Nemzetközi foci

Lewandowski elmondta, miért hullottak ki a lengyelek

A szövetségi kapitány nem keresett kifogásokat.

A lengyel válogatott nagy reményekkel érkezett az oroszországi világbajnokságra, de előbb Szenegáltól, majd Kolumbiától is kikapott, így a csoportkör második fordulója után biztossá vált, hogy nem jut a nyolcaddöntőbe.

A csapat legnagyobb sztárja, Robert Lewandowski a vasárnap esti meccs után nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott: nem elég jók, vagyis a minőség hiányzott részükről.

Talán ez minden, amit tehettünk. Legyünk őszinték, nem egy hajszállal kaptunk ki. Küzdöttünk, igyekeztünk mindent megtenni, de pillanatnyilag többre nem vagyunk képesek – nyilatkozta a Bayern Munchen csatára.

Hozzátette, sok mindent nem működött, aminek kellett volna, például nagyon egyedül volt elöl.

Harcoltam, küzdöttem, mindent megtettem, de a harc önmagában nem elég ahhoz, hogy megnyerjünk egy világbajnoki mérkőzést. Minőségben túlságosan kevesek voltunk – vallotta őszintén.

Lengyelország szinte a kezdetektől a végéig vezette a selejtezőcsoportot, amelyet nyolc győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel zárt. Összesen 28 gólt szerzett, ebből Lewandowski lőtt 16-ot.

A vasárnapi támadójátékukat csak a Lewandowski felé hosszan felívelt labdák jelentették, de gyakran vissza kellett lépnie, hogy több labdát kapjon. Kolumbia két emberrel vigyázott rá, így semlegesíteni tudta, az európaiak pedig nem tudtak változtatni a taktikájukon.

Adam Nawalka szövetségi kapitány elismerte, nem voltak eléggé hatékonyak és eredményesek, ellenfelük minőségben és a labdabirtoklásban is jobbnak bizonyult.

Ma este gyakorlatilag minden erőnket felhasználtuk a támadójátékhoz. Megpróbáltunk támadni, de nem volt folyamatos a játék. Igyekeztünk figyelni a kolumbiaiakra, de lépésről-lépésre támadóbb felfogásban játszottunk, így nyilvánvaló volt, hogy egyre több hely marad nekik, és ezt jól használták ki, ezért nyertek – magyarázta a tapasztalt edző.

nyitókép: AFP / JANEK SKARZYNSKI

Olvasói sztorik