Magyar foci

Ők lehetnek a nyertesei Rossi kinevezésének

Egyelőre sok a kérdés: Nikolics visszatér? Lanzafame jön? Előtérben a DAC-os és a kispesti vonal?

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megköszönte Georges Leekens munkáját, a belga kapitány nyolc hónapot és húsz napot húzott le a magyar kispadon. Irányítása alatt négy barátságos mérkőzésen egy döntetlen és három vereség volt a válogatott mérlege.

A belga szakembert olasz váltotta, hiszen a jövőben a Budapest Honvéd egykori sikerkovácsa, Marco Rossi irányítja a nemzeti együttest. A frissen kinevezett kapitány feladata: eredményesebb, és a 2020-as Eb-re megerősödő magyar válogatott építése.

Legújabb összeállításunkban megnéztük, kik lehetnek az olasz szakvezető kinevezésének nagy nyertesei, azaz kik kerülhetnek (újra) előtérbe a nemzeti csapatnál.

  • Guzmics Richárd

A kínai Jenpien Funde rutinos belsővédője aligha volt Leekens embere, hiszen csupán a Skócia elleni találkozón léphetett pályára. A másik három mérkőzésen a kispadról figyelhette az eseményeket, a kapitány hívó szavára hiába utazta be Kínából a fél világot… A huszonhétszeres válogatott Guzmics korábban, Storck irányítása alatt már kirobbanthatatlan volt a védelem tengelyéből.

Guzmics Richárdot mellőzte Leekens – fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images
  • A DAC-os vonal: Vida és Kalmár

Kalmár Zsolt és Vida Kristopher is játékosa volt Marco Rossinak a szlovák élvonalban érdekelt Dunaszerdahelyen, tehát jól ismeri a fiatal duót. Kalmár neve júniusban a Leekens-féle válogatott bő keretében ugyan felmerült, de a szűkítés után kimaradt a 23 éves középpályás. A belga szakember hiába járt Dunaszerdahelyen, Vida tőle sem kapott meghívót.

Vida még debütálás előtt áll az A-válogatottban, míg Kalmár utoljára 2017 júniusában, az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen kapott lehetőséget – akkor még Storck volt a kapitány

Vida Kristopher és Kalmár Zsolt: vajon számol velük Rossi mester? – fotó: fcdac.sk
  • A kispesti vonal: Gazdag és Eppel előtérben?

Rossi irányítása alatt a Budapest Honvéd a 2016–2017-es szezonban bajnoki címet ünnepelhetett, akkor alapemberként számolt a gólkirályi címet begyűjtő Eppel Mártonnal, illetve a fiatal Gazdag Dániellel is. Eppel még Leekens irányítása alatt az ausztrálok ellen kapott lehetőséget (csereként állt be a 66. percben), Gazdag viszont debütálás előtt áll, igaz, Ausztrália ellen a kispadra már ő is leülhetett.

  • Mi lesz Davide Lanzafame sorsa?

Az olasz csatár szintén Kispesten ápolt kiváló kapcsolatot a frissen kinevezett szövetségi kapitánnyal, így nem lenne meglepő, ha Rossi a magyar válogatottba csábítaná a legutóbbi NB I-es szezon gólkirályát. Lanzafame utánpótlás szinten szerepelt az olasz nemzeti együttesben, de a felnőttek között még „szabadon igazolható”. Ha hozzátesszük, hogy nem is olyan régen így nyilatkozott (– akkor talán tényleg nem tűnik lehetetlen küldetésnek az olasz honosítása):

Korábban már elárultam: nagyon nagy megtiszteltetés lenne és örülnék, ha szerepelhetnék a magyar válogatottban, akár már itt és most aláírnék egy ilyen jellegű megállapodást. Magyarországon az otthonomra találtam

– nyilatkozta a 31 éves kiválóság az M4 Sportnak, miután megkapta az NB I legjobb játékosának járó díjat a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) RangAdó Gáláján.

  • Lehet visszaút Nikolics Nemanja számára?

Első blikkre: aligha! A Chicago Fire sztárja nemrégiben lemondta a válogatottságot, azzal indokolva, hogy a jövőben a klubcsapatára és a családjára szeretne koncentrálni. A csatár nem csak Leekensnél, de a korábbi kapitányoknál sem számított alapembernek, így vélhetően a rendszeres mellőzés is közrejátszott a roppant nehéz döntés megfogalmazásában. Egyelőre nem tudni, Rossinak milyen tervei vannak Nikoliccsal, de a játékos korábbi elhatározása visszafordíthatatlannak tűnik.

Nikolics döntése vajon végleges? – fotó: AFP/Kisbenedek Attila

címlapkép: fcdac.sk

Olvasói sztorik