Nemzetközi foci

VB: szombaton jelentik be a videóbíróról szóló döntést

Biztosra vehető, hogy alkalmazni fogják a technológiát.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) szombati ülése után jelenti be, javasolja-e a videóbírós technológia (VAR) használatát a nyári, oroszországi világbajnokságon.

Ezt olvastad már?
Ezért nem edzhet 14 milliárdos stadionjában a Haladás

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) mind a hat kontinentális elnököt meghívta a zürichi ülésre, amelyen a FIFA-nak nyolcból négy szavazata lesz. A további tagok még az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség elnöke.

A FIFA delegáltjai általában Gianni Infantinót támogatják szabálykérdésekben, a svájci-olasz sportdiplomata pedig régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vébén a játékvezetők munkáját segítő rendszert.

A videóbírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették. Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke hétfőn leszögezte, hogy a Bajnokok Ligájában még nem vezetik be a következő szezonban.

Reméljük, lesznek ilyen jelenetek a nyári vébén Fotó: SILVIA LORE / NURPHOTO

A szombati döntéssel kapcsolatban az a várakozás, hogy a kétéves tesztidőszak után az IFAB engedélyt ad a használatra, de az egyes szövetségekre bízza, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. Szabálymódosításra akkor kerülhet sor, ha a nyolc tagból hat mellette szavaz.

Január 22-én hétfő Philippe Le Floc’h, a FIFA kereskedelmi vezetője már elárulta, hogy használhatják a videóbíró-technológiát a játékvezetők a világbajnokságon. Az IFAB aznap meghozta döntését, de a hivatalos bejelentésre szombatig várni kell.

Olvasói sztorik