Nemzetközi foci

Sok pénztől esett el a német válogatott

Kapitánykérdésben napokon belül döntés születhet.

A játékosok nem kapnak jutalmat a világbajnoki szereplésért és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is sok pénztől esik el, miután a válogatott címvédőként már a csoportkör után kiesett az oroszországi világbajnokságon.

A dpa német hírügynökség összefoglalója szerint a DFB mindössze 6.7 millió euróra (körülbelül 2.2 milliárd forint) számíthat a vb 338 milliós pénzdíjából, s a nemzetközi szövetség emellett körülbelül 1.3 millió eurót utal át a felkészülésre. Továbbjutás esetén minden egyes forduló további bevételt hozott volna, míg a németek utódja, az új világbajnok 32.1 millió euróval gazdagodik.

A DFB ugyanakkor megspórolja a futballistáknak ígért prémiumot, amely sikeres címvédés esetén fejenként 350 ezer euró lett volna, összesen tehát körülbelül nyolcmillió, s ebben még nincs benne a szövetségi kapitány és a stábtagok jutalma. A futballisták a kiesés után nem kapnak pénzt, a megállapodás szerint először csak a negyeddöntő elérése esetén jutottak volna prémiumhoz, fejenként 75 ezerhez.

A németek is nehezen hitték el, hogy kiestek. Fotó és címlapfotó: dpa/AFP

Azt MTI azt is írja, a következő napokban születhet döntés Joachim Löw szövetségi kapitány jövőjéről.

Sajtóinformációk szerint Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke a kiesést követően, szerda este arról állapodott meg a szakemberrel, hogy némi gondolkodás után, „néhány nap múlva” ülnek le beszélni egymással a folytatásról.

A Nationalelf utolsó mérkőzésén 2-0-ra kikapott a Koreai Köztársaság csapatától, s így – története során először – már a csoportkör után búcsúzott a vb-n. A kazanyi meccs után Löw – aki 2006 óta irányítja a csapatot – nem kívánt azonnali döntést hozni arról, hogy megy vagy marad.

– Túl korai erre a kérdésre válaszolni, most szükségünk van néhány órára, hogy kitisztuljon a kép – fogalmazott az 58 éves tréner, aki hangsúlyozta: a történtekért őt terheli a felelősség, amit vállal is.

A szövetség elnöke is megszólalt a vereség után – reakcióját itt olvashatod.

A német válogatott csütörtökön (ma) délután utazik haza Moszkvából.

MTI/címlapkép: dpa/AFP

Olvasói sztorik