Nemzetközi foci

Hihetetlen, mit árult el a horvát sikerkapitány

Kitalálod, mire kérte Dalic mestert Modric, Rakitic és a több sztár?

Noha zsinórban a harmadik hosszabbításos mérkőzést játszotta a világbajnokságon, az angolok elleni elődöntőben egyetlen horvát játékos sem akarta, hogy Zlatko Dalic lecserélje.

Mindezt maga a szövetségi kapitány árulta el Anglia 2–1-es legyőzését követően. Alighanem ez is közrejátszott abban, hogy Horvátország nem cserélt a rendes játékidőben, majd a ráadásban érkezett Privaric, Kramaric, az utolsó percekben pedig – nyilvánvalóan időhúzó jelleggel – Corluka és Badelj.

Az eredmény? A horvát nemzeti együttes története során először bejutott a világbajnokság fináléjába.

Mindenki azt mondta, készen áll a folytatásra és bírja még. Pedig néhányan kisebb sérüléssel játszottak. Ez mutatja, milyen karakterek vannak a csapatban, milyen tartása és mentális ereje van ennek az együttesnek – indokolta az 51 éves tréner, miért várt a hosszabbítás ötödik percéig az első cserével.

Zlatko Dalic hozzátette: a játékosok önbizalmat szereztek az előző mérkőzéseken, és érezték, hogy hihetetlenül erősek mentálisan – írja az MTI.

– Sorozatban harmadszor kerültünk egygólos hátrányba, mégis mindhárom találkozót megnyertük. Nagyon büszke vagyok a csapatra – mondta.

Dalic kifejtette, nyilvánvalóan hátrányt jelent számukra az egy nappal kevesebb pihenő, és hogy az egyenes kieséses szakaszban mindhárom összecsapásukon plusz harminc percet kellett futballozniuk, de hozzátette, befejezhették volna hamarabb a meccseket, s akkor nem kellett volna plusz egytalálkozónyi időt a pályán tölteniük.

Aláhúzta, éppen ezért ez nem lehet kifogás a franciák elleni döntőben, és ott vasárnap úgy kell majd játszaniuk, mintha az lenne az első meccsük a tornán.

Történelmet írtunk. Lehet nincs olyan stadionunk, amelyben az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk – válaszolt arra a kérdésre a szakember, hogy mit jelent egy olyan kis ország, mint a négymillió lakosú Horvátország számára a fináléba jutás. – Hatalmas erőt adnak szurkolóink, de az egész régió nekünk drukkol, ez is jól esik.

Nyitókép: AFP/RAMIL SITDIKOV/SPUTNIK

Olvasói sztorik