Nemzetközi foci

Vb, 2018: négy között a belga, a horvát, a dán vagy a lengyel válogatott?

A Rangado.hu sorozatának harmadik részében arra kerestük a választ, mely csapatok boríthatják fel az erőviszonyokat. Ezúttal is Magyarország legjobb szakíróit kérdeztük.

Június 14-én kezdődik a világbajnokság Oroszországban. A csoportbeosztás ismert, tudjuk, kinek milyen út vezethet a sikerig. Öt hónap sok idő, de az erőviszonyok már látszódnak. A Rangadó.hu elindította hatrészes sorozatát, amelyben szakértőkkel, szakírókkal próbálunk eligazodni az erőviszonyok közt.

Sorozatunk első részében azt kérdeztük, kiket tartanak esélyesnek, kik juthatnak el legalább az elődöntőig (ezt itt olvashatják), a második részben pedig azt elemeztük, hogy ki lehet a végső győztes.

Az előre kalkulált erőviszonyok persze gyorsan felborulhatnak, így a mai részben arra keressük a választ, kik okozhatnak meglepetést Oroszországban.

Méhes Gábor, a Sport TV népszerű kommentátora, a Magyar Olimpiai Bizottság nívódíjasa:

– Ahogy a sorozat első részében elárultam, Horvátországot az elődöntőbe várom, ezzel alighanem kiérdemelnék a vébé meglepetéscsapata címet: az 1998-as harmadik helyük óta ugyanis még a csoportkört sem élték túl, 2010-ben pedig ki sem jutottak a tornára.

Horvátország az elődöntőig juthat? Fotó: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Kele János, a Britannia blog főszerkesztője, a Spíler Tv szakértője:

– Mindig érdekes kérdés, hogy az emberek kitől várnak jó szereplést. Számomra nagy meglepetés lenne, ha az angolok eljutnának a legjobb nyolcig, de egyébként szerintem nem fognak. A belgák esetleges négybe kerülése a keretük alapján nem lenne olyan eget verő meglepetés, de erre sem látok sok esélyt. Meglepetést szerintem a lengyelek szerezhetnek, akik nagyon egyben vannak az elmúlt években, alig-alig volt vereségük, és nem véletlenül kúsztak fel a világranglistán. Lengyelországtól nagyon jó szereplést várok. A nem európai csapatok közül Egyiptom játékára vagyok nagyon kíváncsi. Mindegyik csapatrészükben van egy-egy Premier League-játékos, de így is nagy dolog számukra, hogy kijutottak. A keretükben van olyan focista, aki extra formában futballozik a szezon során, és ha Szalah ugyanolyan vezér tud lenni a válogatottban is, akkor látok bennük meglepetést. Főleg azért, mert régen voltak világbajnokságon, és ez nekik egészen különleges élmény lesz.

Hegyi Iván újságíró, a Sport TV állandó szakértője:

– A legnagyobbak utáni mezőnyből a képességek alapján a legkevésbé nagy meglepetés az lenne, ha Belgium a négy közé kerülne, de van kétségem velük kapcsolatban. Nagyon jó kerettel, kiváló labdarúgókkal mennek a világbajnokságra, de nem nagyon kiegyensúlyozottak, márpedig az nagyon fontos egy ilyen tornán.
A portugálok legalább olyan erősek, mint a belgák, és Európa-bajnoki címvédők.

Szabó Christophe, a Digi Sport francia futballról szóló magazinja, a Szélkakas szakértője,az Omlett du Fromage blog szerkesztője:

– Mindig képesek kellemes meglepetéseket szerezni azok a válogatottak, amelyek egy-egy játékos köré épülnek, és alázattal szolgálják ki a csapat egyetlen csillagát. Ezzel a logikával Mohammed Szalah Egyiptomja vagy Christian Eriksen Dániája ott lehet a meglepetés-csapatok között. Svájc sem elhanyagolandó (a magyar válogatott jól ismerheti őket), gyakorlatilag egy csoportelsőhöz méltó pontszámmal (27) jutottak tovább a selejtezőkbe és a Seferovic-Lichsteiner-Mehmedi-Shaqiri-Xhaka-generáció mintha most lenne optimális helyzetben klubszinten, teljesítményben és korosztályban. Belgiumra mindig sötét lóként számítanak, és végre van, aki kézbe veszi az aranygenerációjukat, amit Marc Wilmots jó néhány évig eltékozolt. Abban viszont nem hiszek, hogy a dogmatikus edzők megnyerhetnek egy nagy tornát, a belga (vagy az argentin) szövetségi kapitány viszont ilyen típusú edzők közé tartoznak.

Egyiptom beleszólhat a nagyok dolgába? Fotó: Francis Bompard/Getty Images

Koppányi Gergely szakíró, a Real Madrid – A királyi lepel mögött című könyv szerzője, az M4 Sport szakértője:

– A legjobb négyig szinte biztosan nem fognak eljutni meglepetéscsapatok. A csoportokat nézegetve valamiért azt érzem, hogy a „D” jelűből Izland ismét nagyot fog alkotni és továbbjut az Argentína, Horvátország, Nigéria alkotta kvartettből. Nagyon kiismerhető és egyszerű szisztémával rukkolnak elő, ami azonban nagyon hatásos – hogy mást ne mondjunk, a horvát-ukrán-török triót maguk mögé utasítva kvalifikálták magukat. Azt egyelőre nem tudom megtippelni, hogy az argentinokat vagy a horvátokat búcsúztathatják-e, de Izlandtól várom a meglepetést. Ezen kívül talán Mexikó is okozhat kellemetlenségeket, a tavalyi Konföderációs Kupán is kemény ellenfélnek bizonyultak, 2015-ben nyerték az Arany-kupát, csoportelsőként jutottak ki a vébére. A rutinos mag (Ochoa, Dos Santos, Guardado, Layún), valamint a nagy ígéret Lozano egymást kiegészítve szerintem ütős kis csapatot alkothat. A belga válogatott jó szereplése nem tudom, hogy meglepetés-kategória lenne-e, hiszen a jó keret továbbra is adott, a legnagyobb sztárok most vannak a legjobb korban, és a szakmailag erősen megkérdőjelezhető Wilmots kapitány sem gátolja a kiugró eredményt.

Olvasói sztorik