Nemzetközi foci

Óriási balhé, eltilthatják a svájci gólszerzőket

Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka könnyen bajban lehetnek.

A Szerbia–Svájc mérkőzés rendhagyónak számított ezen a világbajnokságon, ugyanis a kezdés óta most fordult elő először, hogy egy csapat – nevezetesen, a svájci – hátrányból fordítva tudjon nyerni. Azonban a mérkőzés politikai szempontból is rendkívül parázs küzdelemnek ígérkezett, amit csak tetézett Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröme.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindketten koszovói albán származásúak, ezért valamilyen szinten érthető, miért formázták a kezükkel az albánok jelképét, a kétfejű sast. Xhaka ugyan már Bázelben született, Shaqiri viszont szinte még csecsemő volt, amikor családjával Koszovóból Svájcba vándoroltak a környéken dúló háborúk miatt.

Az már más kérdés, hogy ezzel elég komoly politikai vita kerekedett a gólörömből, főleg úgy, hogy ezt az ellenfél szurkolói felé mutatták, akik a meccsen sem kímélték a svájci játékosokat (Shaqirit különösen, főként a cipőjén virító koszovói zászló miatt), bár a két játékos egyaránt tagadta, hogy a hergelés lett volna gólöröm hátterében. A szerbeknél ez a gesztus azért csaphatta ki ennyire a biztosítékot, mert Koszovó 2008-ban független állam lett, addig hozzájuk tartozott területileg, ezt pedig a mai napig nem ismerik el. Ráadásul a közel kétmillió lakost számláló ország túlnyomó része albán gyökerekkel rendelkezik.

Amit tettem, csupán csak érzelemből jött. Nagyon boldog vagyok a gól miatt, semmi másról nincs szó. Szerintem most nem erről kéne beszélnünk. – fogalmazott Shaqiri.”

Az Arsenal középpályása is hasonló véleményen volt:

Igazából nem érdekel, hogy ki az ellenfél. Azokért tettem, akik mindig is támogattak. Akik nem hanyagoltak el a hazámban, ahonnan szüleim származnak. Ezek csak színtiszta érzelmek voltak.”

A nemzetközi szövetség (FIFA) szabálykönyve egyértelműen kimondja, ha bárki politikailag provokációt végez, az kétmeccses eltiltást és legalább 5000 svájci franknyi pénzbüntetést kaphat. A szerb labdarúgó-szövetség mindenesetre ezt nem hagyta ennyiben, azonnal panaszt nyújtott be a FIFA-nak, Xhaka és Shaqiri, illetve a meg nem adott tizenegyes miatt. Ha a világfutball legnagyobb szerve úgy véli, hogy valóban politikai provokáció állt a háttérben, abban az esetben a meghatározott szankciók is életbe léphetnek.

Címlapkép: Norbert Barczyk/PressFocus/MB Media/Getty Images

Olvasói sztorik