Nemzetközi foci

Vezérszerep és a hetes mez súlya: ez vár Alexis Sánchezre

A hivatalos manchesteri szurkolói klub elnöke szerint nem hiába bizakodnak újfent a United-drukkerek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Alexis Sánchez távozott az Arsenaltól, pályafutását pedig a „vörös ördögöknél” folytatja. A chilei klasszis klubváltásáról Magyarország elsőszámú Manchester United szurkolói oldala, a ManUtdFanatics.hu főszerkesztőjével, a Manchester United Fanatics Klub Magyarország hivatalos szurkolói klub elnökével, Lakner Péterrel beszélgettünk.

– Hosszas huzavona után dőlt el, hogy a chilei sztár távozik az Arsenaltól és a Manchester Unitedhez ír alá. A nemzetközi sajtóban számos találgatás látott napvilágot az elmúlt időszakban, ön hitt abban, hogy még januárban létrejöhet a transzfer?
– Eleinte valóban távolinak tűnt Alexis Sánchez lehetséges érkezése, hiszen több csapat is harcban állt érte. Úgy másfél-egy hete viszont a legtöbb helyen már tényként kezelték, hogy a játékos valóban megérkezik az Old Traffordra, így csak amiatt lehettünk türelmetlenek, mikor kerül pont az ügy végére.

– Korábban a PSG és a Manchester City nagyon élén érdeklődéséről lehetett hallani. Vajon végeredményben miért a United lett a győztes befutó?
– Bizonyára anyagi okai is van annak, hogy végül a Manchester United került ki győztesen a Sánchez játékjogáért vívott harcból. Ugyanis az átigazolási díj mellett a játékos fizetési igényeinek is meg kellett felelni, illetve az aláírási pénzt, valamint az ügynököknek járó jutalékot is ki kellett fizetni.


– A dél-amerikai klasszis mindenesetre igazán hangzatos nyilatkozattal kezdet új klubjában…

Való igaz, hiszen a friss interjúban elárulta: régóta a Manchester Unitedről álmodott. Ezentúl napvilágot láttak olyan képek is, ahol a fiatal Sánchez, még Chilében United-felszerelésben pózol. Ugyanakkor meglátásom szerint Alexis Sánchez szeretett volna vezéregyéniség lenni, ez pedig a PSG-ben Neymar mellett egyáltalán nem valósulhatott volna meg. A Manchester Citynél pedig több olyan egyéniség is akad, akik hátukon viszik a csapatot, mindezek ismeretében Sánchez úgy érezhette, a Manchester United az a hely, ahol vezér tud lenni.

Alexis Sánchez a Manchester United mellett tette le voksát Fotó: manutd.com

– A közösségükön belül hogyan fogadták a magyar drukkerek a hivatalos átigazolás hírét?
– Az oldalunkon szinte mindenki kitörő örömmel fogadta Alexis Sánchez érkezését. A drukkerek boldogok és örülnek, mindezt pedig úgyis le lehet fordítani, hogy kicsit visszajött a szurkolók hite: az MU továbbra is hatalmas klub, amely képes a liga legjobbjait magához édesgetni.

– Henrih Mhitarjan távozása sem szegte kedvüket?
– Voltak páran – köztük én is – akik Alexis érkezésével párhuzamosan sajnálták az örmény játékos távozását, hiszen nagyon megkedveltük. Ennek ellenére, ha reálisan nézzük, mi nagyobbat húztunk a chileivel, mint az Arsenal Mhitarjannal. Örültem volna, ha egyirányú transzfer születik, tehát az örmény marad, de a futball már csak ilyen…

– Visszatérve Alexis Sánchezre: kultikus mezt örökölt meg, hiszen korábban George Best, Eric Cantona, David Beckham és Cristiano Ronaldo is viselte a hetest. Vajon az ezzel járó nyomást jól tudja majd kezelni a chilei?
– A hetes számú meznek a Manchester Unitednél valóban hatalmas jelentősége van, viszont kicsit óvatosan bánnék ezzel a kérdéssel. Az utóbbi években – Cristiano Ronaldo távozása óta – a hetes mez értéke valamelyest devalválódott. Többek között Owen, Valencia, Di Maria és Depay is viselte, de az elmúlt nyolc-kilenc évben összesen tizenegy gólt szereztek csak viselői a Premier League-ben. A meznek valóban van súlya, Sánchez képes lehet ezzel a súllyal élni, meglátjuk, mire lesz képes MU-szerelésben.

A hetes szám bűvöletében Fotó: Bleacher Report

– Hol lehet az új szerzemény helye a csapatban?
– Meglátásom szerint Manchesterben a karmesteri pozíciót örökölheti meg: tehát vélhetően a csatár mögött irányítóként szerepel majd. Nyilván a balszélen szélsőként is nagyon jó teljesítményre képes, de ott Rashford és Martial személyében két fiatal tehetségünk van, akik nagyon jól muzsikálnak a mostani szezonban. Az irányító pozíció viszont kissé hiányposzt csapaton belül, főleg úgy, hogy Mhitarjan az Arsenalhoz került. Sánchez érkezésével a támadószekcióban komoly és egészséges versenyhelyzet alakulhat ki, hiszen az irányító poszt mellett akár csatárként, vagy ha a helyzet úgy hozza, szélsőként is számolhat vele Mourinho.

– A bajnokságban – már Alexis Sánchezzel a fedélzeten – mire lehet képes tavasszal a pillanatnyi második Manchester United?
– Örülnék, ha valamilyen csoda folytán le tudnánk dolgozni tizenkét pontos hátrányunkat a City mögött. Reálisan viszont úgy látom és hiszem, hogy tavasszal ez a pontkülönbség csökkenhet – megtartva a második pozíciót. Ez a fél év a következő szezonra való jobb összeérés és a jobb közös munka lehetőségét tartogatja – már Alexis Sánchezzel a fedélzeten.

– A Bajnokok Ligájában – visszatérőként – mernek nagyot álmodni?
– A nyolcaddöntőben a Sevilla ellen mindenképpen továbbjutást várok, a spanyol csapat idén nem olyan erős, ennek ellenére biztosan nagyon nehéz lesz a februári kétszer kilencven perc. Sok múlik azon is, hogy sikeres továbbjutás esetén kit kapunk a negyeddöntőben. Meglátásom szerint egy elődöntő benne lehet a csapatban – de ez a nagyon maximum-kategória. Ha a negyeddöntő lesz a végállomás a klub számára, már azt is nagyon szép sikernek kell megélni – főleg annak tudatában, hogy egy évvel ezelőtt még az Európa Ligában voltunk érdekeltek.

Olvasói sztorik