Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ez a szerep várhat Coutinhóra Barcelonában

A Barca-szakértők szerint a brazil játékos klub-ikon örökébe léphet.

Az elmúlt napokban több ízben beszámoltunk arról, hogy Philippe Coutinho 160 millió euró ellenében az FC Barcelona játékosa lett. A brazil sztár öt évet húzott le Liverpoolban, az angol klub legnagyobb magyar szurkolói portáljának véleménye után ezúttal az Eurobarca – Magyarország legnagyobb FC Barcelona oldala – szerkesztősége (Záborszky Iván, Baranyai Tamás, Adravetz Ákos) nyilatkozott a Rangadó.hu-nak a klubváltásról.

– A kedélyek néhány napja megnyugodtak, Coutinho pályafutását az FC Barcelonában folytatja. A hosszas huzavona ellenére végig hittek abban, hogy létrejöhet már januárban a transzfer?

– Azt sejteni lehetett, hogy a játékost akarata ellenére nem lehet évekig Liverpoolban tartani, ám a tapasztalat alapján inkább arra lehetett következtetni, hogy inkább nyáron jön létre a transzfer – mi is inkább erre számítottunk. A színfalak mögött azonban a felek máshogy egyeztek meg. Az elválás egyébként korrekt módon zajlott, legalábbis mindkét fél – Klopp a ‘Pool nevében, illetve Coutinho is – csakis dicsérő szavakkal szólt a másikról.

– A transzfer-árak jócskán megugrottak, ennek ellenére meglátásuk szerint megér 120+40 millió eurót Coutinho a Barcelonának?

– Az átigazolási összegeket lehet sokféle szemszögből szemlélni, de egy biztos: a piac diktál. Az összegek sokkal magasabbak, mint évekkel ezelőtt, de a csapat bevételei is sokkal magasabbak, mint korábban, így gazdaságilag sem akkora érvágás. Pláne, hogy a Neymarért befolyt 222 millió euróból is maradt még. Coutinho pedig a mai piacon ér ennyit, reális a 120+40 millió érte – ezt a minap megjelent a CIES Football Observatory tanulmánya is megerősítette.

Minden idők legdrágább igazolásai Fotó: Bleacher Report

– Illeszkedhet a brazil ász a Barcelona gépezetébe? Mit várnak tőle tavasszal?

– Nagyon sokoldalú játékosról van szó, a kvalitása pedig megkérdőjelezhetetlen, megvan benne minden, amitől sikeres lehet a Barcelonában. Képes a szélről vagy a csatár mögül indulni, de a játéktudása alapján a középpályán is megvetheti a lábát. Hosszú távon ez az első számú célja a Barcelonának, hiszen Iniesta az idő múlásával egyre inkább háttérbe szorul majd, így mi azt várjuk, hogy az ő helyét veheti át hosszú távon. Ami a tavaszt illeti: azt várjuk, hogy tehermentesítse Iniestát a fontos BL-találkozók előtt, és illeszkedjen be a csapatba, ez a két legfontosabb cél. Az ismerkedésre és az akklimatizálódásra bőven lesz ideje, mert a csapat váratlanul jól áll a bajnokságban, így valószínűleg rajta sem lesz nagy nyomás, hogy egyből bizonyítson.

– A Bajnokok Ligájában ugyanakkor tavasszal nem játszhat Coutinho. Ennek ellenére meglátásuk szerint jó ötlet volt őt már most leigazolni?

– Iniesta, aki a sorozatterhelést már nem bírja, levegőhöz juthat, illetve Coutinho így hamarabb beilleszkedhet a csapatba, tehát a válaszunk: igen! Valverdének tartozott a klubvezetés a nyáron történtek után, illetve a kiváló őszért azzal, hogy megerősíti a csapatot. Mi is azért aggódtunk, hogy vékony lehet a középpálya és a támadósor Neymar távozása után, úgyhogy most örülünk. Mivel nyáron világbajnokságot rendeznek, kevesebb idő lesz a közös készülésre az új szezon előtt, emiatt is megérte már most leigazolni őt.

– Nem Coutinho az első játékos, aki a Liverpoolból tette át székhelyét Barcelonába. Luis Suárez és Javier Mascherano is jó fogásnak bizonyult, ez jó előjel lehet Coutinho esetében?

– A Liverpool egy nagy hagyományokkal bíró klub, melynek rendre szenzációs csapata van fantasztikus képességű labdarúgókkal, így nem véletlen, hogy a Barcelona érdeklődik a játékosai iránt. Viszont trófeákat nem nyernek, ami tényező lehet akkor, ha valaki a legmagasabb szinten akar futballozni. Suárez és Mascherano tökéletesen beváltak, ha Coutinho csak az ő szintjüket hozza, már megérte. Mi nagyon bízunk benne, hogy így lesz.

Coutinho léphet Iniesta örökébe?! Fotó: Getty Images

– Mascherano majd Suárez leigazolása után is BL-t nyert a Barcelona. Coutinho érkezésével – bár ő nem játszhat – a legnagyobb nemzetközi kupasorozatban győzelemre van ítélve a katalán együttes?

– Coutinho úgy is segíthet, hogy nem lép pályára a BL-ben: Iniesta, aki a heti három meccset már nem bírja, pihenni tud – de heti egy mérkőzésen még mindig világklasszis, ezt már idén is bizonyította többször. Ez lehet a legfőbb Coutinho-hatás az idei szezonban. A győzelem sok mindenen fog múlni, a BL-ben nem mindig a legkiegyensúlyozottabb csapat nyer, ami most például a Barcelona erénye. Idén inkább meglepetés lenne a győzelem, az elődöntő viszont meg kellene, hogy legyen.

– A Real Madrid botladozik a bajnokságban, eközben a Barcelona előnye tetemesre nőtt a tabella élén. A bajnoki címet innen már csak elbukni lehet?

– A Real Madridot sosem szabad leírni, a klubfilozófiájában benne van, hogy még akkor is képes nyerni, amikor minden ellene szól. Természetesen álszentség lenne tagadni a tényt: innen leginkább már a Barcelona bukhatja el a bajnoki címet, de óvatosan bánunk ezekkel a kijelentésekkel. A következő hetekben például a Betis, illetve a Sociedad otthonába is ellátogat majd a Barca, ezeken a pályákon pedig nem szokott brillírozni a katalán együttes. Egyébként az Atléticóra egyelőre jobban kell figyelni, de ekkora előnyt egyikük sem szabad, hogy behozzon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik