Nemzetközi foci

Szinte biztos, hogy ő lesz az Arsenal új edzője

Legalábbis a fogadóirodák szerint...

A 68 éves Arséne Wenger pénteken jelentette be, hogy távozik az Arsenal éléről. A francia menedzser 1996 októbere óta irányírtja a csapatot, ezzel a londoni klub történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő trénere.

A klub közleménye szerint a lehető leghamarabb megnevezik az utódot. Az angol fogadóirodák szerint Thomas Tuchel, a Borussia Dortmund korábbi vezetőedzője a legesélyesebb a posztra.

A német szakember közel egy éve nem dolgozik, de néhány napja arról szóltak a sajtóhírek, hogy nyártól a Paris Saint-Germain trénere lesz, igaz, hivatalos megerősítés azóta sem érkezett.

Wenger eddig 1228 mérkőzésen dirigálta az Ágyúsokat, akik ezek közül 704-et nyertek meg.

Háromszor szerzett angol bajnoki címet és hétszer FA Kupát, előbbiek közül a 2004-es a legemlékezetesebb, ugyanis azt az idényt veretlenül játszotta végig az Arsenal. Háromszor választották a Premier League, egyszer pedig a világ legjobb edzőjének.

Távozásának hírére sokan megszólaltak, a rivális Liverpoolt irányító Jürgen Klopp azt mondta, a francia szakember nem csak az Arsenal történetének legjobb menedzsere, hanem az a személy, aki megváltoztatta a játék képét a szigetországban.

Az angol válogatott korábbi kapusa, David Seaman, a klub legendája szerint ez egy rendkívül szomorú nap az egyesület életében.

Elismerően nyilatkozott az egyik legnagyobb rivális Manchester United korábbi kiválósága, Gary Neville is:

Arsene Wenger építette fel azt a csapatot, ami a legjobb volt, amely ellen valaha is játszottam Angliában. Az az 1998-as együttes hihetetlen volt, talán a legnagyobb dicséret, hogy miattuk kellett megváltoztatnunk a játékunkat ‒ mondta.

nyitókép: Thomas Tuchel ‒ fotó: FRISO GENTSCH / DPA

Olvasói sztorik