Nemzetközi foci

Ennyit kereshet a Fradi, az Újpest és a Honvéd az EL-ben

Az UEFA a Bajnokok Ligája mellett az Európa Ligában is komoly pénzdíjakat oszt szét.

Mint beszámoltunk róla, igen komoly pénzekért szállnak harcba a Bajnokok Ligája résztvevői, így a magyar bajnok Videoton FC is. Az európai szövetség (UEFA) nem csak a BL díjazását hozta nyilvánosságra: az is ismert, milyen összegekért lép pályára a többi között a Ferencvárosi TC, az Újpest FC és a Budapest Honvéd az Európa Ligában.

A selejtezők díjazása

Érdekesség, hogy a selejtezők majdnem olyan jól fizetnek, mint a BL hasonló szakasza. Az első körben pályára lépő csapatok 240 ezer eurót (76.6 millió forint) kapnak, a második körért 260 ezer, a harmadikért 280 ezer jár, míg a rájátszásba jutás – mely az utolsó párharc a csoportkör előtt – 300 ezret ér azoknak a csapatoknak, melyek innen már nem lépnek tovább.

A csoportkör és a kieséses szakasz

A csoportkörbe jutott 48 együttes mindegyike 2.92 millió euróval (933 millió forint) lesz gazdagabb. A csoportkörben aratott minden egyes győzelemért 570 ezer euró jár, míg a döntetlenért is fizet az UEFA 190 ezret. A csoportjukat megnyerő csapatok 1-1 millió euróval lesznek gazdagabbak, a másodikként továbbjutók 500 ezret kapnak.

A Fradi és az Újpest is ott lesz az EL-ben. Fotó: ujpestfc.hu

A legjobb 32 közé jutás további 500 ezer eurót ér, a 16 közé jutás 1.1 milliót fizet, a negyeddöntő 1.5, az elődöntő 2.4, a döntő 4.5 milliót hozhat a menetelő csapatok konyhájára. Az EL-győzelem a 2018–2019-es szezonban 4 millió eurót ér, illetve a végső győztes indulhat az UEFA-Szuperkupáért is, ami 3.5 millió eurót fizet – megnyerése pedig további 1 milliót.

Ahogy a BL-ben, itt is pénzt oszt az UEFA a csoportkörös csapatok között a tv-s jogdíjak, illetve az UEFA-koefficiensek alapján is: utóbbi kategóriában a legalacsonyabban rangsorolt együttes 71 430 eurót kap, a legmagasabban jegyzett csapat pedig 3.42 milliót zsebel be.

Címlapkép: Valery Hache/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik