Nemzetközi foci

Louis Saha tudja, ki lehet Ronaldo utódja

Budapesten járt az egykori kiváló csatár.

Magyarországon járt Louis Saha. Az egykori kiváló támadót a Csepeli Sportegyesület látta vendégül, ahol a délelőtt folyamán csatlakozott az U13-as csapat edzéséhez, majd a délután folyamán a budapesti Corinthia Hotelben tartott sajtótájékoztatót, melyen a Rangadó is jelen volt.

A húszszoros francia válogatott csatár nagy karriert futott be a Premier League-ben, öt csapatnál is megfordult, 278 mérkőzést lejátszva az angol élvonalban. A Manchester United tagjaként kétszer is bajnok tudott lenni, de sokan úgy vélik, karrierje legszebb időszakait a Fulham színeiben töltötte, ahol már az első évében 27 góllal járult hozzá csapata feljutásához.

A kötelező támogatói körök után Saha arról beszélt, nagyon élvezte az edzést, különösen amikor elég kemény belépőkre kellett reagálnia, de nyilván ez abból fakad, hogy a gyerekek is hozzák azt a szenvedélyt ami a labdarúgáshoz elengedhetetlen. Kiemelte, tetszett neki, hogy a srácok nem voltak megszeppenve, hanem valódi szenvedéllyel, töretlen odaadással fociztak végig.

Saha részt vett a csepeliek edzésén

Kérdezték a profi labdarúgás utáni életéről, neki most tulajdonképpen egy kicsit a mindennapjai a tanulásról szólnak, amellett, hogy sorra járja a világot hasonló események keretében. Ami számára jelenleg fontos, hogy a gyermekeit is szeretné felkészíteni az életre, és a következő generációnak átadni egy olyan üzenetet, hogy nem a hírnév a fontos, hanem a valódi értékek és egymás tisztelete.

Bede: hibázott a játékvezető a Real Madrid tizenegyesénél
A korábbi FIFA-spori szerint a büntető jogos volt, de Benatiának is járt volna a piros lap.

Elkerülhetetlen volt az a kérdés, miszerint mi a különbség az akkori és a mostani Manchester United közt. Saha úgy véli, sokat változott a labdarúgás, gyorsabb lett a játék, még ahhoz képest is amikor ők játszottak. Szerinte annak idején elég lehetett egy-két kiemelkedő képesség a kiemelkedő profi pályafutáshoz, ez ma már sokkal nehezebb, hiszen szinte a világ bármely pontjáról érkezhetnek kiváló futballisták, akik majdnem minden téren tökéletese formát nyújtanak, így könnyebben átvehetik a helyét a meglévőknek. A mai csapatról abszolúte pozitívan vélekedett, szerinte az utóbbi évek legjobb csapatát hozta össze José Mourinho, nagyon tiszteli azt a munkát és azokat az eredményeket, melyeket ezek a játékosok elértek.

Louis Saha (középen) szívesen emlékszik vissza a Cristiano Ronaldo társaságában töltött időkre – Fotó: ANDREW YATES / AFP

Említette, hogy igazán példaképe nem volt, mert mindig jobb akart lenni azoknál, akikkel éppen együtt rúgta a bőrt, ők adtak neki igazából inspirációt. De ha már mondania kellett egy korábbi játékost, akire felnézett, George Weaht, a korábbi aranylabdás libériai csatárt említette.

Természetesen kérdezték a francia válogatottról is, pontosabban: ezzel a kerettel milyen eredményt érhet el hazája nemzeti együttese? Saha szerint nagyon tehetséges generációval rendelkezik a jelenlegi francia labdarúgás és fontos látni, hogy már a 2016-os Európa-bajnokságon is remek teljesítményt tudtak elérni. Azóta a válogatott kulcsemberi még többet fejlődtek, de tudja, hogy a világbajnokság sokkal nehezebb a kontinenstornánál, ezért nem szeretne belemenni komolyabb találgatásokba, de reméli, hogy a francia válogatott megfelel majd az elvárásoknak,

Dícsérő szavakkal emlékezett vissza Gera Zoltánra, főleg úgy, hogy a magyar középpályás korábban egykori klubjánál is megfordult. Külön kiemelte, hogy nem egy gyönyörű gólt szerzett ottani karrierje során, és pont erre lenne szüksége a magyar labdarúgásnak, hogy minél több hozzá hasonló tehetséges játékost tudjunk kinevelni, szerinte szükség van arra, hogy a fiatal, feltörekvő focisták külföldön is kipróbálhassák magukat, más futballkultúrákat is megismerjenek.

Korábban egy interjúban említette, hogy amikor együtt játszott Cristiano Ronaldóval, már ott tudta, hogy belőle egyszer a világ legjobb játékosa lesz. Megkérdeztük, hogy a mai generációból kit tart leginkább esélyesnek erre a „szerepre”. A válasz hezitálás nélkül érkezett, Saha Kylian Mbappéban látja a világfutball következő arcát. Emellett megosztott egy érdekes történetet is még a manchesteri időszakából. Éppen Ronaldo volt az, aki egyszer odament hozzá, ugyanis látta, hogy Saha nagyon igyekszik, hogy elérje azt a szintet, amit ő képvisel, és észrevette, hogy ez borzasztóan frusztrálja a franciát. Ronaldo erre a következőt javasolta: “Louis, sokkal jobban űzöd ezt a játékot, amikor mosolyogsz”.

Olvasói sztorik