Nemzetközi foci

Nigéria tényleg adott egy esélyt az argentinoknak! Így juthatnak tovább Messiék

Mutatjuk a lehetséges forgatókönyveket. Lesz min izgulni...

Korábban több ízben beszámoltunk arról, hogy a D-kvartettben az Izland elleni döntetlen után Horvátországgal sem bírt az argentin válogatott, Modricék sima, 3-0-s győzelmet arattak. Két fordulót követően így hatalmas bajba került a dél-amerikai sztárcsapat, hiszen jelen pillanatban, egy ponttal és -3-as gólkülönbséggel a csoport utolsó helyén szerénykedik.

Ami biztos: az utolsó fordulóban dől csak el, melyik két csapat jut a legjobb tizenhat közé, erre matematikailag még a szakadék szélén tátongó Messiéknek is van esélyük. Főleg azok után, hogy Nigéria nagy szívességet tett az argentinoknak és legyőzte 2-0-ra Izlandot…

Mutatjuk, mikor juthat tovább Argentína a legjobb tizenhat közé

Az utolsó forduló párosítása:

  • június 26. kedd, 20 óra: Nigéria–Argentína
  • június 26. kedd, 20 óra: Izland–Horvátország
A D-csoport pillanatnyi állása – fotó: fifa.com

A képlet egyszerű: Argentína csak és kizárólag abban az esetben juthat tovább az egyenes kiesés szakaszba, ha legyőzi Nigériát. (Döntetlen vagy vereség esetén Sampaoliék csomagolhatnak.)

Nagyon fontos! Mindeközben – tehát győzelem esetén – azért is szorítaniuk kell Messiéknek, hogy a horvátok legalább egy (!) pontot szerezzenek Izland ellen. Ebben az esetben Horvátország az első, míg az argentinok a második helyen mennek tovább.

Mi történik, ha Argentína mellett Izland is nyer?

Ebben az esetben (első szempontként) az azonos pontszámmal álló csapatok között a jobb gólkülönbség számít. Jelen pillanatban Izland (-2) ebben a mutatóban egy egységgel jobban áll, mint a dél-amerikaiak (-3).

Tehát argentin és izlandi győzelem esetén:

Messiéknek kettővel nagyobb különbségű győzelmet kell aratniuk, mint Izlandnak. Ebben az esetben a dél-amerikaiak mennek tovább a második helyen.

Példa: ha Izland 1-0-re veri a horvátok, Argentína pedig 3-0-ra az afrikaiakat, akkor az „égszínkék-fehérek” örülhetnek.

Ha a gólkülönbség is azonos lesz a csapatok között, akkor az összes mérkőzésen lőtt több lőtt gól számít.

Mutatjuk, azonos pontszám esetén mi dönt a csapatok között:

  1. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen
  2. több lőtt gól az összes mérkőzésen
  3. több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  4. jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  5. több lőtt gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  6. Fair Play pontszám (-1 pont egy sárga lapért, -3 pont két sárga lapot követő piros lapért, -4 pont egy azonnali piros lapért, -5 pont egy sárga lap és egy azonnali piros lapért)
  7. sorsolás

Érdekesség: ha az első két pont nem dönt pontazonosság esetén Izland és Argentína között, akkor a hármas, négyes, ötös pont rájuk nem vonatkozik (hiszen 1-1-es döntetlennel zártak egymás ellen), tehát a Fair Play vagy a sorsolás dönthet.

címlapkép: Gabriel Rossi/Getty Images

Olvasói sztorik