok szerint harminc százalékkal nő ilyenkor a készpénzfelvétel a bankautomatákból. A horvátok többet költöttek a vb alatt, mint a karácsonyi időszakban. Száz százalékkal nőtt a boltok, a kávézók és a fogadóirodák forgalma. Elfogytak a szurkolói ereklyék, már eredeti horvát mezt sem lehet kapni a boltokban.

Az angol–horvát meccsre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban – írja az MTI.

Az elődöntőre Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A csütörtök reggeli kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet.

Ma valóban van értelme annak, hogy azt mondjuk: jó reggelt! – kezdte az ülést a kormányfő. – A labdarúgók a tehetséget és szívet a fegyelemmel és intelligenciával párosították, ezt kellene eltanulniuk a politikusoknak is.

A szerdai sikerrel eldőlt, hogy Horvátország felülmúlja eddigi legjobb eredményét, az 1998-ban elért világbajnoki harmadik helyezést, és a vasárnapi, moszkvai döntőben (magyar idő szerint 17 órától) a francia válogatottal mérkőzik.

Nyitókép: AFP/HU JINXI/IMAGINECHINA

Az év lúzere lett az első meccs után hazazavart horvát játékos
Saját butasága miatt marad le a döntőről.
Olvasói sztorik