Nemzetközi foci

Meggazdagszik, aki megnyeri az Európa-bajnokságot

Az aranyérmes válogatottnak járó prémium mellett nő a torna összdíjazása is.

A 2020-as Európa-bajnokság győztese akár 34 millió euró (10,65 milliárd forint) jutalmat is kaphat – erről a kontinentális szervezet (UEFA) Pozsonyban zajló kongresszusán döntöttek.

Ezt olvastad már?
BL: ezért hagyhatja ki az év meccsét Neymar – VIDEÓ

Az aranyérmes csapatnak járó prémium mellett nő a torna összdíjazása is. Amíg a 2016-os, franciaországi kontinensviadalon 301 millió eurót osztott szét az UEFA, addig két év múlva 371 millió eurót fog. Emelkedik a csapatok rajtpénze is, méghozzá 1,25 millió euróval, ami így 2020-ban már 9,25 millió euró lesz.

Két évvel ezelőtt a győztesnek 8 millió euró volt a külön jutalma és a torna során maximum 27 millió eurót gyűjthetett össze. Az aranyérmes portugál csapat végül 25,5 millió euró prémiummal zárt.

A csoportkörben – a 24-es mezőnyben egyedül – pont nélküli ukránok 8 millió eurót kaptak, a nyolcaddöntős magyarok 11,5 millió eurós jutalomban részesültek.

A magyarok ismét nagyot szakíthatnának Fotó: MLSZ

A 2020-az Európa-bajnokságot a kontinens 12 országának nagyvárosában – köztük Budapesten – rendezik meg, az elődöntőkre és a fináléra Londonban kerül sor.

Rekordbevétellel számol az európai szövetség

A 2018‒2019-es ciklus végére rekordot jelentő 3,9 milliárd eurós bevétellel számol az UEFA.

A szervezet pozsonyi kongresszusán hétfőn David Gill kincstárnok arról számolt be, hogy a mostani bevétel 2,38 milliárdra tehető, és a jelentős emelkedést az idén elrajtoló Nemzetek Ligája, valamint a Bajnokok Ligája új lebonyolítási rendszere eredményezi majd.

A legrangosabb európai kupasorozatban a legfontosabb változás az lesz a 2018‒2019-es idénytől, hogy a négy legerősebb bajnokság első négy helyezettje automatikusan a csoportkörben kezd.

Georges Leekens irányításával kellene kijutniuk az Európa-bajnokságra a magyaroknak Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / BELGA

Josef Koller gazdasági igazgató közölte, hogy a 2016‒2017-es ciklust az UEFA enyhe veszteséggel zárta, a valuta-árfolyamváltozások miatt 6,7 millió eurót kellett mozgósítani a tartalékkeretből, amely jelenleg 626 millió euróra rúg.

A kongresszuson elhangzott, hogy a kontinentális szövetség a bevételeit továbbra is az 55 tagország futball-infrastrukturális fejlesztésére fordítja. A befektetések konszolidálásán, a tudás-megosztáson és az oktatáson alapuló, 2004-ben bevezetett programra 2020 és 2024 között 775,5 millió eurót fordít az UEFA.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik