Nemzetközi foci

Lukaku megrázó vallomása: tejre sem volt pénzünk, patkányokkal éltünk

A belga válogatott és az MU ünnepelt sztárja roppant nehéz gyerekkoráról vallott.

A Manchester United és a belga válogatott világsztárja hosszabb interjút adott a Players Tribune magazinnak, ahol megrázó részleteket osztott meg gyermekkoráról. A belga óriási két góllal nyitott a világbajnokságon, csapata 3-0-ra verte hétfő este Panamát a világbajnokság F-csoportjában.

Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor tönkrementünk. Még mindig látom magam előtt az édesanyám arcát, aki a hűtőszekrény előtt áll.

Hat éves voltam, az ebédszünetben pedig hazamentem az iskolából élelemért. Minden nap ugyanaz volt a menü: kenyér és tej. Aznap ugyanúgy besétáltam a konyhába, édesanyám pedig még valamit belekevert a tejbe. Összerázta, majd a kezembe nyomta. Nem tudtam, mi történik, csak mosolygott. Aztán rájöttem mindenre. Nem egyszerűen szegények voltunk, teljesen tönkrementünk, ezért vizet adott a tejhez, mivel nem volt elég pénzünk a heti tej árára.

Lukaku arról is beszámolt: ezt követően első ízben lemondtak a kábeltévéről, így a meccseket sem tudta nézni a televízióban. Nem sokkal később arra tért haza, hogy már világítás sem volt otthon, ezért két-három hétig áram nélkül éltek.

Szerettem volna fürödni, de nem volt meleg-vizünk. Édesanyám a tűzhelyen forralt vizet, majd egy csészényit a fejemre öntött. Előfordult, hogy kenyérre sem volt pénzünk. A pék ismert engem és a kistestvéreimet, így engedélyezte, hogy a hétfői kenyeret csak pénteken fizessük ki.

Lukakunak nehéz gyermekkora volt – fotó: Julian Finney/Getty Images

Ígéret az édesanyának

– Az egyik nap hazaértem az iskolából, és láttam, hogy édesanyám sír. Ekkor azt mondtam neki: „Anya, minden megváltozik, majd meglátod… Az Anderlechtben fogok focizni, minden jóra fordul és boldogságban élünk. Nem kell majd többé aggódnod.”

Lukaku elmesélte azt is: megkérdezte édespajától, mikor lehet belőle profi futballista, aki azt felelte: 16 évesen.

Rendben, akkor legyen 16, megcsinálom.

A nagyapjához fűződő kapcsolatáról így beszélt

– Egyszer felhívott a nagyapám, az édesanyám apukája. Ő volt az egyik legfontosabb személy az életemben. Kongóban élt, és azt kérdezte tőlem: „Tennél nekem egy ígéretet? Gondját viselnéd a lányomnak?”

A 12 éves Lukaku nem nagyon értette az idős ember szavait, aki aztán öt nappal később elhunyt…

Ha élt volna még négy évet, akkor láthatta volna, hogy már bemutatkoztam az Anderlechtben. Betartottam az ígéretemet. Bárcsak láthatná, hogy élünk most; azt kívánom, csak egyszer telefonálhatnék vele… Elmondanám neki: a lányoddal minden rendben van. Nincs több patkány a lakásban. Nem alszunk már a földön sem. Nem stresszes az életünk, egyszerűen jól vagyunk.

Lukaku ígéretéhez híven 16 évesen bemutatkozott az Anderlecht felnőtt csapatában. A 25 éves világklasszis ma már a Manchester United egyik legnagyobb sztárja, a Transfermarkt piaci értékét 90 millió euróra becsüli. Rögös út vezetett idáig, de amit 12 évesen megfogadott, betartotta.

Kissrácként a belga futballtörténelem legjobb játékosa akartam lenni. Ez volt a célom. Nem jó. Nem nagyszerű. A legjobb. Sok dolog miatt dühből játszottam, például mert patkányok szaladgáltak az otthonunkban, vagy mert nem nézhettem a Bajnokok Ligáját, vagy azért, ahogy a többi szülő rám nézett.

Romelu Lukaku ünnepelt sztár Manchesterben is – fotó: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

címlapkép: Fred Lee/Getty Images

Olvasói sztorik