Nemzetközi foci

Terrorveszély fenyegeti a focivébét

Lecsaphat az Iszlám Állam Oroszországban.

Fenyegeti az iszlamista terror veszélye az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy belső elemzése szerint – írta a Bild című német lap kedden.

Ezt olvastad már?
Köpés és huhogás a Fradi-meccsen – bedurvult az MLSZ

A beszámoló szerint a BKA Oroszországról készített úgynevezett veszélyeztetettségi helyzetképében szerepel, hogy az ország bizonyos területein kialakultak “iszlamista struktúrák”, és nagy számban harcolnak orosz származású fegyveresek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet oldalán Szíriában és Irakban.

Veszélyben lehetnek Ronaldóék Fotó: BRUNO DE CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS

Hozzátették, hogy az IÁ kiemelten foglalkozik Oroszországgal Moszkva szíriai és iraki tevékenysége miatt, és az IÁ propagandájában már tavaly október óta meg lehet figyelni a labdarúgó-világbajnokságra utaló elemeket. Így például terjesztenek fotómontázsokat, amelyek világhírű csatárok, köztük a brazil Neymar, az argentin Messi és a portugál Ronaldo elképzelt kivégzése látható.

A BKA elemzésében az is szerepel, hogy az orosz labdarúgó rajongók szélsőséges csoportosulásai hírhedtek az erőszakosságukról és a rasszizmusukról. Felidézték, hogy orosz huligánok már tavaly bejelentették, hogy a 2018-as világbajnokság “az erőszak fesztiválja” lesz.
A BKA nem kommentálta a lapértesülést, arra hivatkozva, hogy soha nem nyilatkoznak belső használatra szánt dokumentumokról.
A világbajnokság június 14. és július 15. között lesz 11 orosz város 12 stadionjában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik