Nemzetközi foci

Mire megy Gulácsi a világsztár Payet ellen?

A negyeddöntőket rendezik ma az Európa Ligában.

A mai program

21.05: RB Leipzig (német)–Olympique Marseille (francia)
21.05: Arsenal (angol)–CSZKA Moszkva (orosz)
21.05: Atlético Madrid (spanyol)–Sporting (portugál)
21.05: Lazio (olasz)–Salzburg (osztrák)

Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig az Olympique Marseille ellen folytathatja menetelését az Európa Ligában, amelyben csütörtökön rendezik a negyeddöntő első mérkőzéseit. A története első európai kupaszezonjában érdekelt lipcsei klub a Bajnokok Ligájából került át az EL-be, ahol előbb az olasz Napolit, majd az orosz Zenitet búcsúztatta.

– Tíz európai kupameccs után játszhatunk még kettőt. Nagyon büszkék lehetünk a teljesítményünkre, igaz, jobban örültem volna, ha idegenben kezdjük ezt a párharcot – jelentette ki Ralph Hasenhüttl, a magyar válogatott kapust, Gulácsi Pétert foglalkoztató Leipzig vezetőedzője.

– A lipcsei csapat támadó felfogásban játszik, és edzőjüknek nagyon érdekes ötletei vannak a labdarúgásról. Mi megpróbáljuk azt hozni, amit eddig, reméljük, ezzel gondot tudunk okozni nekik – fogalmazott Andoni Zubizarreta, a Marseille sportigazgatója. A csapat kapitánya a francia Eb-ezüstérmes Dimitri Payet, de a brazil Luiz Gustavo és a francia Adil Rami is a sztárok közé tartozik.

A többi párharc közül a CSZKA Moszkva ellen készülő Arsenal a Manchester United tavalyi példáját kívánja követni: Arséne Wenger vezetőedző együttese a bajnokságban csak hatodik, hátránya 13 pont a még BL-indulást érő helyen álló Tottenhammel szemben, így elsősorban az Európa Liga megnyerésével van esélye kvalifikálni a legrangosabb európai kupasorozat jövő évi mezőnyébe.

– Természetesen többet reméltünk ettől a szezontól, de pozitív, hogy a rossz periódus után talpra tudtunk állni – mondta az első összecsapás előtt a klub honlapjának Shkodran Mustafi, az Arsenal védője.

Az Ágyúsok mérlege negatív az orosz együttesekkel szemben (két győzelem, két döntetlen, négy vereség), de a CSZKA sem áll jobban az angol együttesekkel szemben (három győzelem és öt döntetlen mellett tizenegy vereség).

Nincs ember Rómában, aki ne a játékvezetőt szidná – VIDEÓ
Kiakadtak az olaszok a sporira a Barca elleni BL-meccs után.

Az európai porondon 19 mérkőzés óta veretlen, Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Salzburg azzal a Lazióval találkozik, amely legutóbbi három mérkőzését egyaránt elveszítette, amikor osztrák csapattal találkozott. A salzburgiak az előző körben a Borussia Dortmundot búcsúztatták, így nagy önbizalommal várhatják a párharcot.

A 2010-ben és 2012-ben is EL-győztes Atlético Madrid – amely mind a négy nemzetközi összecsapását megnyerte, amióta kiesett a Bajnokok Ligájából – a portugál Sporting CP együttesével találkozik. Az ugyancsak a BL-ből átkerült lisszaboniak a szezon során már találkoztak spanyol együttessel: a Barcelonától otthon 1-0-ra, idegenben 2-0-ra kaptak ki az őszi csoportkörben.

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik, a döntőt május 16-án Lyonban játsszák.

Címlapkép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik