Nemzetközi foci

Pogba csapattársa volt, most 25 éves és fodrászként dolgozik…

Nem mindenkinek jön össze az álomkarrier.

Tanulságos történet jelent meg a BBC-n, miszerint a profi futballban nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezzük. A 25 éves Luke Giverin neve talán csak az igazi hardcore Manchester United-fanoknál ugrik be, ugyanis hosszú évekig a „vörös  ördögök” akadémiáján rúgta a bőrt, de a nagycsapatban sohasem tudott igazán kibontakozni.

2012-ben lehetősége volt pályára lépni Paul Pogbával és Jesse Lingarddal egy helyi kupadöntőn, ahol az a csapat 1-0-ra vezetett a Manchester City tartalékai ellen az Etihadban. Majd a hosszabbításban egy remek passz után Giverin előtt volt a lehetőség a gólszerzésre, aki így emlékszik vissza arra a meccsre:

Azt az utasítást kaptam, hogy ne játsszak elöl, inkább a jobbszélsővel mozogjak együtt. De öt perccel a pályára lépésem után előre indult a labda, én pedig azt mondtam magamban: teljesen friss vagyok még, próbáljuk meg. Eldöntöttem, hogy lőni fogok, szerencsére be is ment. Ahogy ünnepeltem a gólt, Paul Pogba lerántott a földre, majd szinte az összes csapattársam rám ugrott örömükben. A családom és a barátaim a lelátóról nézték, ahogy gólt szerzek és a magasba emelem a kupát. Ez az egyik legfontosabb pillanat az életemben.”

Giverin egyébként pár nappal azelőtt debütált a nagycsapatban az egykori United-játékos, Harry Gregg számára rendezett gálamérkőzésen.

„Hihetetlen élmény volt. Együtt utazni a nagycsapattal, látni a szurkolókat a repülőtéren.”

Azon a meccsen a United nem akármilyen névsorral rendelkezett, többek közt a csapat része volt Wayne Rooney, Ryan Giggs, Paul Scholes és Dimitar Berbatov. Giverin először nem számított arra, hogy lehetőséget kaphat a meccsen, de Sir Alex Ferguson, a manchesteriek legendás edzője odalépett hozzá, és azt mondta, be fog állni Patrice Evra helyére.

bbc.com/Getty

Az összes csapattársam odaszólt hozzám mielőtt pályára léptem: „Nyugi, ne törődj semmivel, csak hozd a legjobb formádat!” Én pedig  pontosan ezt tettem, és minden pillanatát élveztem.”

Karrierje azonban nagy fordulatot vett a 2012–2013-as szezonban, ugyanis kölcsönadták a belga Royal Antwerp csapatának. Itt tapasztalhatta meg igazán, mi is az a profi futball. Belgiumban 26 alkalommal  játszott, amely során három gólt és tíz asszisztot jegyzett. De miután visszatért Manchesterbe, ott értesült a hírről, miszerint elküldték a klubtól.

Úgy éreztem vége az életemnek. Miután elhagytam a Unitedet, hat hónapig csak otthon ültem, várva, hogy egy csapat bekopogjon, hogy „tessék, itt egy szerződés”.  De persze ez nem így működik.

Ezt követően megfordult néhány angol klubnál, illetve próbálkozott edzősködéssel is, de ma már egy teljesen más szakmát gyakorol, fodrászként tevékenykedik.

Nyilván teljesen más, mint a futball, de nagyon élvezem. Ha fejlődsz, az mindent felülír, kiadod magadból a legjobbat és sokkal jobbá válsz tőle.

Giverinről egyébként nagyon pozitív véleménye van a fodrászat vezetőjének, ahol épp gyakorlatát tölti:

Egyszerűen fantasztikus ember. Egy igazi profi, ahogy az ollóval bánik, szinte az egyik legjobb tanítványom, akivel valaha találkoztam. Ráadásul nagy futballszurkoló vagyok, így a történeteit is szívesen hallgatom.”

Luke Giverin (balra) és Jesse Lingard az ominózus kupadöntő után. – Fotó: bbc.com

Jesse Lingarddal szinte ugyanazokat a lépcsőfokokat mászták meg a nagycsapatig, mégis csak neki sikerült ebből profi karriert csinálnia. Ettől függetlenül Giverinnek nincsenek rossz érzései vele kapcsolatban.

Nagyon jól megy neki, büszke vagyok rá. Főleg azért is, mert nem mindenki látja azt, hogy milyen nehéz feljebb jutni ezen a szinten.”

Annak ellenére, hogy nem tudta letenni névjegyét a Unitednél, nagyon sok ott szerzett tapasztalatot használ fel az életében azóta is:

Az ott eltöltött idő alatt megtanultam, hogy ez nem csak arról szól, hogy megtanuljak focizni, és ezzel egyidejűleg egy jobb emberré is váljak. Szeretem azt, amit most csinálok, de nem felejtem el a manchesteri emlékeket sem, viszont most leginkább csak a jelenre koncentrálok. Mindent, amit itt tapasztaltam, szeretném átadni a srácoknak, hogy egy nap ők is elérhessék az álmaikat.”

Címlapkép: thetopflight.com

Olvasói sztorik