Nemzetközi foci

Megvan a 2026-os világbajnokság házigazdája – hivatalos

Afrika és Amerika közül kellett választania a FIFA-nak.

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó adhat otthont a 2026-os világbajnokságnak – döntött szerdán a nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán.

A csütörtökön kezdődő világbajnokságot megelőző döntésen a közös amerikai pályázat 134 szavazatot kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt.

A végeredmény nem meglepetés, hiszen a legfontosabb területekre – a többi között a stadionokra és szállásokra – koncentráló előzetes értékelésnél Marokkó 2,7, míg Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közös kandidálása 4 pontot kapott.

A küldöttekre az is nagy hatással lehetett, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak.

Mexikó harmadszor (1970, 1986), az Egyesült Államok (1994) pedig másodszor rendezhet vébét, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések.

A 2026-os lesz a második olyan futball-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben a Koreai Köztársaság és Japán volt a házigazda.

Az amerikai vébén 48 válogatott szerepel majd, így a mostani 64 helyett nyolcvan mérkőzésre kerül sor. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják, és 32 együttes jut a kieséses szakaszba.

A tervek szerint hatvan találkozónak ad otthont az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó három-három városában egyformán tíz-tíz összecsapást bonyolítanak le. Nyitómérkőzést mind a három országban rendeznek. A döntőre Dallas, Los Angeles és New York pályázik.

A nyitóképen Roberto Baggio elhibázott tizenegyese látható, amellyel az olaszok elveszítették a brazilok elleni világbajnoki döntőt 1994-ben, az Egyesült Államokban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik