Nemzetközi foci

Emelkedik a gólátlag és a nézőszám a vébén

A legtöbb gólt továbbra is Belgium szerezte.

A szombattól keddig rendezett nyolcaddöntők során tovább emelkedett az oroszországi világbajnokság gólátlaga, amely így már megközelíti a négy évvel ezelőtti, brazíliai tornáét.

A csoportkör 48 találkozója során 2,54 találat született mérkőzésenként, míg a legjobb 16 között lejátszott nyolc meccsen átlagosan pontosan három gól esett. Így a gólátlag 2,61-re emelkedett, amely már csak hat századdal marad el a 2014-es vébétől. Ugyanakkor a mostani szám jobb, mint a 2002-es, a 2006-os és 2010-es világbajnokságé.

A 11 város 12 stadionjában eddig 2 576 584 néző tekintette meg az összecsapásokat, ami 46 010-es átlagot jelent. Utóbbi szám is emelkedett a kieséses szakaszban, de így is elmarad az elmúlt három vébé nézőszámától, ami elsősorban a létesítmények befogadóképességével magyarázható.

A nemzetközi szövetség (FIFA) szerdán azt is közölte a kimutatásában, hogy a hetedik, Szentpéterváron rendezett nyolcaddöntőn az eddigi 21 világbajnokság összesítve átlépte a 40 milliós nézőszámot.

Az már biztos, hogy európai vagy dél-amerikai győztese lesz a vébének, ahogy eddig mindig, ugyanis előbbi kontinenst hat, utóbbit két csapat képviseli a negyeddöntőben. Ilyen eloszlás 1998-ban és 2006-ban fordult elő, négy éve pedig négy európai gárdára három dél- és egy közép-amerikai jutott. A legjobb 16 között először fordult elő, hogy három párharc is tizenegyesekkel dőlt el.

A legtöbb gólt továbbra is Belgium szerezte (12), azaz mérkőzésenként háromszor volt eredményes, és mivel Uruguay 2-1-re nyert Portugália ellen, így már nincs olyan csapat, amely nem kapott gólt. Egyet Brazília is engedett az ellenfeleinek.

Érdekesség, hogy a csoportkörben százszázalékos három gárda, Uruguay, Belgium és Horvátország mindegyike továbbjutott, de utóbbi tizenegyesekkel, így már nem tekinthető hibátlannak.

Az 56 meccsen összesen 28 büntetőt ítéltek a játékvezetők, s ennek éppen 75 százalékát, azaz 21-at értékesítettek, a nyolcaddöntőkben ugyanez volt az arány négyből hárommal. Kiugróan magas az öngólok száma, mostanáig tíz született, a nyolcaddöntők során egy.

Ugyanakkor a korábbi tornákhoz képest jóval kevesebb a piros lap, eddig mindössze négy futballistát állítottak ki, az elmúlt nyolc meccsen pedig egyet. Az elmúlt öt vébén mindig legalább tíz játékos kapott piros lapot, ebből négy esetben pedig 17 felett volt a kiállítások száma.

Ami érdekességként még kiemelhető, hogy a második félidőben sokkal több gól születik: míg az első 45 percben 54-szer, addig a másodikban 92-szer rezdültek meg a hálók. A szünetben még 22 meccsen volt 0-0 az állás, de lefújáskor már csak egyetlen egyen. A hosszabbításokban is sok találat esik, az első játékrész ráadásában ugyan csak három, de a másodikéban 19.

Az oroszországi világbajnokság péntektől a negyeddöntőkkel folytatódik.

nyitókép: ZHONG ZHENBIN / IMAGINECHINA

Olvasói sztorik