Nemzetközi foci

Ostoba beszólás miatt marad le az elődöntőről a horvát játékos?

Komoly balhé van belőle.

A FIFA hivatalosan is megerősítette, vizsgálatot indítanak Domagoj Vida ellen. A horvátok védője az Oroszország elleni negyeddöntő után egykori klub- és válogatottbéli csapattársával, Ognjen Vukojeviccsel egy videóüzenetet rögzített, melyet egy ukrán újságíró ki is posztolt a Facebookra.

A videóban Vida a következőt mondja: Dicsőség Ukrajnának! Ez a mondat egyfajta szlogenné vált az ukrán anti-orosz nacionalisták körében a 2014-es Krím-félsziget körüli események során, így talán ebben a formában ez a megszólalás nem volt szerencsés. Vukojevic hozzátette, ez a győzelem a Dinamo Kijevnek és Ukrajnának szól.

Az oroszok körében szinte futótűzként terjedt ez a videó, igencsak kemény reakciókat kiváltva. Szombaton késő este máris horvátellenes bekiabálásokat lehetett hallani Moszkva központjában.

És hogy ez miért lehet gond? A FIFA szabályzata egyértelműen leírja, tilos bármilyen politikai szlogent hangoztatni, bármilyen formában, így ha a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség úgy ítéli meg, hogy Vida ezt megszegte, abban az esetben akár eltiltással is sújthatja a horvát játékost. Nem ez volt azonban az első, ehhez hasonló eset a világbajnokságon, egészen a csoportkörig kell visszautazni ez ügyben.

Наши хорватские друзья-победители прислали. Огнен, Домагой, вы лучшие!!!!!ПРИМ. Огнен еще раз благодарит президента "Динамо" Игоря Суркиса, что отпустил на ЧМ помогать родной сборной, и обещает сразу после чемпионата вернуться в расположение клуба!

Közzétette: Andrew Shakhov – 2018. július 7., szombat

Címlapkép: Kevin C. Cox/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik