Nemzetközi foci

Ők lehetnek a 2018-as világbajnokság csillagai

A Rangado.hu sorozatának negyedik részében a szakírók elárulták, kik kerülhetnek reflektorfénybe Oroszországban. Van élet a Ronaldo, Messi, Neymar trión túl?

Június 14-én kezdődik a világbajnokság Oroszországban. A csoportbeosztás ismert, tudjuk, kinek milyen út vezethet a sikerig. Öt hónap sok idő, de az erőviszonyok már látszódnak. A Rangadó.hu elindította hatrészes sorozatát, amelyben szakértőkkel, szakírókkal próbálunk eligazodni az erőviszonyok között.

Sorozatunk első részében azt kérdeztük, kiket tartanak esélyesnek, kik juthatnak el legalább az elődöntőig (ezt itt olvashatják), a második részben pedig azt elemeztük, hogy ki lehet a végső győztes.

A harmadik blokkban körbejártuk, hogy amolyan meglepetéscsapatként kik okozhatnak meglepetést Oroszországban, legújabb, negyedik állomásunkon pedig már a nagy egyéniségeken volt a hangsúly. A szakíróktól azt kérdeztük, kik azok a játékosok, akiktől sokat várnak a 2018-as világbajnokságon.

Méhes Gábor, a Sport TV népszerű kommentátora, a Magyar Olimpiai Bizottság nívódíjasa:
– A világbajnokság a klubküzdelmekhez hasonlóan újra a legnagyobb sztárokról szól majd. Ronaldo az Eb után most a vb-n is megmutathatja, hogy igazi vezér, Messinek végre a válogatottban is igazolnia kell a zsenialitását, Neymar pedig akár a döntőig repítheti Brazíliát. Ha rajtuk kívül kellene mondanom egy játékost, aki a vb csillaga lehet, akkor Kevin De Bruyne nevét említeném. A belga a Manchester Cityben mutatott ragyogó formáját a vb-re is átmentheti.

De Bruyne lesz a belgák vezére? Fotó: Getty Images

Hegyi Iván újságíró, a Sport TV állandó szakértője:
– Csalódást kell okoznom, mert azt gondolom, hogy a világklasszisok számát tekintve messze van a sportág attól, mint mondjuk harminc-negyven évvel ezelőtt volt. Jelentősen szűkült az extraklasszisok köre, de vitán felül áll, hogy az egyéni kvalitások alapján Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Neymar a világ három legjobb futballistája jelenleg.

– Véleményem szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy Neymar befért volna a különböző korszakos brazil válogatottakba, mert nem a valaha volt legjobb brazil csatárok egyike. Ma kimagaslik a világon, de a brazil csatárok közül rengeteget tudnék mondani, aki legalább olyan jó futballista, mint ő. A lényeg, hogy világklasszisok tekintetében nem áll jól a labdarúgás a korábbi vébékhez hasonlítva.

Kele János, a Britannia blog főszerkesztője, a Spíler Tv szakértője:

– A brazilokat említettem, mint favorit, és én Coutinhótól is már nagyon sokat várok. A Barcelonába való igazolással minden teher lekerül a válláról és minden adott lesz ahhoz, hogy jól szerepeljen ezen a világbajnokságon. Akár szintet is léphet, ha igazi karmestere tud lenni a brazil válogatottnak. Neymar jó játéka nem lesz nagy meglepetés, gyakorlatilag minden erre van kihegyezve, a PSG-ben nincs kitéve nagy terhelésnek, pihenten érkezhet a vb-re. Gabriel Jesús pedig a különbséget jelentheti az elmúlt évek picit gyengébb eresztéseihez képest. Végre van egy jó csatára a braziloknak, és ez szerintem meg fog látszani. A franciáktól Pogbának kell villantania, különben lassan kínos lesz, amit Manchesterben csinál. Nem azért, mert rossz, hanem mert nem tud felnőni a vezérszerephez. A világbajnokságon sokat várok tőle. A németeket továbbra is Kroos fogja vezetni.

Szabó Christophe, a Digi Sport francia futballról szóló magazinja, a Szélkakas szakértője, az Omlett du Fromage blog szerkesztője:

– Általában az a játékos, aki adott évben jó szezont tudott le klubszinten, az a nemzetközi tornán is megcsillogtatta a formáját és az is segít, ha a játékosoknak jó kiegészítő párjai vannak. Ez alapján Neymar és Coutinho, De Bruyne-Hazard vagy Dele Alli-Kane is a hátukon vihetik válogatottjukat, úgymint a franciáknál Mbappé, Griezmann vagy Pogba. Nem várnék sokat ugyanakkor Di Maríától, aki a Paris Saint-Germain-nél pocsék szezont fut és bár 2014-ben a torna játékosa is lehetett volna, most valószínűleg nem lesz képes felszívni magát a nagy eseményre.

Vajon Kane és Alli meddig repíti az angolokat? Fotó: Getty Images

Koppányi Gergely szakíró, a Real Madrid – A királyi lepel mögött című könyv szerzője, az M4 Sport szakértője:

– Ahhoz képest, hogy még csak tizenkilenc éves Kylian Mbappé, fontos szerepet fog szánni neki Didier Deschamps kapitány. Láthattuk is, hogy egyáltalán nem csinálja össze magát a nagy téttel bíró találkozókon sem, a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-találkozókon is úgy húzogatott a tizenhatoson belül, mintha a grundon játszana.

– Rajta kívül még Lionel Messit mondanám, hiszen kimondva, kimondatlanul, neki ez az egy cím hiányzik már csak a végső üdvösséghez, és hogy Diego Maradona szobrát „ledöntse”. Irgalmatlanul fel fog pörögni erre a tornára, a sokadik spanyol bajnoki cím talán már nem oszt, nem szoroz neki annyira. Rajtuk kívül szerintem Hazard lehet még kulcsfigura, aki a Mourinho-megbuktató idényt követően folyamatosan világklasszis szinten futballozik.

Olvasói sztorik